skip to Main Content

SMS minskar, MMS ökar liksom den mobila datatrafiken i mobilnäten. 4G ökar mycket kraftigt och fortsätter öka, så kan man sammanfatta mobilnätsläget just nu. I dagarna släppte såväl PTS sin årliga rapport om telemarknaden och Ericsson presenterade en utredning av vad som händer på M2M-fronten.
En stor ökning av trafiken i mobilnäten
Totalt sett ökade mängden datatrafik i näten med 54 procent under förra året, av detta är ungefär 30 procent att härleda från smartphones. Abonnemang där 4G tjänster används har ökat kraftigt under 2013 med ett hopp från 252 000 till 1.5 miljoner bara på ett år.

Snabbt bredband efterfrågas alltjämt

– Konsumenterna fortsätter uppenbarligen att efterfråga snabbt bredband, vilket ger den här världsunika utvecklingen år efter år. Den leder förhoppningsvis till fortsatt utbyggnad vilket kommer alla till godo: konsumenterna, marknadsaktörerna och Sverige som it-nation, säger Göran Marby, generaldirektör för PTS.

En genomsnittlig smartmobilanvändare förbrukar idag 1,3 gigabyte data per månad medan den som använder mobilt bredband i dator, surfplatta eller router använder nästan 7 gigabyte varje månad.

Antalet skickade sms minskade under året medan MMS faktiskt fortsätter att öka från 241 miljoner under 2012 till 307 miljoner under 2013.

Ser man till M2M är användningen annorlunda, maskiner behöver nämligen inte 4G för att trivas i samma utsträckning som människor. Över hela världen är det fortfarande GSM som dominerar när det gäller M2M-lösningar som idag finns på marknaden. Enligt en rapport från Ericsson sker 60 procent av M2M-kommunikationen över GSM-nätet. Anledningarna sägs vara priset på hårdvaran som är billigare för GSM samt att M2M-applikationer inte alls är lika bandbreddstörstande. Datatrafiken m2m står för är mycket liten och motsvarar 0,1 procent av den totala nättrafiken räknat i antal bytes, det skulle i såfall innebära att maskiner stod för 270 Terabyte i de svenska mobilnäten under 2013.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök