skip to Main Content
Wind shears eller downdrafts är två farliga fenomen som kan ställa till det för flygplan under start och landning. Windshear är när väderförhållandena är sådana att vinden plötsligt ändrar riktning eller styrka. När planet väl är uppe i luften kan passagerare märka det som turbulens eller skakningar, men nära marken, till exempel vid start och landning, kan det vara ett mycket mycket farligt fenomen.

Så kallade downdrafts uppstår vanligtvis i tropikerna, och de har också en koppling till flygolyckor. På Bangkoks flygplats används SATELs radiomodem i varningssystem för wind shear som levererats av Vaisala.
trådlöst på bankoks flygplats

Radioöverföring av väderdata

Vaisala är ett ledande företag inom mätlningar för miljö- och industri. Företaget erbjuder ett brett utbud av innovativa observations- och mätningsprodukter med tillhörande tjänster. Målgruppen är industriföretag, samt företag och organisationer som är beroende av pålitlig meteorologi och väderprognos, såsom luftfart. Vaisala har kunder i mer än 150 länder och är världsledande på sådana lösningar.

På Bangkok flygplats används SATELs radiomodem för dataöverföring i ett LLWAS-system som registrerar inkonsekvenser i vindarna runt flygplatsen.

Radiomodem drivs med solceller

Väderstation solcellBangkoks nya flygplats har vindsensorer på 12 höga master. Vindstationer skickar data en gång var 10 sekunder. Baserat på kontinuerligt uppdaterad information, beräknar systemet hur vinden blåser över fältet och varnar för plötsliga förändringar. Den el som krävs för drift av masterna erhålls från solpaneler och dataöverföringen hanteras av radiomodem.

I dessa master kan temperaturen kan stiga upp till 40° C och det finns ingen kylning eller fläkt i apparatskåpen. SATELLINE radiomodem valdes på grund av deras låga effektbehov och lämplighet för 12-volts elsystem, dessutom klarar de temperaturerna. Modemen fungerar tillförlitligt på avstånd upp till 5 km eller mer, vilket är svårt att uppnå med radio som kommunicerar på fria frekvensband. En annan avgörande faktor för Vaisala är att SATEL är en välkänd tillverkare med oklanderlig testdokumentation och dokumenterad kvalitet.

”Utrustningens prestanda inger förtroende och underhåll har varit alldeles utmärkt jämfört med vissa andra tillverkare som vi har testat”, säger Vaisalas projektledare i Bangkok projektet.

Tillförlitlighet och användarvänlighet

Vaisala designar sina system så att funktionsstörningar i en enhet inte stjälper hela systemet, anser Vaisalas projektledare att SATELs hållbarhet och tillförlitlighet är ett stort plus. Dessutom värderas användarvänlighet och enkel konfiguration högt.

SATELLINE-EASy

SATELLINE-EASySATELLINE-EASy är ett klassiskt radiomodem som är byggt för dataöverföring i affärskritiska applikationer och system där svarstider och överföring utan omsändningar är viktigt.

UHF radiomodem

SATELLINE-3AS NMS VHF-version

Radiomodem SATELLINE-3ASd radiomodem med displaySATELLINE-3ASd NMS är ett radiomodem som inte bara når långt, det kan även användas med övervakningsprogrammet SATEL NMS, ett övervakningsprogram som ger möjlighet att från en plats kontrollera trafiken i radionätet.

VHF radiomodem

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök