skip to Main Content

21 Mbit/s med HSPA

3G näten blir snabbare

Den australienska operatören Telstra har uppgraderat sitt nät till 3G standarden HSPA. Nätet kan, enligt Ericsson som stått för uppdateringen, nå den imponerande hastigheten 21 MBit/s och blir därmed det snabbaste mobilnätet i kommersiell drift. Än finns inte någon hårdvara tillgänglig på marknaden som kan kommunicera med världen snabbaste basstationer, dessa beräknas dyka upp på marknaden inom sex månader.

3 utlovar snabbare mobilt bredband 2009

Operatören 3 satsar på att bli först i Europa med HSPA i mobila bredbandsapplikationer. Man har byggt ett lokalt nät i Kista där man har ett testnät i drift. Redan idag kör man 14,4 Mbit/s i sitt nät i Stockholm, Göteborg och Malmö, men eftersom inga tillverkare av 3G modem och 3G router har hårdvara tillgänglig så är det en i praktiken omöjlig hastighet att erbjuda som tjänst.

De HSPA modem och HSPA router som finns tillgängliga är på ett kraftigt prototypstadie och en storlek som är hästlängder ifrån de små och kompakta enheter som vi idag förknippar med mobilt bredband. Tre kommer att börja sälja mobilt bredband med 21 MBit/s under andra kvartalet 2009 för att senare under 2009 höja hastigheten till 28 Mbit/s. Under 2010 siktar man på 42 Mbit/s. Man ska samtidigt betänka att vad 3 själva nämner så är 21 MBit/s en hastighet på omkring 10-15 Mbit/s i praktiken, men, det är ändå en svindlande hastighet.

Mer hastighet i EDGE-nät

hspa pda turbo 3gNu kommer ännu en GSM-term att addera till fackterminologin: Downlink Dual Carrier EDGE. Genom en trimning av mjukvara säger sig Nokia Siemens Networks kunna höja nedladdningshastigheten i EDGE näten från 214 kbit/s till 592 kbit/s. Eftersom det överallt i världen finns en god utbredning av GSM, och de flesta basstationer faktiskt hanterar EDGE (även om det i Sverige bara är Telia som erbjuder tjänsten) så räknar man med ett intresse för en fortsatt utveckling av EDGE standarden, och eftersom det i detta fall handlar om mjukvara så antar vi att insteget inte är så högt. Runt hörnet lockar Nokia Siemens Networks med EGPRS 2B, en teknik som utlovar 1.2 Mbit/s nedladdning och 473 kbit/s för uppladdning.

Genom användning av EDGE tekniken i bland annat GPRS routern ER75i har vi märkt att EDGE är en mogen, stabil teknik med bra prestanda framförallt utanför de stora städerna.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök