skip to Main Content
Varje år så direktsänds Vasaloppsradion under Vasaloppet med radiosändningar både på arenan och längs skidspåret. Sändningarna pågår inte bara under själva huvudtävlingen utan under hela den vecka som evenemangen runt tävlingen pågår.

UE Teknik har under många år stått för tekniken av sändningen och gjorde så även i årets upplaga. En utmaning som företaget har att tackla är att kunna direktsända från hela Vasaloppssträckan, den är 9 mil lång och sträcker sig från Sälen till Mora med inte mindre än nio kontroller längs sträckan som skall täckas in.

Tidigare år har man använt sig av en bil med en Net1 router fast monterad och trådlös uppkoppling från reportrarna som sänder. Bilen, som var utrustad med kraftiga Net1 antenner, hade problemet att den inte var mobil och att den måste parkeras relativt nära reportern. Inför årets upplaga satsades därför på en annan lösning med en mobil sändare monterad på en mes på reporterns rygg. Två varianter byggdes, en med wifi och en med en kombination av Net1 och 4G-routrar. Wifi varianten användes till exempel i starten där ett wifinät byggdes upp medan den mobilnätsanslutna utrustningen användes längs hela bansträckningen. -Vi hade en fantastisk bra upplevelse av 4G-täckningen längs hela bansträckningen, menar Urban Eriksson på UE-teknik. Vi hade en kombination av tre operatörer, Telia, Telenor och Net1 och den uppsättningen fungerade bra överallt.

Routrar i mobil radiolösning

Radio via 4G

Foto: Kola Productions

Tre routrar i samverkan

Mesen som UE-teknik konstruerat består av tre mobilnätsroutrar och modem samt en mini-PC och ett batteri. En tjänst som kallas modem bonding fördelar datatrafiken på tre olika operatörer och här används tre olika routrar,  två stycken Conel LR77 v2 för 4G och en Net1 D35 router. Dataströmmen från datorn delas upp via de tre olika bärarna och skickas till en server som sedan sätter samman de tre dataströmmarna till en. Ljudströmmen skickas vidare via fast internet till radiostudion. Reportern har en USB-ansluten mikrofon som ger en digital ljudström direkt in i mini-PCn, denna skickar sedan ljudströmmen via modembondingtjänsten in i en digital ljudmixer i radiostudion. Från mixern går signalen sedan digital vidare via fiber till FM-sändarna och webblyssningen. -En fördel med den här riggen är att det även går att ha medhörning delat på två kanaler. Så det går att prata bakvägen med reportern som har intercomljud i den ena kanalen och sändningen i den andra, berättar Urban.

Intervju av vasaloppsåkare

Ryggsäcken drivs med batteri och med ett 10 Ah batteri kan sändningen hållas igång ungefär fem timmar utan laddning. Den dagen den stora tävlingen gick av stapeln användes utrustningen längs hela banan och var igång i ungefär åtta timmar utan avbrott. För att klara detta laddades batteriet medan reportageteamet tog sig mellan de nio kontrollerna längs banan.  

Den nya riggen togs emot mycket väl av användarna. -Det innebar en väldig frihet behöver att inte behöva tänka på var man går någonstans, sändningen fungerar även inomhus, menar Urban. Vasaloppet är supernöjda och likaså dom som använde utrustningen. Jag har själv använt den och det är helt klart en otrolig frihet att gå runt med den.

UE Teknik arbetar normalt med annan teknik runt FM-sändningar över hela Sverige med allt från design av sändarnät, radiostudios och länkhopp. I framtida planer ingår att utveckla den mobila riggen ytterligare och göra den lättare genom att välja en lättare dator som kräver ett mindre batteri. Urban är övertygad om att de är på rätt spår med sitt koncept och menar att det i framtida versioner även kommer att användas för videosändningar till exempel.

4G router från Conel

4G router LR77 v2

I utrustningen användes två stycken LR77 v2 4G routrar med dubbla ethernetportar och sprötantenner.

4G router

Länka ihop routrar

Modem bonding

Länkar ihop två eller flera routrar för parallell uppkoppling vilket ger snabbhet och stabilitet.

Modem bonding

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök