skip to Main Content
Gott om snö, öppna backar och bra underlag blir allt viktigare. Snösäkerhet blir ett allt tyngre argument när skidturisterna ska välja resmål och de väljer resmål baserat på tidigare års erfarenheter och framförallt snötillgång. Att bara förlita sig på vädrets makter går inte i dagens konkurrensutsatta turistnäring, snö produceras i allt större utsträckning av maskiner för att maximera avkastningen.

I många avseenden är maskinframställd snö bättre än den naturliga. Den maskinproducerade snön tål åkarnas slitage bättre och förändras mindre med tiden, den håller helt enkelt bra kvalitet längre. Dessutom står den emot värmen lite bättre än natursnö. Genom att automatisera snöläggningen kan man producera upp till 30 % mer snö än vid manuell snöproduktion vilket också medför en minskad miljöpåfrestning.

Lenko Snow är ett svenskt företag som var pionjärer i helautomatiska snöproduktionssystem och som idag levererar snösystem över hela världen. Processen är helautomatisk och kan i många avseenden liknas vid en industriell automationsprocess. Snökanonerna skulle i princip kunna styras med en vanlig PLC, men Lenko Snow har valt att utveckla egen hårdvara och ett eget styrsystem eftersom de miljömässiga kraven är svåra att tillgodose med standardprodukter. Lenko Snows nuvarande automationssystem har en specifikation som påminner om en militär standard med tuffa specifikationer på mekanisk hållfasthet och miljömässigt högt ställda krav.

Koll på vädret.

Lenko Snow har utvecklat en programvara som heter SNOWNet, med den är det möjligt att övervaka och kontrollera snöproduktionssystemet från en driftövervakningsdator. Kommunikationen mellan snökanoner, väderstationer, pumpstationer och driftövervakningsdatorn sker ofta trådlöst via radiomodem från Satel. Med inhämtade data från väderstationerna optimeras snöproduktionen. SNOWNet sköter hela driften av nätet, den ansvarige snöläggaren behöver inte befinna sig vid datorn utan kan när som helst nå systemet via internet eller SMS.

Själva principen för att vatten skall omvandlas till snö handlar om att maximera hängtiden i luften, dvs att maximera vattendroppens tid i luften. Dessa förhållanden förändras ständigt med väderomslag, ändringar av temperatur och vindriktning. I det helautomatiska systemet sker en löpande analys av väderparametrar som vindriktning, lufttryck och temperatur. Processdatorn med SNOWNet programmet reglerar snömaskinernas tillslag och frånslag, vattenmängd och luft vilket ger en optimerad snöproduktion. I det ögonblick väderförhållanden är rätt börjar snökanonerna producera snö och systemet bevakar och reglerar löpande en rad parametrar som luft- och vattenflöden utifrån de rådande väderförhållandena där varje kanon står.

Stationerna kopplas samman via radio.

Lenko Snow har använt SATELLINE radiomodem från SATEL i sin lösning i närmare 20 år. SATELs radiomodem används i många av de anläggningar Lenko Snow levererar. Radiomodemen ger användaren flexibilitet att placera sina snökanoner var som helst i backarna. Slutanvändarna har höga krav på sin kommunikationslösning, anläggningen skall fungera utan störningar under hela säsongen, annars blir det ett ekonomiskt avbräck för de som driver backen. Radiomodemen som används i lösningen måste fungerar bra under tuffa förhållanden, vardagen i skidbacken innebär stora doser av kyla, fukt och vibrationer i kombination.

Funäsdalen.

Ett exempel på ett system som Lenko Snow har levererat i Sverige är det helautomatiserade systemet i Funäsdalen. Totalt används 22 snöenheter för att producera snö i pister på en sträcka på närmare 1 mil. Vatten tas från Ljusnan och distribueras via en driftspumpstation med hjälp av pumpar genom rörgator och via ventilbrunnar ut till någon av de 99 uttagspunkterna där snökanonerna kan anslutas. Det överordnade styrsystemet SNOWNet kommunicerar trådlöst via radiomodem med snökanoner, pumpar och ventilbrunnar. Driftspumpstationen är systemets hjärta och hjärna som via radio samlar in väderdata från väderstationen och talar om för ventilbrunnar och pumpar att öppna rätt ventiler och var vatten behövs. Snökanonerna får sedan rätt produktionsparametrar för att producera optimal snö.

Snökanon

För att producera snö med en snökanon behövs en samverkan mellan vatten, luft och elektricitet. Snökanonerna bygger på att luft blåses genom en trumma med hjälp av starka fläktar. Till luftströmmen tillsätts vatten som finfördelas via munstycken och tillsätts under högt tryck till luftströmmen.

Väderstation

Väderstationen samlar in väderdata som luftfuktighet, lufttryck och vindriktning till systemet för snötillverkning. Temperaturen däremot mäts vid varje snötillverkande enhet för att ge ett exakt värde. Väderstationen har inga rörliga delar, en integrerad, väderskyddad antenn och en kapsling som är isolerad med dubbla väggar för att klara de enorma påfrestningar som råder där dessa enheter är monterade och hålla extrema temperaturer borta från elektroniken.

Radiomodem SATELLINE-2ASxERadiomodem citat
Pistkarta Funäsdalen Antenn på snökanon
Vattenmunstycken snökanon

Radiomodem SATELLINE-3ASd radiomodem med display

SATELLINE-3AS

Radiomodemet SATELLINE-3AS erbjuder god hastighet och prestanda över kortare och längre avstånd.

Radiomodemet 3AS

Radiomodem SATELLINE-2ASc

SATELLINE-2ASc

Radiomodem som används i anläggningar i kombination med de utfasade SATELLINE-1AS och 2AS.

Radiomodemet 2ASc

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök