Så vad kan vi förvänta oss av 5G?
Det finns många förhoppningar på 5G, att det skall lösa stora frågor som bredband till glesbygd, telemedicin i avlägsna delar av landet med uppkopplade patienter, självstyrande bilar som reducerar antalet olyckor. Från detta till självreglerande ventilationssystem baserat på närvaro och smartare belysning inom- och utomhus.
Många kampar om mediautrymme. Tillverkare av basstationer. Operatörer. Teknikutvecklare. Universitet. Så det kan vara svårt att veta vad som faktiskt kommer att hända i 5G-näten. Det är viktigt tänka på att 5G är så länge är i gränslandet mellan vision och lansering. Det är en vision som säljs in hårt av de som har intresse att sälja in sitt budskap.
5G -hastigheter vi kan förvänta oss
Genom en kombination av avancerad nätteknik och den senaste forskningen bör 5G erbjuda snabbare anslutningar än 4G. Det kan handla om nedladdningshastigheter på upp till 1 Gbit/s initialt. Hastigheten vid nedladdning kommer alltså att vara minst tio gånger snabbare än de snabbaste mobilnät vi har idag. Det kommer senare att kunna erbjudas hastigheter upp till 10 Gbit/s. 5G kommer också ha avsevärt högre kapacitet. För att kunna erbjuda sådana hastigheter behöver länder frigöra nya frekvensband. I Sverige väntar vi fortfarande på att 3,4-3,8 GHz spektrum skall frigöras för 5G vilket kommer att ske under 2020. En av sju anslutningar kommer att vara 5G år 2025 menar GSMA så 4G näten är alltså alltjämt viktiga.
5G kommer att lösa de flaskhalsar vi idag börjar skymta i 4G-nätverken. Mobilanalysföretaget Opensignal har konstaterat att i 77 länder finns en minskning av hastigheter i 4G näten under vissa timmar då det är mest belastning. Dagens 4G-nätverk lider av stora fluktuationer i hastighet, på en timme kan detta variera så mycket som 30 Mbit/s. För Sverige var siffran en variation mellan 21 till 39 Mbit/s.
5G standardiseras
3GPP, som arbetar med standarderna för mobilnäten, har satt standarderna. Release 15, den första 5G-relesen, släpptes sommaren 2018 och den första kommersiella användningen börjar 2019-2020. För att få 5G att fungera i praktiken behövs också chipset till routrar och mobiler. 5G kommer sannolikt först att vara tillgängligt i Smartphone-format. 5G-chip finns tillgängliga under 2019 och operatörer kommer att börja bygga 5G nät under senare halvan av 2019. 5G telefoner har presenterats men det är flaggskeppstelefoner med mycket höga priser.
Femte generationens mobilsystem lanseras brett under 2020 som en uppföljare till 4G-nätet. Routrar och annan typ av hårdvara kan kommer enligt vår bedömning under 2020-2023 och nå en massmarknad runt 2023. Initialt kommer företag och industrikunder att vara de som är intresserade av 5G-tekniken.
5G för IoT och maskiner
I framtidens mobilnät ser vi maskiner parallellt med allt som händer i mobilnäten idag. 5G standardiseras därför med sikte på maskiner redan från början vilket inte 4G gjort och 5G-nätet byggs med snabba svarstider, med olika nivåer på hastighet för att kunna erbjuda enkla M2M-uppkopplingar med enheter som är mycket strömsnåla och kan stå i standby i flera år. I sådana nät är det tre faktorer som är extremt kritiska
Teoretiska maxhastigheter är inte spikat än men förväntningarna är 10 Gbit/s, men mer realistiskt kommer det att börja med några hundra Mbit/s. Vi kommer att se snabbare och mer utvecklat mobilt bredband än idag. Men det är inte bara hastigheten som är viktig, 5G kommer även användas till många anslutningar med låga hastigheter där uppkopplade saker (IoT) samsas. Vi kommer också att se fjärrstyrning via mobilnäten, fordon och fjärrstyrda robotar med höga hastigheter, hög säkerhet och låga fördröjningar.

Så 5G har mycket att leva upp till! En annan vision av 5G är möjligheten att koppla upp riktigt många processer på liten yta, det gör det till ett intressant alternativ för framtidens uppkoppling av maskiner och processer. 5G tar höjd för att bli en lösning för IoT och M2M redan från början. 5G har en teoretisk latenstid på 1 ms vilket behövs för realtidsstyrning.
3G -är det dags att överge det?
I gryningen för 5G hittar vi sannolikt solnedgången för 3G. Framtiden för 3G är litet tveksam, inga svenska operatörer har stängt ned 3G men i omvärlden ser det annorlunda ut. 3G kommer troligen begränsas när 5G ska in i näten. Sannolikt kommer detta under 2020-2021, då 3G idag används för avlastning av röstsamtal mer tal in i 4G näten innan 3G kan börja frigöra utrymme för 5G.
Frekvensbanden
Alla frekvensband idag är tilldelade utan krav på en viss teknik, så operatörerna kan börja varva både 3G och 5G på sina frekvenser. Samtidigt behövs fler frekvenser frigöras för högre hastigheter. Radio Spectrum Policy Group (RSPG), är rådgivande till EU-kommissionen i spektrumfrågor, och de föreslår tre pionjärband för att möjliggöra 5G.
700 MHz för där stor yttäckning skall nås
3,4-3,8 GHz för kapacitetskrävande tjänster i stad och tätort
26 GHz för extremt höga datahastigheter
De två undre av dessa band används för tester från och med 2017 men är inte ännu i skarp drift.

Från 1G till 5G

Intresset för 5G är stort

5G och IoT närmare än man kan tro

Krönika: den stora 5G-jakten

5G rullas ut och 6G presenteras

Måste man vänta med IoT till 5G kommer?

5G utbyggnad hindras av spionage

Världens första 5G nät igång

5G standarden klubbad

5G nät för framtidens IoT-system

Trender i mobilnäten 2017

Hur kommer 5G routrar att se ut?

Kommer 5G redan 2018?

Livesänt om 5G, antenner och fjärrstyrning

5G på G -nytt test i Finland av 5G
VTT (som ungefär motsvarar svenska Vinnova) och universitetet i Uleåborg ska bygga ett 5G testnät med syfte att testa och utveckla ny teknik. Finlands första 5g-testnät är tänkt att stärka…

Vi tar tempen på 5G och berättar varför 5G och M2M trivs ihop

4G och 5G i framtidens mobilnät

När är det 5G-dags egentligen?

5G tar form och presenteras 2020?

Nu kommer 5G på allvar menar EU-initiativ
700 MHz, 800 MHz, 2 600 MHz, 3 400-3 800 MHz samt 26 GHz är de huvudsakligt utpekade banden
Vilka 5G frekvenser används på landsbygd?
700 MHz är ett band som används för stor yttäckning i glesbygd. Det är ett bra band för yttäckning då radiovågorna når långt.
Vilka 5G frekvenser används i stadsmiljö?
3,4-3,8 GHz är band som skall användas för kapacitetskrävande tjänster i stad och tätort. 26 GHz kommer senare tas i drift för kortdistansöverföring.
Vilka hastigheter kan 5G erbjuda?
5G erbjuder på sikt hastigheter i Gbit/s klass. 5G tar sikte på 35,46 Gbit/s som maxhastighet
Hur mycket snabbare är 5G än 4G?
5G skall erbjuda upp till 35,46 Gbit/s vilket är över 35 gånger snabbare än 4G.