Under 10Mila används en rad trådlösa system för att ge alla 12 000 besökare en tävling i världsklass och en minnesvärd upplevelse. För att få alla system att fungera tillsammans behövs en rad olika trådlösa kombineras. Komradio, radiomodem, mobilroutrar och wifilänkar var några av de trådlösa system som fick tävlingen att fungera under det intensiva tävlingsdygnet.
Orientering i det digitala tidevarvet
Under tävlingen utrustas varje deltagare med ett RFID-chip och kontrollerna har en RFID-skrivare som lagrar tid och kontrollens ID-data till RFID-chipet när löparen kommer till kontrollen. Vid målgång så ser läses informationen av från chippet och laddas in i tävlingens databas. En del av kontrollerna i skogen är så kallade onlinekontroller, kontroller från vilka information till tidtagningssystemet förs över i realtid för att göra tävlingen mer spännande att följa för både åskådare och andra deltagare i tävlingen.
Foto: Oskar Karlin
Teknikväskor ger uppkoppling
För att göra det enkelt att anordna den här typen av orienteringstävlingar har man byggt speciella väskor förberedda för onlineuppkoppling och innehållandes kommunikationshårdvara. Väskorna finns i modeller bestyckade med till exempel SATELs radiomodem, Net1-modem och 4G-modem. Väskorna drivs med MC-batterier och är framtagna för att klara av ett helt dygns drift utan problem. -Framförallt radiomodemsväskorna och 4G-modemsväskorna skulle drivas mycket längre än ett dygn då de bygger på mycket strömsnål teknik menar Henrik Bengtsson, Tävlings- och IT-Chef O-Ringen som ansvarade för tekniken på 10Mila.
Web-TV från skogen
Från fyra av onlinekontrollerna vid 10Mila direktsändes en videoström i realtid. För att ge bästa möjliga upplevelse av sändningen kombineras videoströmmen med information från tidtagningssystemet när den presenteras för tittarna. Sändningsutrustningen mellan de olika kontrollerna skiljer sig litet, på någon kontroll sändes via 4G, på andra kontroller användes satellitlänk för överföring av video och radiomodem för att överföra tidtagningsinformation. En fin egenskap hos radiomodemen är att det går att ställa en fördröjning vid sändning, på så sätt kunde arrangören kompensera för att satellitlänken hade en längre fördröjning än radiomodemen, genom fördröjningen uppfattade åskådarna att bild och tidtagning var i synk med varandra.
Blandad teknik
10Mila-tävlingen bygger på många olika tekniker, något som skapar en robust kommuniktionsinfrastruktur. Totalt användes Net1 modem på sju kontroller, 4G-modem på två kontroller och radiomodem på två punkter, där en kontrolls radiomodem även fungerade som repeater. En Wifi-länk användes också på en kontroll för att överföra både tidtagningsinformation och videobild över en sträcka på 1,5 km, något som enligt Henrik fungerade bra trots att det var träd i vägen.
All intern kommunikation mellan tävlingsledning, sjukvårdare, kontrollvakter och övriga funktionärer går via komradio. Vid 10Mila användes så mycket som 40 bärbara kommunikationsradio.
Foto: Oskar Karlin
Mobilnäten förstärks
Få ställen i Sverige klarar att hantera att tusentals människor kollar tävlingstider via mobilnäten från en plats mitt i skogen. Närmast arenan brukar man därför förlita sig på trådbunden teknik för att spara kapacitet i mobilnäten till åskådare och tävlingsdeltagare. Ett eget wifinät byggs också upp på arenan för att avlasta mobilnäten. Inför tävlingen samarbetar man med alla stora operatörer för att se om det finns behov av mobila basstationer för att förstärka kapaciteten. I år bedömde samtliga operatörer att det var bra täckning och kapacitet i området och ingen operatör behövde komplettera näten. -Till och med TV-sändningen via 4G-nätet fungerade ypperligt berättar Henrik.
Vid 10Mila i kopplades hela arenan upp mot omvärlden via en tillfällig 3 km fiber ansluten till närmaste telestation för att klara av TV-streaming, surfande och tidtagning. Genom att bygga ett robust kommunikationsnät kan 10Mila leverera en tävling i världsklass som 70 år efter sin introduktion fortfarande är en tävling i tiden.
SATELLINE-EASy radiomodem
Klassiska radiomodem för trådlös kommunikation binder samman kontroller i skogen.