skip to Main Content
Den eviga stötestenen mobiltäckningskartorna skall likriktas mellan operatörerna. Konsumentverket, PTS och Telekområdgivarna har uppenbarligen tagit tjuren vid hornen och tillsammans med operatörerna har man kommit fram till en modell för hur täckningen kan presenteras på ett branschgemensamt sätt.

Nya täckningskartor på gångMed tanke på att telekomtjänster förra året placerade sig på översta pallplats på Konsumentverkets lista över problematiska tjänster så får vi hoppas att den nya likriktade presentationsmodellen fungerar och att täckningsförväntningar och verklig täckning finner en större än jämvikt.

Bra täckning eller bastäckning

Samtliga operatörer har undertecknat branschöverenskommelsen om täckningskartornas utformning och vilken information som ska ges runt mobiltäckning, grunden är att operatörerna ska utgå från gemensamma antaganden när de utformar sina kartor och att dessa skall stämma bättre med verkligheten. För varje konsument skall det därmed bli lättare att jämföra operatörernas täckningskartor med varandra. Vi kommer därför att få landet indelat i de tre graderna av täckning som definierats i överenskommelsen. Du kan därmed vistas i områden som har ”bastäckning”, ”god täckning” eller ”mycket god täckning” (hur kommer det sig att det inte finns en definition för ingen täckning?).

Operatörerna har nu på sig året ut att göra jobbet klart och vi får hoppas att det första steget leder till en ökad konsumentharmoni. Jag tror det, men det jag saknar är redovisning förväntad prestanda. Visst, man använder mobilen till att ringa fortfarande men med tanke på att mobilt bredband hela tiden ökar hade det varit vettigt att även ställa krav på att visa vad man kan tänkas nå för förväntad hastighet på olika platser. Det här kan man bygga på statistik och mätningar av operatörerna som de skall uppmuntras göra tillgänglig för konsument. En plats kan ha lika bra täckning med två operatörer på 4G medan en är tre gånger snabbare än den andra, jag har sett det massor av gånger, och det här är faktorer man bör få ta del av innan långa abonnemang ingås.

Krönikan publicerades i SKEF News nr 2 · 2014

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök