skip to Main Content

I det här inlägget skall vi djupdyka i nätverksarkitekturen i 5G-näten för att få en större förståelse för de två olika strukturerna, 5G NSA och 5G SA. Vi anser att det är viktigt att känna till skillnaderna, så du kan göra rätt avvägningar när det gäller hårdvara. Allt handlar om att du skall göra val som är långsiktiga, vilket bidrar till att du kan sova bättre om natten genom färre problem, rätt investeringar och en långsiktighet.

Vad skiljer 5G NSA och 5G SA?

Nätverksarkitekturen i 5G näten bygger på två olika strukturer, dels finns 5G Non-Standalone Access (5G NSA) och dels finns 5G Standalone Access (5G SA). I det här inlägget skall vi reda ut skillnaderna mellan NSA och SA, vi skall förklara när det ena och det andra används och även ge dig kunskaper så du kan välja rätt hårdvara.

Vad är 5G NSA?

5G NSA-modell5G NSA, eller Non-Standalone Access som det ju betyder, kan förenklat förklaras som en teknik med en fot i 4G och en i 5G. 5G NSA förlitar sig på 4G-nätverken för att erbjuda högre hastighet och bättre bandbredd. NSA är, som namnet antyder, inte fristående och alltigenom basread på 5G utan byggs helt enkelt på ett befintligt 4G-näts kärnnät EPC eller Evolved packet Core. Non-Standalone Access gör det lättare för nätverksoperatörer att bygga ett 5G-nät eftersom de kan återanvända den nuvarande 4G-infrastrukturen i många fall. Samtidigt är NSA-nätverken mer komplicerade då de har både 5G och 4G på accessnätsnivå.

*) EPC, Evolved Packet Core: Evolved Packet Core (EPC) är ett ramverk för att tillhandahålla konvergerad röst och data i ett 4G LTE-nät. Evolved Packet Core förenar röst och data i en arkitektur som bygger på IP-trafik där både röstsamtal och data behandlas som en IP-tillämpningar till skillnad från 2G/3G där detta var separata kanaler.

5G SA-modellVad är då 5G SA?

5G SA, 5G Standalone Access, kan man se som 5G på riktigt. SA är 5G-nät med dedikerad infrastruktur som ger de enorma hastighetsförbättringar och den minimala nätverkslatens vi tänker på när vi pratar om 5G. SA levererar ett supersnabbt och flexibelt nät med en ultralåg latenstid. SA ansluter alltså 5G-radionätet direkt till 5G-kärnnätet, 5G CORE, medan NSA använder ett befintligt 4G-kärnnät. Infrastruktur som basstationer, backhaul-länkar och kärnnät är alla dedikerade till 5G, vilket kan maximera potentialen hos 5G-näten. 5G SA är helt oberoende av 4G-nät och erbjuder en fristående drift av 5G-nät utan någon interaktion med 4G. Man kan helt enkelt se SA som den slutliga formen av 5G och NSA som en övergångsteknik.

Omfattande investeringar

5G Standalone Access nackdelar är att den initiala investeringen är mycket stor och det är ett omfattande jobb att bygga ut näten tack vare dess fristående konstruktion. För operatörer som främst vill leverera höghastighetsanslutning till konsumenter är den icke fristående arkitekturen (NSA) mest intressant initialt, eftersom det då är möjligt att utnyttja befintliga nätinvesteringar -i stället för att bygga ut ett helt nytt 5G-nät från början till slut. Därför kommer många länder runt om i världen att välja att börja med NSA och sedan långsamt övergå från NSA till SA.
antennmast installation
För operatörer som inte bara satsar på konsumenter utan tänker sig applikationer som riktar sig mot organisationer och företag, med tillämpningar som smarta städer, smarta fabriker och andra applikationer som kräver en snabb uppkoppling, med låg latens, är en fristående arkitektur (SA) mer meningsfull. SA erbjuder andra möjligheter att utveckla, distribuera och hantera tjänster i en arkitektur som gör det möjligt att logiskt separera tjänster och dela upp dem i näten.

NSA och SA inte är ett antingen-eller-val, utan snarare ett beslut som behöver tas förr eller senare. Vid någon tidpunkt kommer näten naturligtvis att transformeras till enbart SA-nät och därmed en fullständig 5G-arkitektur.

5G Dual Mode

Dual Mode 5G är en beteckning för hårdvara med stöd för både NSA och SA. När en enhet har stöd för båda dessa nät kallas den för en enhet med stöd för Dual Mode 5G.

Välj rätt hårdvara

Om du söker en framtidssäker hårdvara så skall du så klart välja en med Dual Mode och inte en som är låst till NSA utan som hanterar både SA och NSA. Genom att göra rätt avvägningar får du en hårdvara som långsiktigt kommer att vara hållbar. Vår strävan är att våra 5G routrar skall stödja bägge alternativen för en hållbarare värld.

Vi bjuder på de senaste nyheterna om trådlöst, tips om guider och litet nyheter om våra produkter. Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev!

  • Marknadsföringsmedgivande

    Induo AB kommer att använda den information du tillhandahåller via detta formulär för att komma i kontakt med dig och tillhandahålla uppdateringar och marknadsföring. Du kan ändra dig när som helst genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten till ett e-mail du mottar från oss, eller genom att skicka ett mail till [email protected]. Vi behandlar din information med respekt och i enlighet med vår sekretesspraxis. Genom att klicka nedan godkänner du att vi behandlar din information i enlighet med dessa villkor.
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök