I de miljöer som FKDV sänder från finns sällan både en primär och en sekundär uppkoppling, något som inte är optimalt eftersom ständig tillgång till internet är avgörande för en framgångsrik produktion. Under 2014 satsade FKDV därför interna resurser på att hitta en lösning för robust överföring av video över mobilnäten. Lösningen skulle kunna fungera såväl fast som mobilt, gärna i kombination med befintlig uppkoppling om sådan fanns och dessutom erbjuda uppkoppling till lägre hårdvarupris än de lösningar som fanns på marknaden.
Flera routrar blir en stabil uppkopplingsväg
FKDV tog under våren 2014 fram en lösning baserad på en mjukvara som kallas Debond. Debond bygger på att flera Conel 3G-routrar/4G-routrar kopplas samman och tillsammans samverkar för att överföra en lastbalanserad och stabil videoström. Genom att mixa abonnemang från Telia, Tele2, Tre och Net1 kan dataströmmen delas mellan flera operatörer vilket skapar en robust och kraftfull internetuppkoppling som dessutom lätt kan fungera i andra länder genom att bara byta SIM-kort.
Ungefär samtidigt som den fungerande teknikplattformen började ta form fick FKDV uppdraget att lösa direktsändning av talkshowen Helsingborg flyttar in, en mobil talkshow som skulle livesändas via internet under Almedalsveckan. Den bärbara lösningen var perfekt för ändamålet, den kunde ge internet på alla de platser där man ville sända, det var en mobil lösning med god kapacitet som dessutom kunde bäras mellan varje plats. Ett av målen var att skapa en lösning där det går att sända livevideo i HD-upplösning till så låg kostnad som möjligt från allt från tätort till fjällen, skogen eller ute till havs via befintliga internetleverantörers nätverk, företrädesvis mobilnäten.
-Vi ville helt enkelt att bygga en internet-UPS, menar Kim Svensson, teknisk producent på FKDV. Med det menar vi en lösning som kan ta vid där vanliga internet tar slut, antingen som backuplösning som fungerar vid avbrott eller som primär uppkoppling på de platser där det inte finns tillgängligt internet.
Bonding ger kraftfullt internet
Tekniken som används kallas modem bonding och bygger på flera sammankopplade routrar. Den består av en servermjukvara samt två eller flera routrar, en router agerar master och sedan kopplas en eller flera slavenheter till mastern. Med denna lösning har FKDV tagit möjligheterna till ett kraftfullt internet via mobilnäten så långt det går med nuvarande teknik. Genom att routrar samverkar kan en operatör med god kapacitet utnyttjas mer än de operatörer som har litet sämre kapacitet eller täckning. Mjukvaran fördelar kontinuerligt lasten, datatrafiken, mellan de tillgängliga näten. I andra ändan av uppkopplingen finns en server, Debond-server, som delar upp och distribuerar data vidare. Debond-servern visar även statistik och status från varje router via ett webbgränssnitt och ger en översiktsbild som visar uppkopplingen även under direktsändning.
Det färdiga kitet bestod av inte mindre än fem routrar med abonnemang från Telia, Tele2, Tre samt Net1. Routrarna monterades in i en väska, som döptes till #internetväskan, med strömförsörjning via batteri som gav ungefär 5-6 timmars driftstid. Batterierna kan bytas under drift utan avbrott i sändningen om längre sändningstid behövs. Antalet routrar kan lätt anpassas för att utöka eller minska sändningskapaciteten, allt efter behov.
Direkt från Almedalen
Under Almedalsveckan fick #internetväskan bekänna färg på riktigt. Paketet användes bland annat som mobil filmstudio till talkshowen ”Helsingborg flyttar in” med Joakim Jardenberg, entreprenör och utvecklingsledare för internet i Helsingborg Stad, som programledare. Sändningen lockade många tittare och intressanta och namnkunniga gäster som Anna Karin Hatt och SVTs avgående VD Eva Hamilton. Genom enhetens bärbarhet kunde sändningen ske från en rad olika platser. I kameraväg var talkshowen också synnerligen mobil, den filmades med ett par iPhones som kopplades till en bildmixer i form av en iPad. Denna kopplades till internetväskans trådlösa nätverk som sände vidare videoströmmen via en Debond-server i Tjeckien till tjänsten Bambuser där livesändningen visades.
Väskan ovärderlig vid TEDx-event
Under ett TEDx event användes #internetväskan för livestreaming från en kvällsföreläsning. TEDx eventet, som ägde rum under Almedalsveckan, var en större produktion där flera fasta kameror kopplades till en dator som fungerade som bildmixer. I bildmixern klipps de olika videoströmmarna i realtid av en videoproducent och sänds vidare via internet. Under sändningarna från eventet användes det interna nätverket på Clarion Hotel som primär internetförbindelse. Nätverket visade sig dock vara underdimensionerat för sin uppgift, redan under inledningen av seminariet fick man problem med internetuppkopplingen via det fasta nätet och blixtsnabbt växlade #internetväskan över sändningen till mobilnäten som fortsatte som bärare av videoströmmen resten av eventet. -Normalt hade internet därmed varit stendött och katastrof för oss, säger Björn Falkevik från FKDV vid en utvärdering av sändningarna.
Foton: Kim Svensson · FKDV · @fotokimster creative commons licensed (BY-SA)
– Ibland går internet ned vilket många tycker är helt normalt, tyvärr är det inte tänkbart för oss, vår sändning måste fungera oavsett vilken uppkoppling som finns tillgänglig menar Kim Svensson på FKDV. Väskan skulle även kunna användas för att sända andra typer av videoströmmar menar Kim som även testat att sända live från en bil i motorvägsfart mellan Norrköping och Stockholm.
-Vi känner oss litet som pionjärer, vi har en stor väska men väldigt bra uppkoppling. Kanske har vi skapat en ny nisch, storleken är ungefär samma som en tidig NMT-telefon och känslan av en tekniklösning som ligger i teknikens framkant måste vara liknande den de första NMT-kunderna upplevde, menar Kim.
4G router LR77 v2
I #internetväskan användes totalt tre stycken LR77 v2 4G routrar med dubbla ethernetportar.
Modem bonding
Används till två eller flera routrar för uppkoppling parallellt vilket ger snabbhet och stabilitet.