skip to Main Content
2025 är det dags för pensionering av Rakel i sin nuvarande form. Rakel kommer alltså att sluta sin tjänstgöring redan 15 år efter att nätet färdigställts. Rakel färdigställdes samma år som 4G började slå igenom, och det som är intressant att nätet nu spås ersättas av 4G-teknik.

Rakel är inte bra för dataöverföring

Rakelnätet är inte så bra på att skyffla mobil data, det är helt enkelt för långsamt. Det Rakel är bra på är tal, något som LTE idag inte ens hanterar i skarpt läge. Redan idag ”tvingas” blåljusmyndigheter använda kommersiella mobildatatjänster, trots att dessa inte uppfyller tillräckliga säkerhetskrav menar MSB. Något man sannolikt kommer tvingas till för ett antal år framåt. Att bygga ett nytt rikstäckande 4g-nät för bara blåljus skulle bli dyrt, MSB har ingen siffra men Post- och telestyrelsen har uppskattat enbart driftkostnaderna för ett sådant nät till 1,5 miljarder kronor årligen.

Nu diskuteras om vad som skall komma istället. Ett dedikerat nät vs ett icke dedikerat nät. 700 MHz vs något annat frekvensband. LTE-teknik vs… nej just det, LTE är den gemensamma grunden till alla resonemang, alla är överens om just detta i alla fall.

Samtidigt menar MSB att blåljusmyndigheternas kommunikationsbehov inte kan integreras i befintliga mobilnät på ett tillräckligt säkert sätt utan man vill istället ha ett helt eget 4g-nät med täckning i hela landet. Ett drömscenario för MSB.

LTE-tekniken då, varför just LTE? Fördelarna är många. En som jag först och främst tänker på är att det är en öppen standard. Genom att det är en öppen standard läggs stora resurser på säkerhet i näten. Dessutom är det en standard som hela tiden utvecklas och det läggs stora pengar på dess utveckling som delas av avsevärt fler abonnenter än nuvarande TETRA-teknik. Detta gör att kostnaderna per enhet blir lägre och urvalet av hårdvara blir helt enkelt mycket stort.

Eget nät vs del av operatörernas nät då? Jag tror extremt litet på möjligheterna att bygga ett eget nät dedicerat till blåljuskommunikation. Det finns tre aspekter som brukar användas av Rakelanhängare som motargument mot publika nät, nätens driftsäkerhet (kapacitetsbrist), kommunikationen slås ut vid strömavbrott (brist på batteribackuper) och bristen på täckning.

Kapacitetsbrist är ju ingen höjdare vid incidenter men med ett blåljusnät i operatörernas nät kan kapacitet dedikeras till just detta. Strömavbrott är ju också ett återkommande problem som kan ställa till det men genom att förse alla basstationer med batteribackup och vid längre strömavbrott strypa icke nödvändig trafik tror jag vi kan komma runt detta problem samtidigt som vi får en ökad samhällsnytta för alla på detta sätt. Återstår då problemet med täckningen, så om täckning är ett problem som måste tacklas, varför sikta på 700 MHz och inte istället försöka hitta utrymme runt 450 MHz istället?

Bevisligen har Net1 ett nät på 450 MHz med bra täckning, goda batteribackuper, bra hastigheter och god tillgång. Kan de åstadkomma detta med relativt begränsade resurser, ja då borde det gå att bygga ett nytt blåljusnät, Rakel-LTE, parallellt med publika nät.

Det enda problemet som återstår är lösa är att myndigheten i beredskapsläge inte har full kontroll över tillgången till kommunikationsnäten, men detsamma måste troligen sägas gälla internet, det fasta telefonnätet och fiberanslutningar till myndigheter och organisationer över hela Sverige.

Ulf Seijmer

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök