4G ökade takten -5G ökar takten
4G har utvecklats löpande och tjänat oss väl de senaste 10 åren och det innebär att under hela resans gång har stora framsteg tagits. Vi har ingen anledning att tro att 5G slår av på takten, tvärt om. Mellan 2019 och 2025 räknar man med en fyrfaldig ökning av trafiken i nätet. Detta ställer krav på att 5G utformas för att hantera denna massiva ökning av datatrafik.
Viktigt att tänka på är att även om 5G är det som är det centrala framöver, där vi räknar med att tillväxten sker, så är mycket av 4G tekniken, framförallt inom LPWA som NB-IoT och LTE CAT-M1 delar av 5G standarden
5G och kapaciteten
5G New Radio standarden som lanserades i slutet av 2018 kallas 3GPP Rel-15 och det är den standarden operatörerna bygger med idag. Standarden har sedan utvecklats på viktiga sätt och är den som gäller vid utrullningen av 5G i Sverige i den första vågen, mer om det nedan.
Dagens 5G baseras på något som kallas NSA (Non Stand Alone) Core Network. Förenklat används 5G i radioaccessen mot olika enheter och 4G-teknik i själva kärnnätet. Så anslutningen ut mot kund stödjer 5G hastigheter och ger signifikant förbättrade svarstider jämfört med 4G. Kärnnätet är alltså 4G och det krävs därmed 4G täckning för att hantera signalering mellan kärnnäten och device (alltså den typen av signalering som är en ”overhead” och funktioner mellan basstation och enheten) medan den själva dataströmmen går via 5G 5G.
Själva radioaccessbiten i 5G utgår från 4G och många tekniker hittar man i både 4G och 5G. När det gäller 4G är den klassiska set-upen antenner med 2×2 MIMO men även 4×4 MIMO förekommer. Aktiva antenner förekommer men i ytterst liten omfattning. I 5G är radioaccessen optimerad för att kunna använda aktiva antenner. För de nya banden på 3 500 MHz är aktiva antenner ett vanligt sätt att bygga 5G för att nå väldigt hög kapacitet.
Från Rel-15 till Rel-16
Dagens 5G baserat på NSA tillhör 3GPP Rel-15. 3GPP Rel-15 innehåller både 4G och 5G. Versionen efter, 3GPP Rel-16, innehåller förbättringar för både 4G och 5G. Den största skillnaden är omfattande 5G funktionalitet för kärnnätet. Dessa ändringar kommer inte nämnvärt att förändra de traditionell datatjänsterna och en användare av sådana typer av tjänster får alltså 5G prestanda redan idag med Rel-15 och NSA.
Rel-16 innehåller många andra möjligheter som Network Slicing och URLLC (Ultra-Reliable Low-Latency Communication).
Release 16 innebär bättre stöd för att radiomässigt styra överföringar så att en device kan kommunicera med flera basstationer på en gång (multi-TRP) och även använda flera antenner i upplänken. Dessa förbättringar ökar datahastigheten, kan tänkas minska omkostnaderna då behovet av utbyggnad minskar och tillföra ytterligare robusthet även genom bättre möjlighet till transparent handover.
Release 16 har också minskad latens och förmågan att uppnå högre datahastigheter. I release 16 kan också anslutningen till mobilnätet återupptas efter perioder av inaktivitet utan behov av omfattande signalering mellan enhete och basstation, något som kommer innebära att batteridrivna enheter får avsevärt bättre batteritid. För att ytterligare minska energiförbrukningen innehåller release 16 en väckningssignal och schemaläggningsmekanismer för att avlasta devicerna från dessa funktioner.
Tidsplan
Under perioden 2022-2025 kommer sannolikt de flesta operatörer gå över till Rel-16 och då blir både corenät och radioaccess alltigenom 5G.
2G och 3G -vad händer
Det är fortfarande litet oklart exakt vad operatörerna har för tidsplaner. Klart är att en extremt stor del av trafiken, kapacitetsmässigt, går via 4G, så på sikt kommer både 2G och 3G plockas ned. I de stora städerna har jobbet redan påbörjats med att ta ned 3G eftersom kapaciteten med 4G är så god. 3G kommer vara det nät som plockas ned först, det kan vi vara överens om. 2G kommer leva längre än 3G men spektrum som idag används för 2G kommer över tid att användas för 4G och 5G. Endast Telia verkar ha en kommunicerad policy att 3G plockats ned helt till 2023 och att 2G snabbt avvecklas 2025. Tillstånden för 900 MHz och 2100 MHz som används för GSM och 3G går ut 2025-12-31 för alla operatörer, det styr om inte annat avvecklingstakten.
Eftersom det finns gemensamma nätbolag så kommer täckningen att påverkas över operatörsgränser när näten tas ned. Telia och Tele2 delar 3G nät och Telia har aviserat ovanstående deadline. Tele2 och Telenor delar 2G-nät samt Telenor och Tre delar 3G-nät. Så innan alla operatörer samsats så har vi ingen konkret deadline att dela med oss av mer än det inlägg vi tidigare skrivit som citerar telekområdet som backas av alla operatörer, men klart är att det rör sig om några år och du behöver fortfarande ta ansvar för att tryggt gå över till 4G eller 5G.
Vi bjuder på de senaste nyheterna om trådlöst, tips om guider och litet nyheter om våra produkter. Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev!