skip to Main Content
Hej, vi arbetar inte med försäljning till privatpersoner utan denna guide vänder sig till våra installatörspartners och återförsäljare men läs gärna vidare, tipsen är gratis!
Behovet av en stabil uppkoppling tar inte slut bara för att arbete och hem byts mot livet på hjul. I allt fler husbilar och husvagnar blir behovet och efterfrågan på stabil internetuppkoppling allt mer efterfrågat. I denna guide går vi igenom vad vi rekommenderar för typ av hårdvara för att få en stabil 4G-uppkoppling i husbilen. Att vi valt att sammanfatta guiden beror på mängden frågor vi får om just installation i husbilar, vi ger dig förhoppningsvis alla svar nedan.

4G router och 4G antenn i husbilar

Fördelarna med 4G-routrar i husbilar och andra rekreationsfordon är att man kan ta med sig internet till snart sagt varje hörn av Sverige och världen. Routrarna kan fungera både stationärt på en uppställningsplats eller medan fordonet rör sig och i bägge lägena ge bättre prestanda än internetdelning från en mobiltelefon till exempel. 4G routrar är utformade för att ta emot signaler från mobilnätens basstationer och kan uppfatta även svaga signaler på avstånd även långt från en basstation. 4G routern tar emot signalen från mobilnäten och delar ut internetuppkopplingen via ett lokalt trådlöst nätverk, ett wifi-nätverk.
Ta med täckningen på husbilssemester

Antennen -en viktig komponent

Basstationens signal tas emot och förstärks genom att tas emot av en antenn som lämpligen monteras så högt och fritt på fordonet som möjligt, detta är viktigt om man framförallt reser på landsbygden eller ställer upp bilen där täckningen är dålig. Att välja rätt antenn kan vara en stor fråga och vi skall dela upp frågeställningen i två, vilken typ av antenn du behöver och hur den skall kunna monteras.

Välj rätt typ av antenn

Det finns två typer av antenner: riktantenner och rundstrålande antenner. Riktantenner är ofta bra när man vet riktningen till basstationen och vill ha maximal effekt i sändning och mottagning, men om du inte vill rikta antennen varje gång du stannar så väljer du förslagsvis en rundstrålande antenn som kan fånga upp signalen från olika riktningar. Rundstrålande antenner finns i form av antennpuckar, antennspröt och magnetfotsantenner.

Montering av antenn

För att få bästa möjliga täckning skall antennen monteras så högt och fritt som det går. Du skall också välja en antenn dimensionerad för de vanligaste 4G-frekvenserna. De fyra vanligaste sätten att montera en 4G-antenn på en husbil är:

1. Montera en puckantenn i tak, i takluckan eller i framkanten på förarhytten. Puckantenner monteras i ett enda hål och de ger en vattentät installation som är biltvättsäker och bekymmersfri. Den ökar inte bilens höjd vilket också är positivt. En sak att beakta är att isoleringen i husbilens tak ofta överstiger längden på gängan på antennens undersida och det blir svårt att få fast antennen utan att isoleringen påverkas. För att lösa detta monterar en del antennen mitt i takluckan vilket är lättare att återställa senare samt inte påverkar isoleringen.

2. Montera en rundstrålande antenn i ett vinkelfäste på tak eller takreling, åverkan på fordonet blir minimalt, det enda som behöver lösas är ett litet hål för antennkabeln. Med en hög rundstrålande antenn kan dock antennen behöva fällas vid färd.

3. Den enklaste modellen är en fönsterantenn som fästs på insidan av fordonsfönstret med sugproppar. Ett snabbt och effektivt sätt att installera en antenn.

4. Montera en riktantenn eller rundstrålande antenn på samma mast som TV-antennen, nackdelen är att den måste sänkas vid färd men i gengäld är kabeldragningen på fordonet lätt att lösa med befintlig TV-antenn i samma kanalisation.

Till denna lista tillkommer att det går att installera en magnetfotsantenn, men en magnetfotsantenn är i ärlighetens namn inte optimal mer än för kortare bruk, använd då hellre en fönsterantenn.
Mobilt bredband med 4G och wifi i husbil

Antennkablar

För att inte behöva montera routern nära antennen rekommenderar vi att använda en antennkabel. En tunn kabel ger lättare installation men kan i gengäld ge större signalförluster. Har du kabelskarvar som är utsatta för väder och vind måste de förseglas med eltejp eller krympslang.

Wifi lokalt

Har du ställt dig på en camping eller ställplats med lokalt wifinätverk så kan vissa av våra 4G-routrar ansluta till detta samtidigt som de delar ut ett lokalt wifi-nätverk i ditt fordon. Fördelen är då att du kan få uppkoppling till en lägre kostnad i vissa fall.

Nackdelar med 4G-uppkoppling

En nackdelen är ofta att datamängden är begränsad och att täckningen varierar mellan operatörer, det tredje att olika platser ger olika prestanda. Det vi rekommenderar är att du tar med dig kontantkort från olika operatörer om behovet av internet blir allt för trängande. Därför rekommenderar vi också att du köper en router som inte är operatörslåst.

Förslag på hårdvara

Det finns routrar som kan installeras fast eller strömförsörjas via ciggplugg, så det beror litet på hur du vill installera routern. En del routrar har bara ett lokalt wifi-nätverk medan andra kan ansluta till nätverk på en camping exempelvis. Skall du ha internet kopplat till om tändningen är på finns det 4G routers som kan aktiveras med hjälp av en extern igång på routern. Vi har flera routrar i vårt sortiment som kommer ge dina kunder en bra upplevelse av internet i husbilen, här är tre förslag på robusta och populära routrar.

 • Teltonika RUT241

  Teltonika RUT241

  Teltonika RUT241 är en 4G-router som är en vidareutveckling av RUT240. Routern hanterar säker uppkoppling via VPN. Den är kompakt och har en WAN-port och en LAN-port. En kompakt...
  1 649,00kr Ex.moms
 • Advantech ICR-2531

  Advantech ICR-2531

  Advantech ICR-2531 är en robust och stabil instegsrouter från Advantech för 4G. Routern har fyra ethernetportar samt I/O-port. Routern är helt metallkapslad och fungerar lika bra för fast montage...
  3 050,00kr Ex.moms
 • Teltonika RUTX11

  Teltonika RUTX11

  Teltonika RUTX11 är en 4G router med mycket väl tilltagen processorkraft och en robust konstruktion. Routern erbjuder både säker och stabil uppkoppling i kombination med bra prestanda. Routern har...
  3 198,00kr Ex.moms

E-bok om routrarVill du ha snabbare och mer tillförlitlig uppkoppling via mobilnäten? Då är en 4G eller 5G router kanske lösningen för dig! Ladda ned vår kostnadsfria e-bok och lär dig allt du behöver veta om routrar för mobilnäten, inklusive hur de fungerar, deras fördelar och nackdelar, och hur du väljer den bästa routern för dina behov. Ladda ner vår e-bok idag och ta steget mot en snabbare, smidigare och mer pålitlig uppkoppling! Vi har därför satt ihop en 35-sidors e-bok om routrar. Du kan ladda ned den genom att ange mailadress och namn nedan, du får därefter ut ett mail med information om hur du laddar ned guiden.Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök