skip to Main Content
5G är designat att vara en standard med flexibilitet och skalbarhet, en standard som gör det möjligt att anpassa sig till nya användningsområden och möta deras behov. Med nya användningsområden kommer ett behov av fler och fler funktioner, därför behöver också standarden anpassas så att fler och fler enheter kan anslutas till nätverket. I 3GPP Release 17 infördes en ny term RedCap (ReducedCapacity) eller 5G NR Light som adresserar tillämpningar som kanske närmast kan beskrivas som mellanmjölk, läs mer nedan.

5Gs grundtanke, som bäst kan beskrivas som en triangelform, hittar vi i ena hörnet massive Machine Type Communication (mMTC), massiv IoT, i andra hörnet eMBB, extremt mobilt bredband och i det sista hörnet Ultra Reliable Low Latency Communication, URLLC.

5G-triangeln

5G-triangeln består av tre huvudkomponenter:

Bandbredd:

Extremt mobilt bredband (eMBB).

Latens:

Ultratillförlitlig kommunikation med låg latenstid (uRLLC).

Stort antal anslutningar:

Massiv maskinkommunikation (mMTC).

5g-triangel

RedCap -en ny iteration av 5g

RedCap är en ny klassifikation av applikationer för 5G men den tar avstamp från denna triangel. De tre hörnen i triangeln representerar olika ytterligheter med olika komplexa eller extrema behov. Men det finns en möjlighet att hantera ett spektrum av tillämpningar som ligger i mitten av dessa behov på ett effektivare sätt, med kapacitet anpassad till en slags mellanmjölksversion av dessa ytterligheter. Det är där RedCap kommer in, mellanmjölksversionen av 5G, som i triangeln ovan alltså motsvaras av texten ”5G”.

RedCap -bärbart, halvsnabbt och batterisnålt

RedCap tar sikte på bland annat bärbara enheter som smarta klockor, bärbara sensorer inom medtech (medicin, sjukvård), AR/VR-glasögon men även industriella sensorer och videoövervakning. För att maximera egenskaperna i 5G att passa dessa användningsområden har termen RedCap, eller 5G NR-Light, tagits fram. Dessa användningsområden har inte samma krav på datahastighet som snabbt mobilt bredband (eMBB), och har inte lika strikta latenskrav som URLLC. Därför finns möjlighet att avstå komplexitet hos hårdvaran, vilket leder till en tänkt kostnadsreducering.

Å andra sidan har dessa applikationer helt annorlunda krav än de LPWAN (Low Power Wide Area Network) som i 5G representeras av LTE-M och NB-IoT. Det finns många IoT-lösningar som inte är LPWAN där datahastigheterna måste vara högre än för klassiska LPWAN-enheter. Dessa tillämpningar kan samtidigt ha begränsningar i fråga om vilken formfaktor som passar, eftersom de utgörs av olika bärbara enheter. Positionerar vi in RedCap i 5G-ekosystemet förutser vi att RedCap kommer att ligga i ett segment med lägre krav än eMBB, men högre än LPWAN.

RedCap eller 5G NR-Light

För att möta mellanmjölkskraven har man sett till att enheterna skall kunna jobba med en minskad bandbredd, färre MIMO-lager och förenklingar i modulering. Man tillåter halvduplex vilket minskar komplexitet och hårdvarukostnader både i form av färre antenner och i form av färre RF-komponenter. RedCap skall prestera upp till 150 Mbit/s i nedlänk och 50 Mbit/s i upplänk. Det finns också stöd för lägre sändningseffekt och smalare bandbredd.

Den minskade komplexiteten bidrar förutom till ökad kostnadseffektivitet även till längre batteritid på grund av lägre energiförbrukning genom förenklat antal funktioner. RedCap kommer att fortsätta utvecklas med fokus på krav positionering och andra förbättringar.

RedCap för industriell IoT

För industriell IoT kan NR-Light, RedCap, förbättra effektiviteten och kostnadsstrukturen. Industriell IoT kräver robust kommunikation, RedCap skall därför underlätta för industrin. Det skall även förenkla användningen av privata 5G-nätverk i Industri 4.0 tillämpningar. RedCap skall ge tillförlitlig trådlös uppkoppling kunna ansluta utrustning med färre kablar men med bibehållen prestanda. Fler sensorer för processövervakning som lätt kan flyttas ger ökad insikt, att kunna ha möjligheten att flytta runt på verkstadsgolvet kan också vara en stor kostnadsbesparare.

Nästa steg

Nästa version av 5G standarden, i skrivande stund Release 18, har fortsatt fokus på en hel del förbättringar, och även på IoT-enheter. RedCap kan vara ytterligare en väg till 5G massiv IoT, men hårdvara kommer inte att vara tillgänglig på marknaden förrän kanske så sent som i mitten av 2020-talet. Fram till dess kommer IoT-enheter med större bandbreddskrav än rena massiv IoT-tillämpningar att kunna använda både 4G och 5G teknik för om man kan leva med strömförbrukningen vill säga. Vårt långsiktiga råd är dock ändå att se 5G som det enda realistiska alternativet men att samtidigt beakta att 4G har många år kvar att leva.

Vi bjuder på de senaste nyheterna om trådlöst, tips om guider och litet nyheter om våra produkter. Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev!

  • Marknadsföringsmedgivande

    Induo AB kommer att använda den information du tillhandahåller via detta formulär för att komma i kontakt med dig och tillhandahålla uppdateringar och marknadsföring. Du kan ändra dig när som helst genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten till ett e-mail du mottar från oss, eller genom att skicka ett mail till [email protected]. Vi behandlar din information med respekt och i enlighet med vår sekretesspraxis. Genom att klicka nedan godkänner du att vi behandlar din information i enlighet med dessa villkor.
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök