skip to Main Content
Maskin och Laserteknik, MLT, har jobbat med mätteknologi och olika typer av kommunikationslösningar i närmare 30 år. En stor del av MLTs kunder är verksamma inom industrin i branscher som värmeverk, kärnkraftverk, stålverk och gruvor. MLT har på senare tid expanderat till närliggande branscher som 3D-scanning men företags huvudinriktning är och har alltid varit mätteknik.

– Rent praktiskt kan arbetet innebära allt från installation av system och hårdvara, löpande analys av mätdata till konsultation på plats hos våra kunder. Det kan även röra sig om olika tillståndskontroller för de kunder som använder processmaskiner, turbiner eller andra system som riskerar att stanna eller haverera. Vår uppgift är helt enkelt att övervaka systemen och på så sätt ge en trygghet åt våra kunder. Säger Christoffer Eriksson och Mats Johansson, VD respektive servicechef på MLT.
MLTs mätsystem

Eget nätverk ger säkerhet

Genom att bygga upp egna nätverk hos kunderna kan MLT vara säkra på att uppkopplingen fungerar vilket ger en trygghet och kvalitet för kunderna, de vet att oavsett var de befinner sig kan uppkopplingen lösas. Mobilnäten är en viktig del av uppkopplingen.

Genom en uppkoppling via mobilnäten kan nätverksanslutningen lösas fristående från kundens nätverk vilket också gör att kundens IT-avdelning inte behöver vara involverad i vad som skall kopplas upp. För att garantera säkerheten och då MLT månar om kundens trygghet är VPN-uppkoppling viktigt. Genom att skapa VPN via Net1s nät som MLT själv driftsätter skapas tillfälliga nätverk hos kunderna. Tack vare VPN kan data skickas från mätpunkten till mätstationen utan att utrustningen behöver anslutas till kundens nätverk eller gå okrypterat i mobilnätet.

– Kunden vill sällan få dessa mätsystem uppkopplade i deras nätverk, både på grund av säkerhetsskäl och för att slippa blanda in sin egen IT-avdelning. Istället skapar vi ett externt nätverk hos kunden, enbart för mätsystem och mätutrustning. VPN-lösningen uppfyller på så sätt två behov: dels får kunden en lösning som passar deras befintliga IT-miljö, dels har vi möjligheten att kunna ta med oss system och data för att kunna jobba ute på fältet, menar Christoffer.

Mätning av nivå i vattendamm

VPN ger både säkerhet och konkurrensfördelar

Det är ibland svårt att få tillgång till kundens interna nätverk i vissa industrier och säkerhetskraven blir hårdare för varje år. Samtidigt ökar antalet uppkopplingar i form av M2M och IoT-applikationer hela tiden så säkerhetskraven och tekniken har inte hittat en gemensam plattform för de nya uppkopplade industrin.

– Med fler och fler restriktioner kring dataåtkomst går utvecklingen åt fel håll. Ska företag och industrier fortsätta satsa på IoT och M2M så måste de vara öppna för nya lösningar. Där fungerar VPN som en väg in. Beställarna uppskattar att vi kan erbjuda lösningar som innebär att de slipper blanda in sina egna, kanske redan komplexa, IT-miljöer. För oss har det helt klart varit en framgångsfaktor. Beställarna uppskattar att vi kan erbjuda lösningar som innebär att de slipper blanda in sina egna, kanske redan komplexa, IT-miljöer, menar Christoffer och Mats.

Mätning i vindkraftverk

Stabil uppkoppling avgörande

En förutsättning för att MLT ska kunna leverera en trygg uppkoppling och säker tjänst till sina kunder är en stabil produkt och säker överföring. Efter att ha testat många olika bredbandsoperatörer insåg man att Net1s val av frekvensband och därigenom goda täckning var det som bäst uppfyllde uppkopplingskraven.

– Oavsett var modemet är placerat – högt upp i ett vindkraftverk eller djupt nere i turbinerna på ett vattenkraftverk – så måste den data vi skickar komma fram. Det behöver inte vara i realtid, men att den med säkerhet kommer fram är helt avgörande för vår affärsmodell. 450-bandet från Net1 har fungerat väldigt bra för oss, säger Mats.

Även om det så klart är viktigt att bredbandet fungerar som det skall ute hos kunderna gör en säker uppkoppling arbetet enklare att utföra i alla steg. Mobilt bredband som fungerar förenklar såklart även MLTs interna arbete, något som uppskattas av företagets egna IT-avdelning, menar Mats:

– Det är skönt för mig som tekniskt ansvarig att slippa sköta flera olika abonnemang. Har jag istället ett abonnemang som alltid fungerar gör det mitt jobb både enklare och roligare.

LR77 med VPN över Net1

router för VPN med Net1LR77 v2 LTE450 är en router för Net1s 4G-nät med inbyggd pålitlighet. Routerns tillvalsport kan utrustas med Ethernet, wifi, RS-232 och andra funktioner. Routern har stöd för VPN-tunnlar vilket är viktigt i MLTs lösning.

LR77 v2LTE450

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök