skip to Main Content
Det första riktigt smarta hemmet byggdes upp i stadsdelen Norra Djurgårdsstaden norr om Stockholm. I ett mastodontprojekt skulle visionen om att det verkligen gick att spara el med smarta system bevisas i praktiken, en familj skulle med hjälp av smarta, samverkande system kunna påverka sin elförbrukning och sänka sina kostnader samtidigt som miljön skulle påverkas positivt. Utfallet av projektet var mer än klent, det var en rejäl brakförlust.

Familjens hem utrustades med rörelsesensorer i alla rum så att lampor kunde släckas automatiskt, vitvarorna skulle startas när elpriset och miljöpåverkan var som lägst. En god tanke i sig men det visade sig var svårt att få tekniken att fungera i praktiken. Dels fanns det irriterande felkopplingar som gjorde att spisen bara var igång när någon var i köket, så fort man gick därifrån stängdes all el av, förödande för vardagseffektiviteten och långkok var inte att tänka på. På grund av leverantörers oförmåga att bli klara i tid saknades intelligenta hushållsmaskiner som kunde kommunicera med varandra och reglera till och frånslag av maskinparken baserat på till exempel miljöpåverkan och elpris.

Smarta hemmet sparade knapp ihop till två hämtpizzor

Resultatet hos testfamiljen blev en stor besvikelse, på sex månader lyckades man spara 74 kronor och detta beror nog framförallt på att det bara var hushållsel som räknades i projektet, hade motsvarande projekt inkluderat uppvärmning och varmvatten hade besparingarna sannolikt varit större. Jag skänker Arnold Schwarzenegger en tanke, han har förutom ett starkt miljöengagemang tydligen haft en sträng eldisciplin hemma, har någon lämnat ett rum med lampan på har han beslagtagit glödlampan. När familjen reagerat på att det varit mörkt inne har de vackert fått be honom om att få tillbaka sin lampa och på så sätt har alla tänkt extra på att släcka. Frågan är om inte detta system, som är relativt gratis, når samma effekt i längden som familjen på Norra Djurgården.

Så vad är det vi behöver för att få de smarta hemmen att fungera? Jag tror att det bygger på ett par saker. Dels system som verkar i det dolda utan att vi behöver bry oss om dem. När alla gått hemifrån så slås all el av, värmen sänks några grader och huset larmas automatiskt. Detta går att lösa med smart phones och det kan inte vara så värst svårt, till och med min iPhone vet var jag bor utan att jag talat om det för den, den ser var min telefon befinner sig nattetid och har räknat ut det själv. Så när jag går hemifrån sist och i samma stund som jag tappar kontakten med wifinätverket hemma så skulle värmen kunna slå ifrån, all el stängas och larmet slås på. När någon i familjen lämnar jobbet skulle systemet kunna göra det omvända och fråga om man var på väg hem för att automatiskt höja innetemperaturen hemma. Den här typen av system är ingen raketforskning, de är verklighet inom något enstaka år men nyckeln till framgång är systemen måste vara lätta att använda och att de måste betala sig själva, så att inkludera de stora energiförbrukarna är nyckeln till framgång.

/Ulf Seijmer

Krönikan publicerades i SKEF News nummer 2·2015

Ulf Seijmer tycker till
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök