skip to Main Content

I vårt förra blogginlägg berättade vi om privata 5G-nät som alternativ till exempelvis wifi. Vi har fått många följdfrågor så innan vi släpper temat helt tänker vi att vi skall djupdyka in mer i detalj hur man bygger ett privat 5G som alternativ till wifi.

Privat 5G -en inneboende kraft

Traditionella nätverk har sina fördelar, men när det handlar om krävande miljöer behövs tekniker som kan möta dessa utmaningar på ett mer framstående sätt än exempelvis wifi kan. Här kommer privata 5G-nätverk in i bilden. Dessa nätverk erbjuder inte bara de friheter som WiFi ger, utan också fördelarna hos 5G-teknologin.

Räckvidd

Ett privat 5G nät byggs med accesspunkter eller basstationer. Med 5G:s räckvidd krävs 5-10 gånger färre noder jämfört med WiFi. Detta innebär enklare infrastruktur och optimerad täckning.

Säkerhet

Inbyggda säkerhetsfunktioner som Quality of Service (QoS) och prioritering säkerställer att dina data förblir skyddad. I 5G har säkerhet byggts in från grunden genom krypterad dataöverföring och användningen av SIM-kort som ger ett extra säkerhetslager.

Mobilitet

5G innebär smidiga övergångar mellan accesspunkter och garanterar obruten kommunikation. Jämfört med WiFi har 5G-näten snabbare övergångar och färre tappade datapaket i mobila tillämpningar.

Integrering och kontroll

Privata 5G-nätverk integreras sömlöst i din befintliga LAN-struktur och erbjuder en flexibel och effektiv lösning som du har fullständig kontroll över.

Enhetshantering

I privata 5G-nätverk används exempelvis TR-069 för fjärrhantering och provisionering av utrustning. Technical Report 069 (TR-069) erbjuder funktioner för automatisk konfiguration, hantering av firmware, övervakning av status och prestanda samt diagnostik. TR-069 finns inbyggt i exempelvis Teltonikas routerfamiljer för 5G.

Installera och kör igång, eller?

Så hur går man tillväga för att installera ett privat 5G-nät? Nedsidan, jämfört med wifi, är att du måste söka frekvenstillstånd, men det är även uppsidan. Uppsida, som i att du får en egen frekvens, nedsidan som i att det är en ansökan, en mindre avgift och litet väntetid innan du kan komma igång.

I Sverige finns det möjlighet att söka frekvenser i 3,7 GHz-bandet. Frekvensutrymmet 3720 – 3800 MHz (totalt 80 MHz) är tillgängligt för lokala tillstånd från och med den 1 januari 2023. Minsta block är 10 MHz med steg om 10 MHz till maximalt 80 MHz. Ett tillstånd gäller för både inomhus- och utomhusanvändning och i vissa delar av Sverige är bandet spärrat för annan användning.

Stora möjligheter

Föreställ dig en produktionsmiljö där maskiner kommunicerar sömlöst, sensorer överför data omedelbart och verksamheten flyter utan hinder. Privata 5G-nätverk erbjuder exakt detta – en pålitlig, säker och kraftfull anslutningslösning som är skapad för att möta de specifika kraven i dagens branscher.

Om du vill utforska djupare i ämnet enheter för privata 5G-nätverk, är Induo din partner. Vi bygger inte privata 5G-nätverk själva, men vi har ett omfattande nätverk av kontakter för dig som söker djupare insikter.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök