skip to Main Content
Behövs en eller två antenner för en 4G router eller modem? Svaret är ja och nej, detta beror nämligen på vilken hastighet som hårdvaran är specificerad för. Alla 4G-enheter är specificerade mot olika kategorier, kallade CAT4, CAT6 eller CAT1 för den delen. Alla dessa kategorier har i sin specifikation angivet hur många antenner de behöver för att nå den specificerade hastigheten.

Första steget för att kunna använda yttre antenn är att du har en hårdvara som har antennuttag eller antennkontakter för extern antenn. Vill du sedan ansluta en antenn till din router måste det vara rätt kontakttyp, antennkontakt, till exempel SMA-kontakt som är den vanligaste. Tänk dock på att TV-antenner må ha ett frestande pris, men de har en annan impedans och är därmed sannolikt något som förstör din router eller ditt modem på sikt (förutom att de kan vara på helt fel frekvensband).

Hur monterar jag 4G-antenn?

För det första, den idealiska antennplaceringen är högt, fritt och med fri sikt till basstationen. Helst med en så kort antennkabel som möjligt. Med det sagt, det är väldigt sällan det ser ut så i verkligheten, vi vet. Sverige har en spännande terräng som erbjuder svårigheter. Men, om vi bortser från tidsbrist och andra faktorer, att hitta rätt installationsplats är viktigt och vi rekommenderar att du tar dig litet tid att hitta rätt. Vet du att du har dålig signal, då är det en riktantenn du skall satsa på. Den har normalt bättre förstärkningsgrad än rundstrålande antenn, dessutom gäller förstärkningen både vid sändning och mottagning -en bra sändarantenn är även en bra mottagarantenn. Ju mer riktverkan en antenn har desto mer kritiskt blir det att den måste riktas direkt mot basstationen, signalen är starkare åt ett håll och svagare åt en annan.

Antennmast för 4G

Tänk på detta när du väljer antenn

Vill du träffa rätt på en gång och har litet längre till basstationen då rekommenderar vi att du väljer en riktantenn eller panelantenn/patchantenn för fasadmontage. Om du vill upp i snabbare hastigheter, då behöver du välja en antenn med MIMO från början. Dessa består då av två antennelement förskjutna ±45 grader från lodrät linje, alternativt kan du montera två separata antennelement.
Kort antennkabel, bättre prestanda. En kort men enkel tumregel som är viktig ju högre upp i frekvens du kommer.
Frekvensen din operatör använder bestämmer vilken eller vilka frekvenser antennen måste vara anpassad för.
Montera antennen fritt, gärna högt och inriktad mot basstationen.

Tappad kontakt?

Detta beror sannolikt på att du antingen har en router som inte startar om när den förlorar kontakten med nätet eller att du har en router som har för dålig mobilsignal. Det senare kan du åtgärda med en kraftigare antenner eller att placera den på en annan plats.

Rundstrålande antenn

GOA01 LTE mimo-antennSlagtålig, diskret och framför allt, prisvärd. En storsäljande antenn som kan förses med valfri antennkabellängd. Inbyggd MIMO och stöd för 5G.

Rundstrålande antenn

Riktantenn

Panelantenn för 4G nätenEn kraftfull antenn som dessutom är slagtålig. En antenn som kan monteras på vägg eller antennmast. Lätt, diskret och med två antennelement från början!

MIMO-antenn

antenner

Ladda ned vår antennintroduktion med nyttiga fakta om antenner. Det här är över 60 teknikladdade sidor för dig som vill veta mer om antenner och antennlära.*obligatoriska fält

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök