skip to Main Content
Våren 2010 var det stort fokus på Islands vulkaner som bland annat ställde till det för flygtrafiken under en lång period. Institutionen för geovetenskaper på Uppsala Universitet gjorde en rad installationer av seismologiska stationer på Island placerades ut för övervakning av vulkanerna. Stationerna kopplades samman trådlöst via GPRS, Induo levererade GPRS modem som använder GSM nätet för överföring från mätpunkterna till ett centralt datacenter.

Conel-router har koll på vulkanen

I slutet på mars 2010 monterades den första stationen upp i samband med vulkanutbrottet vid Fimvörduháls och ytterligare tre stationer monterades upp i slutet av april samma år.

”Ett antal seismologiska stationer har placerats ut på Island och kommer där att ingå i ett seismologiskt nätverk under cirka två år. De seismologiska datauppgifterna från varje station förs över via ER75i GPRS router kontinuerligt till ett datacenter för vidare bearbetning och arkivering. Vidare används GPS stationer som också överför data via ER75i. En station har satts upp i samband med vulkanutbrottet vid Fimvörduháls i slutet på mars och två st ska sättas upp i Myrdalsjökull för att hålla koll på Katla” säger Lars Dynesius, 1:e Forskningsingenjör vid Institutionen för geovetenskaper på Uppsala Universitet.

GPRS router vid islands vulkaner
Vid institutionen för geovetenskap på Uppsala Universitet ingår det Svenska Seismologiska Stationsnätet som en del. Institutionen, som bland annat figurerat i media den senaste veckan med anledning av vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull på Island, studerar huvudsakligen fasta jordens fysik genom metoder som gravimetri, magnetometri, GPS-mätningar, seismologi och elektromagnetiska mätningar. Geofysik handlar om att använda fysik för att studera naturen.

Kommunikationslösningen Induo levererar baseras på ER75i, en GPRS/EDGE router som tillverkas av tjeckiska Conel och som distribueras av Induo på den svenska marknaden. Routern kopplas upp via mobilnätet och står i förbindelse med omvärlden via GSM nätet. ER75i är en beprövad router som används i allt från krävande industritillämpningar till betalningstransaktionssystem och fordonstillämpningar.

Till ER75i routern kopplas en antenn från finska CompleTech. CompleTechs antenner har funnits på marknaden i cirka 20 år och kombinerar hög miljötålighet med en lätt konstruktion vilket är av vikt för installationer i fält så som denna. CompleTechs antenner återfinns i såväl vardagliga som extrema situationer där bland annat en automatisk väderstation på Mount Everest förlitar sig på CompleTechs antennteknik.

Det här är ett bra exempel på en applikation där trådlösa produkter används för insamling av data som kan ligga till grund för viktiga beslut. Vi levererar ofta produkter som används i extrema eller samhällsnyttiga situationer, Uppsala Universitets applikation är en dessa krävande applikationer där våra lösningar står för uppkopplingen.

Router för EDGE, GSM och GPRS

GPRS-router

En robust GPRS-router som skickar mätdata till överordnat system via GSM-nätet.

GPRS router

Comant riktantenn 4G, 3G och GSM

ComAnt antenner

Robusta antenner som används i krävande miljöer så som Islands vulkaner eller på Mount Everest.

Robust antenn

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök