skip to Main Content

4G och 4G utbyggnaden med LTE är två frågor som vi dagligen får många frågor om. Telia har ju tryckt på startknappen i sitt LTE nät och de första kunderna surfar med sina handbyggda modem. Northstream skrev här om dagen ett inlägg i sin blogg om de praktiska erfarenheterna av 4G hastigheterna i praktiken. De uppmätte 12 Mbit/s inomhus i nedlänk och 5 Mbit/s i upplänk med Bredbandskollen. Uppkopplingen verkar varit något svajig men överlag positiv skriver Northstream. Detta blogginlägg fick en riktigt stor spridning där till och med LTE portal tar upp detta som en nyhet ”TeliaSonera LTE network test disappoints”.

Northstream förtydligar i ett inlägg att de ändå var ganska nöjda med prestandan och att man senare, utomhus, nått hastigheter på såväl 25 Mbit/s som 45 Mbit/s. I dagsläget är det bara 2,6 GHz bandet som används för LTE och det är inget band att nå långa räckvidder på om det inte är tätt mellan basstationerna.

Utbyggnaden av 4G vidare

Telia drar igång fler 4G nät. Redan efter sommaren öppnar man flera nät i Göteborg, Malmö, Västerås, Lund, Linköping och Uppsala. Enligt Telias trendrapport är snabb, mobil internetuppkoppling en funktion som blir allt viktigare för svenskarna i allmänhet.

Det som vi upplever saknas nu är att frekvenserna på 800 MHz bandet öppnas, då kommer 4G ge en bra hastighet i kombination med en längre räckvidd vilket gör den till en utmanare även på landsbygden och inomhus. Som läget ser ut nu så kommer operatörerna avvakta tills dess att alla europeiska länder enats om en harmoniserad standard och som det verkar nu sker detta tidigast någon gång hösten 2010. Därmed kommer vi, med litet tur, ha en påbörjad utbyggnad av 800 MHz bandet i slutet av detta år. Vår gissning är att revolutionen för 4G kommer i årsskiftet 2011, 2012 då nätet är bra utbyggt och det finns tillgänglig hårdvara för såväl konsumentmarknad som professionella applikationer.

Om du funderar vilken teknik du skall använda för M2M under de närmaste två åren så rekommenderar vi alltjämt 3G och EDGE.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök