skip to Main Content
Den stora snackisen i 5G-sfären just nu är om Huawei skall släppas in eller inte i 5G-näten. Redan idag har länder stoppar dem från att bygga infrastrukturen i 5G-näten. Orsaken är misstankar om bakdörrar som gör det möjligt för Kina att inhämta information och spionera. Både USA och Storbritannien, Australien och Nya Zeeland säger nej till Huawei, man har stoppat kineserna från att bygga 5G-nät och hänvisar till misstankar om spionage. Även i Tyskland och Norge har Huawei stött på patrull och nu senast Kanada som överväger samma åtgärd. I Norge har Telenor tidigare byggt 4G-infrastruktur med Huawei som leverantör men för 5G är det mer oklart om man kommer acceptera Huawei. Som ett resultat av detta riskerar utbyggnaden försenas.

Upprinnelsen är det handelskrig som råder mellan USA och Kina. För telekom startade det med att Donald Trump utfärdade ett förbud förra året för statliga myndigheter och regeringsanställda att använda både ZTE och Huaweiprodukter, man hänvisade till spionage. Det sägs att Trump överväger att förbjuda användningen av exempelvis Huaweiprodukter även hos amerikanska företag. Effekten av detta kan bli att Huaweis konkurrenskraft kraftigt försvagas vilket kan leda till en avstannad utveckling av 5G.
Utbyggnad av 5G

Stopp innebär haltande utveckling

Även från EU-håll överväger EU-kommissionen att stoppa Huaweis utrustning tills vidare på grund av säkerhetsskäl. Sverige är lagomt veliga och regeringslångbänken har gjort att vi inte tagit beslut, frågan har utretts och utreds alltjämt, men det finns inga beslut tagna om att stänga ute Huawei från 5G-utbyggnad.

Så var innebär detta för oss och möjligheterna till 5G? Enligt rapporter från Deutsche Telekom kan Huawei-stoppet innebära att planerade utbyggnader kan försenas med upp till 2-3 år! Ett sådant stopp skulle verkligen innebära ett rejält kliv tillbaka i utbyggnadstakt. I förlängningen kan detta innebära att Europas konkurrenskraft inom teknik och telekom hotas, något som också gör att teknikutvecklingen som 5G skall stimulera avstannar, en riktigt negativ utveckling.
Cyberosäkert

Nytt band -nya möjligheter

Telia samt Telenor och Tele2 (via det gemensamma bolaget Net4Mobility) ropade i december in nytt frekvensutrymme i 700 MHz-bandet för den nätta summan 2,8 miljarder kronor. Telias tillstånd kommer med ett utbyggnadskrav eller täckningskrav, man måste täcka in vissa områden, det är villkorat i frekvenstillståndet. Tele2 och Telenor klarar sig utan det kravet. Det är strålande att 700 MHz-bandet nu äntligen är på gång, som vi skrivit tidigare har det varit kantat av problem. 700 MHz är ett viktigt steg för att kunna förbättra kapacitet och yttäckning i glesbygd. Frekvensbanden kommer sannolikt att byggas med 4G-teknik för att senare uppdateras med 5G-teknik, nedan ser du de olika tillstånden och hur de fördelar sig.

Tillstånd[MHz] Upplänk [MHz] Nedlänk [MHz] Vinnande bud
2×10 FDD* 713−723 768−778 Telia Sverige AB
2×5 FDD 723−728 778−783 Net4Mobility HB
2×5 FDD 728−733 783−788 Net4Mobility HB
*med krav på täckning och utbyggnad

Även om 700 MHz är viktigt, är kanske 5G-frekvenserna i 3,5 GHz-bandet än viktigare för att säkra kapaciteten. PTS har som mål att tilldela frekvenser i 3,5 GHz-bandet (vilket omfattar 3,4-3,8 GHz) i sin helhet senast det första kvartalet 2020. Samtidigt kommer tilldelningen av 2,3 GHz-bandet vilket ytterligare hjälper till kapacitetsmässigt. Perfekt, för sannolikt är det inte många år innan 4G-nätens kapacitet slår i taket. En genomsnittlig användare förbrukar idag 6 GB data via 4G och siffran stiger snabbt.

Router för framtidens mobilnät

Så när kommer 5G-telefoner och 5G-routrar?

Räkna med att Mobile World Congress 2019 som snart äger rum kommer att innehålla en rad nyheter och visioner med 5G-fokus. Eftersom näten byggs nu så ser vi sannolikt 5G-telefoner och 5G-routrar eller modem under slutet av detta år. Näten är ju inte igång mer än i liten skala, under slutet av 2018 driftsatte Ericsson och Telia det första 5G-nätet på Tekniska högskolan i Stockholm (KTH). 5G-testnät har poppat upp här och där på senare år men KTH är först ut med standardiserad teknik som kommer att användas skarpa nät i framtiden. Nu har det gått nästan exakt 7 år sedan vi skrev den första artikeln om 5G och vår gissning då var att det skulle vara skarpa nät igång runt 2020, läs mer om våra tankar om 5G här!

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök