skip to Main Content
Med smartphonetillväxten kommer en ökande trafik i näten och ett flertal gånger har de svenska operatörerna känt av en stor trafiktillströmning med sega mobilnät som följd. Detta gäller först och främst 3G-näten, LTE och GSM har inte samma belastning och hårda tryck. Av den anledningen är 2G (GSM) bra för att slussa röstsamtal och ibland en räddningsplanka när det blir fullt i näten. 4G har än så länge ganska låg användning och lämpar sig ypperligt för kapacitetskrävande tillämpningar.

4G kommer att husera M2M i framtiden

Det finns i dagsläget redan en del utrustning i 4G-näten, men det hade kunnat få en snabb ändring när den förväntade storsäljaren iPhone 5 lanserades i förra veckan när. LTE var som en av de egenskaper som nämndes i den nya smartphonen. Men liksom tidigare Applelanseringar framkom en del fakta efter presentationen, och en del är fortfarande, såvitt vi förstår, obekräftade fakta. Men det verkar som att de frekvenser som iPhone 5 stödjer med 4G/LTE inte omfattar samtliga de europeiska frekvensbanden som avsatts för mobiltelefoni, det vill säga 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz och 2600 MHz, utan bara 1800 MHz som ännu inte är utbyggt med LTE i Europa. Men, detta är såvitt vi vet obekräftat av Apple. 1800 MHz bandet kommer att börja byggas ut efter årsskiftet, och vi kan anta att det kommer att vara ett ganska stort tryck på att bygga LTE på det bandet. Emellertid gör det att 4G-näten har en fortsatt väl tilltagen kapacitet för M2M-tillämpningar, även om operatörerna än så länge inte lanserat M2M-abonnemang med fasta IP adresser för 4G. Detta är dock en utveckling som kommer och vi räknar med att senast första kvartalet 2013 kommer det att finnas operatörer som erbjuder fasta IP-adresser i LTE-näten.

Banden kan användas till vad som helst

Vad banden skall användas till styrs inte av PTS utan är upp till dem som har tillstånden. I dagsläget används en del av mobilfrekvensbanden för GSM och 3G, men det är upp till mobiloperatörerna att välja vilken teknik de vill använda på frekvensbanden (det vill säga 2G/GSM, 3G/UMTS eller 4G/LTE). Emellertid är ju inte banden tomma i nuläget utan man måste naturligtvis ta hänsyn till andra operatörer och befintliga mobilnät. På det ovan beskrivna 1800 MHz bandet kommer till exempel Telia att nyttja bandet för GSM och 4G parallellt.

För dig som satsar på M2M-kommunikation för framtiden är vår rekommendation att satsa på hårdvara som klarar 4G, gärna med fallback till såväl 3G som GSM. Med den typen av hårdvara har du en lösning som är framtidssäker och kan undvika dyra serviceresor och uppdateringar av hårdvara.

LTE och 4G lämpar sig för M2M-kommunikation
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök