skip to Main Content

4G LTELyckade tester i Japan nyligen av 4G med LTE hos Fujitsu Laboratories gav överföringshastigheter på 120 Mbit/s vid 10 MHz bandbredd med MIMO teknik. Med 4×4 MIMO och 20 MHz bandbredd har man även lyckats nå 300 Mbit/s i nedlänk med en prototypbasstation.

MIMO tekniken (Multiple Input Multiple Output) utnyttjar flervägsutbredning (multipath) ett fenomen som uppstår där fri sikt inte föreligger mellan sändare och mottagare. Eftersom radiosignalen studsar mot andra objekt, bilar, byggnader och andra reflekterande föremål skapas olika ankomsttider för den ursprungliga signalen. Detta fenomen har genom åren skapat problem med täckning men med MIMO tekniken utnyttjas istället fördröjningen i mottagen signal för att öka både bandbredd och räckvidd. Genom att kombinera signalen från flera antenner kan man nå stora prestandavinster i de flesta trådlösa sammanhang, därför integreras MIMO tekniken i allt fler trådlösa produkter.

Nokia satsar på LTE

Flera sajter rapporterar att James Harper, chef för teknologimarknadsföring på Nokia, uttalat sig om att Nokia kommer satsa på LTE som primär 4G teknik och Wimax som en sekundär, nischad, 4G teknik. Nokia har bestämt sig för att LTE är den teknik som skall prioriteras och integreras i produkter till konsumenter och beräknar att ha 4G LTE produkter på marknaden 2010. Harper sågar inte Wimax men tror att standarden kommer att spela en nisch-roll i framtiden.

GSM den dominerande standarden

GSM största standardSom vi rapporterat tidigare så har världen över 4 miljarder anslutningar via mobilnäten. Med nästa gräns, fem miljarder, beräknad att inträffa om 18 månader så ställer man sig kanske frågan, var finns alla dessa abonnemang, var finns tillväxten och vilka standarder är det som är de dominerande?

Asien och Afrika är idag de två största regionerna, mer än hälften av all världens mobilabonnemang finns i dessa regioner. Där finns även de enskilt största marknaderna; Kina och Indien. Sett ur ett globalt perspektiv är GSM den dominerande standarden med 81 procent av alla anslutningar. Andelen GSM abonnemang är procentuellt högst i Afrika, Östeuropa och Mellanöstern, alla med runt 95 procent andel GSM abonnemang. I Västeuropa är andelen GSM abonnemang på en nivå om ungefär 75 procents andel, resten upptas till stor del av 3G med olika WCDMA tekniker.

3G kommer med all sannolikhet stå för en stor del av tillväxttakten under 2009 i samband med att både Kina och Indien drar igång sina WCDMA nät. Under de kommande 18 månaderna tros WCDMA öka från omkring 8 till 13 procent av alla abonnemang.

Under tiden vi tar oss från fyra till fem miljarder mobilanvändare spås mobilnäten byggda på olika standarder med CDMA (utan W) minska till 10 procent av den globala marknaden. Övriga standarder som TDMA, cdmaOne, iDEN och PDC spås en fortsatt nedgång och har i mitten av 2010 1 enda procent av de 5 miljarder mobilabonnemangen.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök