skip to Main Content
Labkotec är en ledande mätutrustningstillverkare och leverantör av tjänster för olika typer av industriella applikationer. En av företagets lösningar är ett isdetekteringssystem för vindkraftverk som skall öka säkerheten. Is i en vindkraftanläggning gör att produktionskapaciteten för vindkraften minskar samtidigt som konstruktionen får en ökad belastning. Fallande is ökar också risken för skador på såväl människor som byggnader i närheten.

Isvarningssystem

Upptäck is i tid, minska riskerna

Isdetekteringssystemet används framförallt i vindkraftparker, på flygplatser, i väderstationer och i olika marina tillämpningar. Lösningen, LID-3300IP Ice Detection System, upptäcker alla isbildningstyper från underkylt regn till frost. Med isdetektorer kan säkerhetsrisker och påfrestningar som orsakas av isbildning minskas avsevärt. Tack vare en säker överföring av driftsstatus och genom visning av fara lokalt kan det tydligt visualiseras för de som vistas i området vilket ökar säkerheten. Labkotecs isdetekteringssystem kan skicka larmen vidare lokalt med hjälp av trådlös teknik i form av SATEL-LP radiomodem och I/ O-överföring. På så sätt kan människor i området varnas vid låga temperaturer så att man inte kommer för nära.

Isiga väderförhållanden kan minska vindturbinernas tillförlitlighet, eftersom att även ett tunt lager av is på turbinbladen kan öka risken för olyckor, minska produktiviteten och öka belastningen på turbinstrukturer. Många vindkraftsparker placeras i kustnära områden där väderförhållanden med hårda vindar, kraftig frost och snabba temperaturförändringar kan ge stor påverkan på kort tid.
Trådlös isvarning

Is-varningslarmet skickas trådlöst

LID-3300IP Ice Detector är utvecklad speciellt för vindkraftverk i isiga förhållanden och det både förbättrar vindkraftverkens tillförlitlighet och minskar riskerna för isbildning.

Systemet varnar redan för isbildning i ett tidigt skede. När LID-3300IP upptäcker att is håller på att bildas aktiveras en islarmsensor som i sin tur triggar ett larm. När larmet aktiveras skickas larmet trådlöst med SATEL-LP trådlös I/O-överföring till understationer. På understationerna finns en LED-blixtfyr som med en tvågradig skala visar aktuell is-status.

Säker och krypterad överföring

Både stationen i vindturbinen och understationerna använder SATEL-LP8-radiomodem och I/O-överföring som via ett licensfritt frekvensband på 869 MHz överför aktuell driftstatus. Radiomodemet möjliggör överföring till samtliga punkter i nätet som kan bestå av 99 noder per system. Genom en 128-bitars AES-krypterad överföring med autentisering är överföringen säker.
trådlös övervarkning med satel-lp i vindturbinssystem
Apparatskåpen med varningsljusen innehåller både värmeelement och termostat för att systemet skall fungera även under kalla förhållanden, även om radiomodemen fungerar ned till minus 25 grader. Varje kabinett är låsbart och förutom en ljusindikering så varnas också personer i närheten med en varningsskylt.

Genom att även utrusta systemet med en 4G-router kan systemet distansövervakas och man kan se exempelvis nedisningsstatus, larm och driftsparametrar via en molntjänst och ett webbgränssnitt.

 • Out of Stock
  SATEL-LP-DAIO6

  SATEL-LP-DAIO6

  I/O modul med en analog ingång, en analog utgång och två digitala in-/utgångar. Kan hantera både 0-20 mA samt 4-20 mA och ett brett spann av digitala signaler. 16...
 • Out of Stock
  SATEL-LP8 Radiomodem

  SATEL-LP8 radiomodem

  SATEL-LP8 är radiomodemet i SATEL-LP-serien för det fria frekvensbandet i EU runt 869 MHz. Ett radiomodem för säkra överföringar som kan kompletteras med I/O-moduler för trådlös överföring av...
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök