skip to Main Content
5G-tekniken och dess integration med annan teknik förändrar vårt sätt att leva och ger tillgång till helt nya tekniklandskap, både inom vår privata sfär och i vårt yrkesliv. Till skillnad från tidigare generationer mobilnätsteknik skiljer sig 5G markant från tidigare system.

5G är skapat för helt nya marknader än tidigare tekniker och det gör att 5G kommer ge en enorm ökning av antalet anslutna enheter, inklusive många nya typer av enheter för maskinkommunikation (MTC) och IoT (Internet of Things). Kraven på 5G är alltså avsevärt större än på 4G, och den inte bara täcker de krav som 4G missade, den innebär en vidareutveckling av vad mobilnät skall klara av.

5G-nätverk utan gränser

Induos Chief Innovation Officer Ulf Seijmer skrev en artikel redan 2012 om 5G, där visionen var att 5G skulle bli ett nätverk utan gränser, en teknik som sömlöst skulle ansluta både människor och maskiner i ett världsomspännande, gränslöst nätverk. Och det är vad 5G-näten håller på att bli.

5G-nätet är byggda för att rymma miljontals IoT-enheter per kvadratkilometer, så kallad Massive IoT. 5G kommer också att vara banbrytande när det gäller uppgiftskritiska system som är beroende av stabil anslutning med extremt låg latenstid.

5G kommer naturligtvis också att användas för snabb dataöverföring och riktigt korta svarstider. Detta kommer att påverka allt från hemanvändare med mobilt bredband till dem som fjärrövervakar en lastmaskins operation via 5G-näten.

5Gs tre ben, eller 5G-triangeln

Användningsområdena för 5G är olika, men om man grupperar dem tillsammans är detta de tre huvudområdena:

eMBB* (extremt mobilt bredband)
URLLC (Ultra Reliable Low Latency Communications).
mMTC (Massive Machine Type Communications).

*) skrivs även xMBB -vi använder eMBB
Så definitionen av 5G beskrivs ibland bäst genom formen av en triangel med tre sidor som beskriver de tre viktigaste komponenterna i 5G.

5G-triangeln

5G-triangeln består av tre huvudkomponenter:

Bandbredd:

Extremt mobilt bredband (eMBB).

Latens:

Ultratillförlitlig kommunikation med låg latenstid (uRLLC).

Stort antal anslutningar:

Massiv maskinkommunikation (mMTC).

5g-triangel

Extremt mobilt bredband (eMBB)

För majoriteten av 5G:s potentiella kunder är supersnabba mobila bredbandshastigheter det första man kommer att tänka på. Detta är alltså en uppenbar förändring som vi kan relatera till redan i dag. Jämfört med 4G har 5G stora och ständiga förbättringar av den mobila dataanslutningen. En anslutning som kännetecknas av ökad datahastighet, utökad täckning och förstärkt kapacitet. Genom att 5G tar mobila bredbandshastigheter till en helt ny nivå öppnar man också för att möjliggöra tjänster för fast trådlös access (FWA), en konkurrent till fast bredband.

Den totala nedladdningskapaciteten för en enskild 5G-mobilcell måste vara minst 20 Gbit/s i nedlänk och 10 Gbit/s i upplänk enligt ITU:s definition. ITU har också definierat hastigheten ”per användare” som minst 100 Mbit/s (nedlänk) och 50 Mbit/s (upplänk).

Ultratillförlitlig kommunikation med låg latenstid URLLC

Även om du först och främst kanske tänker på förbättrat bredband som den största 5G-tillämpningen kommer användningsområden som stöder en rad tillämpningar för uppgiftskritisk kommunikation (Mission Critical Communication, MCC) som kräver oavbruten och i princip realtidsöverföring av data.

uRLLC står för Ultra-Reliable Low Latency Communication och är det viktiga benet för de applikationer som kräver kommunikation med hög tillförlitlighet. 5G-nätets tillförlitlighet för dessa system definieras som att det måste ha förmågan att leverera 99,999 % av datapaketet utan fel inom 1 ms och innebär att själva nätet är tillgängligt till 99,999 %.

URLLC uppfyller kraven på låg latenstid och hög tillförlitlighet som är viktiga för obemannade transportsystem för såväl väg, som vatten och flyg samt så klart även för både industri och sjukvård. URLLC kommer att möjliggöra massanvändning av IoT-tjänster inom många sektorer vi inte sett automatiseras tidigare. För att kunna erbjuda detta måste 5G erbjuda både hög tillgänglighet även under belastning av ett stort antal enheter.

5Gs långsiktiga mål är att uppnå 1 ms latenstider, alltså den tid det tar att överföra ett datapaket från A till B. Därmed möjliggörs användningsområden som fjärrstyrning av kritisk infrastruktur, drönare och fordon, eller mer avgränsade system som industriella robotar och automatiska lager och logistiksystem (exempelvis AGV-er).

Massiv kommunikation mellan maskiner mMTC

Sakernas internet, Internet of Things, förbinder samman ”saker”, ”människor” och ”processer”. I en värld som blir allt mer uppkopplad är antalet anslutningar per kvadratkilometer en prioriterad del av standardiseringen av nya nät. mMTC står för Massive Machine Type Communication, som i 5G-nät är definierat att 5G ska kunna stödja minst 1 miljon enheter per kvadratkilometer med låg energiförsörjning, låg kostnad och låg komplexitet med en möjlighet att driva på batteri i upp till tio år.

mMTC definierar alltså att 5G näten skall ha stöd för ett stort antal anslutna objekt. Här är tanken att enheter till låg kostnad, med enkel konstruktion och kompakta yttermått skall kunna möjliggöra anslutningar för nästan alla typer av objekt.

Den massiva ökningen av IoT-anslutna enheter är en hörnsten i digitaliseringen av många typer av sektorer. När man pratar om Massive Internet of Things är det bland annat Consumer IoT, smarta städer och smarta byggnader som går i täten, men mycket händer inom IoT kommande år.

Den nya tekniken ger dessutom effektiv överföring av icke tidskritiska system (elmätare, vattenmätare för att nämna två), bra täckning, även inomhus eller för parkeringssensorer som är nedgrävda i gatan. Förutom förmågan att tränga djupt in i byggnadsstrukturrer stöder 5G dessutom batterisparlägen som gör att dessa sensorer kan drivas på batterier i flera år.

Massive machine-type communications erbjuder också anslutning för uppgiftskritiska system som kräver mycket låg latenstid och hög tillförlitlighet och säkerhet.

eMBB, mMTC och uRLLC är ett sätt att klassificera 5G-näten efter olika användningsfall. De tre kategorierna representerar de olika kommunikationsmöjligheter som behövs för att förverkliga de tillämpningar som kräver höghastighetsdata, ett stort antal uppkopplade enheter samt extremt tillförlitlig kommunikation med låg latens. 5G-näten tar höjd för många olika tillämpningar och är mer heltäckande än andra tekniker.

För oss är IoT ett brett begrepp. Vi definierar IoT som en samling disruptiva tekniker som möjliggör digitalisering. Genom IoT kan företag få datadrivna insikter som kan hjälpa dem fatta bättre beslut. Med IoT kan vi snabbare nå klimat och jämställdhetsmål. För att snabbare lyckas med en IoT-satsning så är det viktigt med kunskap. Vi har därför satt ihop en 100-sidors publikation om IoT. Du kan ladda ned den genom att ange mailadress och namn nedan, du får därefter ut ett mail med information om hur du laddar ned guiden.





* obligatoriska fält

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök