skip to Main Content

Debattartikel av Ulf Seijmer · Chief Innovation Officer / Induo AB
Ulf Seijmer
Nyligen deltog vi i ett evenemang arrangerat av Proptivity, ett företag som vill ta 5G-täckning inomhus. Täckningen ska inte tillhandahållas av basstationer utomhus, utan snarare av mindre basstationer, förenklat kallat ”spots”, som ska öka 5G-täckningen inomhus i byggnader. Den smarta idén är att det inte är en repeaterlösning i sig, utan en distribuerad 5G-lösning inomhus. För mig är det mycket viktigt att vi tar detta steg för att uppfylla förväntningarna på 5G, och allt börjar med en vision som jag hade för mer än tio år sedan.

Visionen om 5g

År 2011 kommunicerade jag en vision för 5G. Jag föreställde mig en inkluderande standard, en standard som skulle passa för allt och alla. En standard som skulle passa för både sensorer, maskiner och människor och som skulle tillhandahålla ett nätverk för många behov. Jag hade en idé om att oavsett vart vi reste skulle vi alltid ha en 5G-uppkoppling. På den tiden var 3G inomhus ett stort problem. I visionen skrev jag: ”Tilldelningen av kapacitet i mobilnät är också avgörande i det framtida mobilnätet – det handlar om att maximera den upplevda tjänstekvaliteten och tilldela rätt resurser till rätt plats för varje anslutning”.

Smart antennteknik

Smarta antenner skulle hjälpa till att rikta signalen direkt dit vi befinner oss, och vi skulle alltid ha täckning tack vare intelligent trådlös teknik (som adaptiva antenner som kan förbättra nätens spektrala effektivitet – med andra ord öka datahastigheten utan att samtidigt öka kraven på bandbredd).

I samma vision nämnde jag att ”picobasstationer var en potentiellt enorm marknad, där antalet picobasstationer sannolikt kommer att överstiga antalet vanliga basstationer betydligt. Picobasstationer kan anslutas direkt till fibernät och upprätta lokala mobilnät för hem, kontor och köpcentra. Tack vare dessa lokala basstationer inomhus kan resten av mobilnäten – utomhusnäten – effektivt avlastas.”

Varför är 5G inomhus viktigt?

5G tillgodoser många olika behov, och det bygger på tre extrema användningsfall som beskrivits tidigare och enligt triangeln nedan. Just smarta byggnader kan du se i ena hörnet av triangeln.

5G kan användas för sakernas internet, bredband och ultratillförlitliga anslutningar. Det ger 5G en speciell ställning, 5G är den mest flexibla och kraftfulla standard vi någonsin har sett. Ingen annan standard kan täcka alla dessa behov och samtidigt hantera alla olika användningsfall med banbrytande teknik.

5G inomhus för massiv IoT

Så låt oss inte fokusera på inomhustäckningen för snabbt mobilt bredband, även om det kan vara en bra ersättning för wifi är det välbyggt och har tillräcklig kapacitet. Låt oss inte titta på möjligheterna med privata 5G-nät för tillämpningar som kräver hög tillförlitlighet eller kort latenstid. Låt oss titta på IoT, sakernas internet, eller massiv IoT som det beskrivs i 5G. Jag kan snabbt hamra fram fyra fördelar som inomhus massiv IoT kan få genom 5G-täckning i byggnader:

Energibesparing
Bättre täckning – bättre prestanda
Lättare installation
Den totala ägandekostnaden

Energibesparing

En bättre signal innebär mindre belastning på batterierna. Detta gäller för LoRaWan, detta gäller för 5G LPWAN. Så om vi har bättre inomhustäckning, som redan levererar 5G till hyresgäster eller besökare, kan IoT också dra nytta av nätverket. Detta är ett område där 5G återigen bevisar sin överlägsenhet.

Bättre prestanda

Med bättre inomhustäckning blir datahastigheterna högre, även för IoT. Detta har också en positiv inverkan på batteritiden.

Enkel installation

Om det redan finns inomhustäckning kommer installationen att gå så mycket snabbare. Sensorer som ansluter direkt till mobilnäten är en sådan lösning. Bygger man själv sitt trådlösa nät måste man beräkna eller testa signalstyrkan. Utomhus kan man enkelt göra detta med datorbaserade simulationer men inomhus är det klurigare. Med 5G inomhustäckning vet man att LPWAN-standarderna med största sannolikhet är tillräckligt kraftfulla för att fånga upp signalen.

Ägandekostnad

Den totala ägandekostnaden, Total Cost of Ownership, eller TCO då? Ja om nätverket redan är utbyggt är det bara att köpa ett SIM-kort. Då har du en supportfunktion att ringa om du behöver hjälp och det blir lätt att beräkna den totala ägandekostnaden. Jämför detta med att bygga ett eget inomhusnätverk baserat på BLE, LoRaWAN eller en liknande standard. Priset på SIM-kortet är en billig smärtlindring, jämför med att bygga ditt eget nätverk. 5G kan här minska tröskeln för att börja med IoT, om det finns tillgängligt överallt.

En seriös utmanare

LoRaWAN innehar rekordet när det gäller antal sålda inomhussensorer. Jag skulle också mena att den så kallade proptech marknaden sannolikt är den största marknaden för LoRaWAN. Men den marknaden är inte skyddad mark för evigt. 5G LPWAN verkar vara en verklig utmanare för sensornätverk i fastigheter inom en snar framtid, där fastighetsägare dessutom får en bonus i andra 5G-funktioner som snabbt internet, bra tillgänglighet och så vidare.

För att avsluta det här inlägget ska jag dela med mig av ett sista citat från mitt visionära blogginlägg. ”Vi kommer att gå från att mobilnäten är ett alternativt sätt att ansluta till omvärlden med 4G till ett primärt sätt att ansluta till omvärlden med 5G. Picobasen hemma kan mycket väl komma att ersätta vårt behov av wifi, och vi kan med största sannolikhet komma att betrakta mobilnätet som vår primära och enda trådlösa anslutningsväg.” Visionen om 5G som en flexibel standard är fortfarande sann.

För oss är IoT ett brett begrepp. Vi definierar IoT som en samling disruptiva tekniker som möjliggör digitalisering. Genom IoT kan företag få datadrivna insikter som kan hjälpa dem fatta bättre beslut. Med IoT kan vi snabbare nå klimat och jämställdhetsmål. För att snabbare lyckas med en IoT-satsning så är det viktigt med kunskap. Vi har därför satt ihop en 100-sidors publikation om IoT. Du kan ladda ned den genom att ange mailadress och namn nedan, du får därefter ut ett mail med information om hur du laddar ned guiden.





* obligatoriska fält

5g-inomhus

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök