skip to Main Content

5G-eran är här. Det handlar inte bara om ny teknologi i mobilnäten, utan det är en förändring som omdefinierar många spelplaner i många olika branscher. Mestadels associeras 5G med användning utomhus, men en spännande och växande marknad är inomhusmarknaden. Med introduktionen av privata 5G-nät öppnas nya möjligheter och innovationsområden för företag, med nya spelplaner för mobilnäten som traditionella operatörsdrivna mobilnät inte kunnat erbjuda tidigare. Marknaden förväntas snabbt acceptera tekniken, och prognoserna indikerar att privata nätverk kan komma att utgöra så mycket som 35% av det totala 5G-nätverkslandskapet inom de närmaste fem åren.

Men när vi pratar om att sprida denna teknologi från mobiltelefoner till företagets infrastruktur och ersätta wifi, dyker en intressant fråga upp: Är wifi mer miljövänligt än 5G, särskilt när det gäller privata nätverk?

Lobby för wifi

En nyligen släppt rapport från WIK-Consult indikerar att wifi:s tillgång till hela 6 GHz-bandet skulle vara en milstolpe för hållbarhet. Studien, som sponsras av Wi-Fi Alliance (som vi kan anta är partisk i frågan), visar inte bara att Wifi levererar överlägsen bredbandsanslutning, utan även minskar energiförbrukningen och CO2-utsläppen betydligt.

Varför nu? 2023 års World Radiocommunication Conference är precis runt hörnet, där kommer framtiden för många frekvensband diskuteras. Rapporten visar på en enorm minskning av CO2-utsläpp per år enbart i Europa. Wifi Alliance uppmanar nu globala ledare att inse att öppning av 6 GHz-bandet för wifi-användning inte bara är bra för miljön, utan också driver teknologisk innovation.

5G vs wifi

Vi skall försöka angripa frågan från en liten annan vinkel. Wifi är viktigt, det är en frekvens öppen för alla, och det går att bygga nät utan avgifter till någon myndighet. Men om vi bortser från det, vi har alla upplevt wifis begränsningar: instabila anslutningar, tappad kontakt och begränsad räckvidd. Det här upplevde vi tidigare med mobilnäten men det har blivit bättre och bättre genom åren. Med 5G är många av dessa problem historia i de publika näten, i de privata går de att helt bygga bort. Men det finns fler fördelar. 5G-nätverk erbjuder otroligt låg latens och extremt hög datagenomströmning, snabb respons och hög hastighet gör det alltså idealiskt för användning i industriella miljöer där pålitlighet är nyckeln.

5G ger möjligheter till realtidsdata och automatiserade beslutsprocesser, omedelbar fjärrstyrning av utrustning eller snabb dataöverföring från en fabriksgolv till huvudkontoret.

Miljöpåverkan: Ett steg i rätt riktning?

Nu till den stora frågan: Är privata 5G-nätverk faktiskt mer miljövänliga än wifi? Wifi har länge varit standarden i hemmet, på kontoret eller på hotellet. Men nu utmanar 5G med ny trådlös teknologi— där hållbarhet är en central del av detta nya kapitel.

5Gs överträffar wifis förmåga att verka i massiv skala. Det finns ett naturligt stöd för att effektivt hantera otaliga enheter, och ett inbyggt stöd att hantera upp till miljonen anslutningar per kvadratkilometer. Räckvidden är dessutom bättre än för wifi. 5G-teknologi kan byggas med färre basstationer, eller accesspunkter än wifi (så mycket som 5-10 gånger färre) för samma täckningsområde vilket ger en enklare infrastruktur. Dessa faktorer sammantaget gör att det går lättare att bygga täckning för såväl utomhus- som inomhusnät.

Räckvidd, infrastruktur och antal stationer har en viktig miljöimplikation. Färre basstationer kan betyda allt från lägre energiförbrukning till mindre resurser för produktion, transport och installation. Material och energi som krävs för att tillverka, frakta och sätta upp dessa basstationer är inte oaktat, och att minska dessa faktorer med upp till en tiondel erbjuder en övertygande miljöfördel.

Wifi:s begränsade räckvidd och datakapacitet kan vara tillräckliga i mindre krävande, lokala miljöer, men när det kommer till att överbrygga större avstånd och koppla samman enheter i mer komplexa nät har wifi mött en stark utmanare.

Wifis plats i det digitala ekosystemet

Trots 5G är det viktigt att inte bortse från wifi:s pågående relevans och fördelar. Wifi har blivit synonymt med enkel och snabb uppkoppling i hemmet, på kontoret och på publika platser. Det finns flera argument för att wifi fortfarande har en nyckelroll att spela i den digitala omställningen idag och i framtiden.

Wifi är fortfarande den mest kostnadseffektiva lösningen för inomhusmiljöer. Dess teknologi är väl etablerad och relativt billig att installera och underhålla. För små och medelstora företag eller hushåll som inte kräver massiv datahantering eller räckvidd är wifi en kostnadseffektiv lösning som är lätt att installera och som har ett rikt utbud av hårdvara och ett nästan oräkneligt antal devicer som stödjer det.

Wifi finns nästan överallt och det är enkelt att ansluta till nya nät. De flesta enheter kommer förinställda för att enkelt ansluta till wifi-nätverk, vilket gör det till ett bekvämt alternativ för användare som inte är så tekniskt kunniga.

Sist men inte minst har wifi en låg inlärningströskel. Medan 5G fortfarande är under utveckling och kommer att kräva tid och utbildning, är wifi en teknologi som redan är etablerad och accepterad av miljontals människor över hela världen.

Wifi är också mer öppet för anpassning och har förmågan att användas i en mängd olika tillämpningar, från hemmanätverk till nischade företagsbehov. Med tillgängliga standarder som wifi 6 och 6E är teknologin långt ifrån föråldrad och fortsätter att utvecklas i takt med dagens krav.

Slutligen är wifi mindre komplicerat när det gäller licensiering vilket gör det till en lättillgänglig teknologi för många olika användningsscenarier och för många geografiska platser. 5G kräver trots allt en licens, oavsett om det är ett publikt eller privat nät.

Sammanfattningsvis, 5G står inför en ljus och revolutionerande utveckling, samtidigt erbjuder wifi en tillförlitlig, bekväm och kostnadseffektiv lösning för många av dagens anslutningsbehov. Det kommer säkerligen att finnas en samexistens mellan de två teknologierna, var och en med sina unika fördelar som kompletterar den andra.

För oss är IoT ett brett begrepp. Vi definierar IoT som en samling disruptiva tekniker som möjliggör digitalisering. Genom IoT kan företag få datadrivna insikter som kan hjälpa dem fatta bättre beslut. Med IoT kan vi snabbare nå klimat och jämställdhetsmål. För att snabbare lyckas med en IoT-satsning så är det viktigt med kunskap. Vi har därför satt ihop en 100-sidors publikation om IoT. Du kan ladda ned den genom att ange mailadress och namn nedan, du får därefter ut ett mail med information om hur du laddar ned guiden.

* obligatoriska fält

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök