skip to Main Content

AntenntestlådaUnder våren hårdtestade vi 4G-antenner för att få fram guldkorn i olika miljöer. Några av antennerna fanns i sortimentet sedan tidigare och så kompletterade vi med några nya, intressanta, antenner av olika modeller.

Vi ville se om det fanns antenner som fungerade lika bra på alla 4G-frekvenser (800, 900, 1800 samt 2600 MHz) eller om någon antenn var bättre eller sämre. Generellt används de lägre banden på landsbygden, eller där det är glest mellan basstationer, och de högre i stadsmiljö. För att ytterligare komplicera det hela krävs det dubbla antenner för att nyttja 4G-nätets fulla potential.

Målet var att hitta en antenn som fungerade i alla lägen, en utmaningen som visade sig ganska svår. Det ena målet var att hitta en MIMO-antenn som klarade detta, ett annat mål var att se om dubbla standardantenner förskjutna i +- 45 graders vinkel kunde ge bra prestanda.

Testriggen: Conel 4G-routrar

Testriggen byggdes in i en fuktsäker kapsling innehållandes fyra stycken Conel LR77 v2 4G routrar kopplade till var sitt antennpar eller MIMO-antenn.

Vi loggade varje router under de veckor testet pågick med routerövervakningsprogrammet R-seenet. En del av testet gick ut på att se om 4G erbjöd hastighet och kapacitet vilket vi måste säga att det verkligen gjorde även utanför storstad. Vi hade lånat SIM-kort från både Telenor och Multicom Security (Telias nät) och även vid svag signal och långt från basstationen nådde vi hastigeheter mellan 15-20 Mbit/s i nedlänk och 6-7 Mbit/s i upplänk.

Du kan ta del av hela antenntestet här.

Back To Top
×Close search
Sök