skip to Main Content
Krosskontroll kan jämföras med ett affärssystem för produktion riktat till företag som bedriver täktverksamhet, det vill säga det som i dagligt tal kallas bergtäkter eller grustäkter. För att slippa omständig pappershantering och manuella system har företaget Krossdata tagit fram Krosskontroll, en innovativ lösning för att automatisera delar av denna hantering.

Krosskontroll är en molntjänst som är webbaserad, det går enkelt att nå informationen från dator, surfplatta eller telefon med webläsare. All information är enkel att nå och visar i princip i realtid vad som händer i anläggningen.

Krosskontroll består av olika delar i samverkan för att skapa ett komplett system som gör det smidigare att driva täkter.

Bandvågsystem kopplas upp via mobilnäten

Krossdata kopplar upp vågar via 4G och 3G

Bandvågar sitter monterade på såväl mobila som stationära krossar, detta skiljer mellan olika anläggningar men principen är densamma. Vågen räknar ut vikten av material som transporteras på ett löpande band genom att mäta vikten på bandet och hastigheten med vilken materialet förflyttas.

På bandvågen monteras en 3G- eller 4G-router, via mobilnäten avläser servern data från vågen två gånger per minut och sammanställer informationen. Data sparas i en central databas och blir tillgängliga för lång tid framöver. Genom redundanta servrar finns data tillgängliga även om en server tillfälligt går ned.

Genom att installera en mobilnätsrouter är installationen smidig och enkel samtidigt kan de mobila krossarna flyttas mellan olika bergtäkter och då står de på platser som inte alltid varit prioriterade när operatörerna ritat sina täckningskartor. Det finns täckning, men ofta är den litet sämre. Genom att routern monteras i ett apparatskåp sitter det inte bäst till för att kommunikationen skulle fungera optimalt, apparatskåpet sitter inne i ramen på krossen och 72 ton metall skymmer därför signalen rätt effektivt. Anläggningarna har därför en extern antenn monterad högt för att säkerhetsställa stabil uppkoppling. -Utan extern antenn kan vissa platser bli svårjobbade med men med extern antenn har vi hittills klarat kraven för att kommunikation uppnåtts, berättar Micael Eskilander, VD Krossdata.

Anläggning i grustag
Routern ansluts till vågmodulen via en RS-485-anslutning och en specialtillverkad kabel som Induo tillverkar enligt Krossdatas specifikation. På detta sätt kan både våg och annan styrutrustning kan vi enkelt läsas av över internet och det är dessa data som vi samlas in i databasen för sedan presenteras i överskådlig grafik.

Routern som används har även en GPS inbyggd, genom att montera en GPS-antenn på anläggningarna kopplad till routern är det enkelt att se var företagets maskiner befinner sig och samtidigt ingår GPS i en beräkningsrapport för antal förflyttningar.

Effektivare produktion och lagerhållning

Vid den här typen av anläggningar skrivs en dagrapport över dagens arbete och vad som producerats. Genom att dessa data kan skapas direkt i systemet blir rapporteringen snabbare och manuella moment tas bort, informationen kan både lämnas och hämtas via telefon, surfplatta eller dator. Genom att producerad mängd finns i systemet uppdateras lagernivåerna automatiskt, genom att dessa sedan bokas av mot löpande försäljning finns aktuella lagernivåer lätt till hands och det är enklare att planera produktionen.

Krossdatas system finns installerade på täkter spridda över Sverige. På frågan varför valet föll på routrar från Induo svarar Micael – Vi behövde tillgång till RS-485 modulen i kombination med en industriell router, som är stabil, okänslig samt klarar av den otroligt smutsiga miljön vår utrustning används i, och det har visat sig att den klarar detta perfekt.

3G router UR5iv2

Snabb industriell routerEn 3G router med extra RS-485 modul installerad står för uppkopplingen mot omvärlden.

3G router UR5i v2

Robust apparatskåpsantenn

430 MHz antenn för chassiemontageEn riktigt robust antenn för montering på apparatskåp behövs i den tunga miljö som anläggningarna skall fungera i.

Robusta antenner

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök