skip to Main Content
Under 2011 medverkade vi i en förstudie för automatiserad stuguthyrning där utgångspunkten var att minska kostnaderna för uppvärmning av husen genom att bara värma upp dem då de var utyrda. Att använda ett PLC-baserat system med tillhörande mjukvara ansågs för dyrt och det var där vi på Induo kom in i bilden.

Smarta byggnader med GSM-uppkoppling

Vi tog fram ett system baserat på ESIM-264, en produkt som innehåller en del logik lokalt men desto mer logik centralt. Nyckelorden var att hårdvaran skulle vara billig i drift och inköp, vi kunde erbjuda en kostnadsfri övervakningsplattform och baserad på elektronikskåp som kostade mellan tre tusen och sex tusen kronor per byggnad, långt under PLC-system.

Förutsättningar.

Stugorna är cirka hundra till antalet i denna anläggning och de hyrs ut såväl sommar- som vintertid. Mellan uthyrningstillfällena underhållsvärms objekten för att spara kostnader, samtidigt som man ville minska risken för att inkommande vatten fryser när husen står tomma och på sparlåga vilket ställde krav på temperaturövervakning av fastigheterna.

I vårt pilotprojekt skulle varje enhet i systemet kommunicera med en server via GPRS. Servern erbjuder i sin tur en plattform för övervakning och styrning med web- eller appgränssnitt. När en fastighet skall hyras ut håller systemet automatiskt reda på när gästen skall anlända (alla värden från bokningssystemet går direkt in i styrsystemet) och den aktuella stugan värms upp till komfortvärme och är värm då bokningen börjar. Kunden var mån om låga kostnader eftersom antalet enheter är många, genom att utnyttja kommunikationen i GPRS på ett effektivt sätt så klarar vi oss sig med en mindre datamängd i mobilnäten, samtidigt som värden överförs från varje objekt en gång per minut.

System som samverkar, smarta hem, vatten och avloppssystem

Styr och övervaka via webben.

I pilotprojektet kunde varje fastighet detaljkontrolleras via webben, via SMS eller via en app. Funktioner som värme, koder till kodlås, belysning med mera skulle därmed kunna styras individuellt för varje fastighet. För att optimera energiåtgången styrdes uppvärmningstiden efter rådande yttertemperatur. Under normal drift sköts värme och belysning automatiskt, är stugan inte uthyrd stryps värmen och belysningen slås av för att minimera risken för förbrukare som står och drar ström i onödan. Möjligheten att energimäta varje hus över tid för att optimera energiåtgången implementerades, värdena kunde lagras i en databas och exporteras i en del olika format.

Vatten och avloppsanläggning.

Anläggningen är stor och i systemet ingår även ett enskilt vatten- och avloppssystem. Hög nivå i avloppsbrunnar mäts för att undvika breddning av brunnarna. Om en nivåvippa indikerar att avloppsnivån är hög så kommer automatiskt inkommande vatten att stängas till de stugor som är anslutna till det avloppet samtidigt som SMS skickas till driftspersonal. Övervakning av driftsstatus på färskvattensidan med övervakning av nivåer, tryck och temperatur finns med i systemet. För att energibespara kan temperaturen i varje pumpstation optimeras för att undvika frysning samtidigt som onödig uppvärmning minimeras.

Tyvärr ändrades kundens förutsättningar och systemet är inte längre i drift (2013).

Nu i skarp version.

Av lärdomarna vi och vår tillverkare drog av pilotprojektet finns en publik webtjänst med app för Android och iPhone. Genom att kombinera styrning, övervakning och larm i en och samma applikation har man tagit fram ett system som man kallar för Eldes Cloud services. Programvaran fungerar med ESIM264 och ESIM364.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök