skip to Main Content
Post- och telestyrelsen genomförde på regeringens uppdrag stickprov av mobilnäten på ett antal olika platser i Sverige under våren och sommaren. Syftet var att kontrollera tillgängligheten för mobilsamtal och datatrafik.

Stickprov av taltäckningen hos fyra operatörer gjordes på tio platser i olika delar av Sverige i utkanten av de områden operatörerna har täckning. En jämförelse mellan verkligheten och operatörernas beskrivning av täckningen skiljer sig åt mellan operatörerna men i testat stämmer de inte till 100%. ”Bäst i test” är Telia som i nio fall av tio lever upp till eller överträffar täckningen som presenteras på Telias webbplats. Tele2 och Telenor har det omvända förhållandet, i nio fall av tio lever de inte upp till den presenterade täckningen. Operatören Tre är något bättre och har överensstämmelse i fyra av de tio mätområdena.

– Täckningskartor ger inte konsumenter tillräcklig vägledning på de platser vi undersökt. De operatörer som överskattar sin täckning har förmodligen kartor som inte är anpassade för att ange täckningen med moderna smarta telefoner, säger Urban Landmark, chef PTS spektrumavdelning.

PTS har även mätt datahastigheterna i operatörernas nät i tätort, testet genomfördes på sju platser. Den genomsnittliga datahastigheten som uppmätts motsvarar endast i en fjärdedel av fallen de upp-till-nivåer som operatörernas täckningskartor anger. PTS noterar att det verkar svårast att nå de allra högsta upp-till-hastigheterna (30-80 Mbit/s).

Lösningen för professionella användare.

Vi rekommenderar att du alltid överväger installation av yttre antenn om du skall installera en GPRS, 3G eller 4G produkt, de flesta av våra enheter ger dig information om aktuell fältstyrka vilket underlättar vid installation. Använder du en snabbare 3G eller 4G produkt tänk då på att du behöver två yttre antenner eftersom dessa använder så kallad MIMO-teknik. Genom att vara noga vid installation med minimal kabellängd, bästa möjliga antennplacering och en god signalstyrka kan du nå bättre resultat och på så sätt få en snabbare uppkoppling.

Att såväl antenn som övriga egenskaper spelar roll visade sig i PTS mätning av antalet lyckade uppkopplingsförsök med olika telefontyper. Testet indikerar att smart phones har svårare att koppla upp samtal i utkanten av operatörernas täckningsområden, en anledning kan vara att deras antennkonstruktion är en större kompromiss än traditionella telefoners antenn.

Operatörernas mobiltäckning kontrolleras
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök