skip to Main Content
I många länder börjar 3G släckas ned. I USA är det så. Norge har också dessa planer. Så skall man satsa på en 3G router eller är det 4G som gäller idag? Och för de som redan har ett stort antal 3G routrar i drift, skall ett byte till 4G-routrar planeras inom en nära framtid?

3G routrar kommer få ge plats åt 5G

Som du säkert förstår så här i gryningstiden av 5G kommer något att hända i mobilnäten i framtiden men inga operatörer har idag planer på att släcka ned 3G enligt vår rundringning tidigare i år. 3G används även till tal och är därför viktigt. Dock, så småningom kommer samtal att flyttas från 3G till VoLTE (Voice over LTE) och när samtalen kommer att hamna i 4G-nätet så decimeras sannolikt behovet av 3G markant.
3G eller 4G router, vad välja?

Frekvenser är också en bristvara, vi har bara ett begränsat utrymme att tillgå, och eftersom 4G är avsevärt mer spektrumeffektivt än 3G kan sannolikt operatörerna öka kapaciteten i nätet genom att helt enkelt bara minska utrymmet för 3G och öka utrymmet för 4G.

Så vad händer då med alla 3G routrar i drift?

Eftersom alla 3G-routrar som sålts (av oss skall tilläggas) kan växla över till GSM kommer de att fortsätta fungera, långsammare förvisso, men funktionen försvinner inte. Om uppkopplingshastigheten är viktig då bör du ha en reservplan för hur du skall gå tillväga om och när 3G-nätet stängs ned.

Det går förvisso att fortfarande använda 3G routern i kombination med 4G, vi skrev ett inlägg om detta tidigare, men står du inför nyanskaffning kostar en 4G router mindre än en timmes installatörstjänster. Alltså lönar det sig att redan från början välja en 4G router.
3G är ett historiskt mobilnät

Om operatören bara har vissa tjänster via 3G?

Vissa operatörer har historiskt haft begränsningar i att erbjuda specialtjänster som fast IP-adress via 4G, detta har gjort att många valt bort 4G till förmån för 3G. Om du alltjämt upplever detta problem med din operatör då råder vi dig att vid nyinvestering ändå välja en 4G-router men låsa den till 3G så länge, då kan du relativt enkelt dra nytta av 4G senare utan att byta hårdvara.

När stänger 3G ned?

Sannolikt ser vi en övergång från 3G successivt med minskad bandbredd alternativt blir det ett slutdatum, detta är upp till operatörerna. 2010 lanserades 4G. 2020 börjar vi se skarpa 5G-nät och då har det gått 10 år av 4G-evolution. 3G presenterades tidigt 2000-tal så det är ett rimligt antagande att behovet av 3G sett ur operatörernas ögon är begränsat.

Slutsats:

3G routrar säljs alltjämt men vi rekommenderar att du planerar för 4G. Tänk på att prisskillnaden mellan en 3G router och en 4G router ofta är samma eller lägre än en timmes arbete för en installatör, genom att välja en 4G router redan nu kan du undvika den kostnaden längre fram.

3G routern UR5i v2

Snabb industriell router3G router från Conel / B+B SmartWorx. En router som återfinns i all från fordon till betalsystem. Hette tidigare UR5 v2 -utan i.

UR5iv2

4G versionen av UR5i v2

LR77v2 routerLR77 v2 är 4G versionen av UR5i v2 -en router med samma formfaktor, samma plattform och mjukvara. Merkostnad runt 900 kr (en timmes installatörstid).

LR77v2

3G routern RUT900

Router RUT9003G router från Teltonika. En router som återfinns i system som digital signage och fastighetsautomation. Hette tidigare RUT104/105 och RUT500

RUT900

4G versionen av RUT900

teltonika rut950RUT950 är 4G versionen av RUT900 -en 4G router med samma formfaktor, som RUT900. Merkostnad runt 700 kr (mindre än en timmes installatörstid).

RUT950

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök