skip to Main Content
Hej, vi arbetar inte med försäljning till privatpersoner utan denna guide vänder sig till våra installatörspartners och återförsäljare men läs gärna vidare!
Medan operatörerna bygger ut täckningen på land genom att förtäta basstationsinfrastrukturen är det inte lika tätt mellan masterna i skärgården eller i kustnära miljöer. Vatten utgör fortfarande en utmaning för operatörerna och det är ett hinder för dig som vill få god täckning i en båt eller fartyg. En 4G-router på en båt eller fartyg är ett bättre sätt att hålla igång uppkopplingen mot basstationen än handburna mobiltelefoner, men behöver man verkligen en speciell 4G-marinrouter för att komma igång med 4G på fartyg? Vilken typ av antenn rekommenderas och hur monterar man den bäst?

4G till båtar och fartyg

Hur fungerar en 4G-router på båten?

4G routrar är utformade speciellt för ta emot även en svag signal från en basstation. Basstationens signal tas emot och förstärks genom att tas emot av en lämplig antenn placerad högt och fritt på fartyget. Från antennen skickas signalen via en antennkabel (av bästa möjliga kvalitet=minsta möjliga signalförluster). 4G routern på båten eller fartyget tar emot signalen från antennmasten och ger sen möjligheten att etablera ett lokalt wifi-nätverk ombord och erbjuda wifi till passagerare eller personal på båten (om du valt en 4G router med wifi förstås). Självklart kan man också ha ett fast nätverk ombord men de flesta väljer wifi. Om du letar efter bättre mottagning i ett fartyg, är en bra antenn och en 4G-router med wifi ditt bästa val.

Marinroutrar i all ära, de kostar ofta ganska mycket och många av våra kunder inom det marina området har kommit fram till att det viktigaste är att de delar av systemet som kan exponeras för fukt, väder och vind, det vill säga antennen och antennkabeln, håller för vädrets makter.
Robust internet i skärgården

Riktantenn eller rundstrålande

Marinatenn LTE800Båtar rör sig över stora ytor och riktningen till basstationen är inte konstant. En antenn på båten skall därför vara en rundstrålande antenn, gärna med så hög antennförstärkning som möjligt. Ju högre upp antennen kan monteras dess bättre. När du väljer antenner välj då bort enkla magnetfotsantenner, dessa klarar inte saltvatten, välj istället vår populära GOA01 antenn på båten. Den typ av båt du har bestämmer vilken typ av antennsystem som fungerar bäst för dig men tänk på att ju högre du monterar desto bättre!

Antennkablar av hög kvalitet

Antennkablar finns i många utföranden. Vi rekommenderar en lågförlustantennkabel som dämpar den mottagna signalen så litet som möjligt, detta är extra viktigt för dig som vill ha en så bra signal som möjligt. För den som installerar i båtar kan det vara lätt att tänka att en exakt kabellängd kan vara det bästa, men det är inte säkert. Vi föredrar att arbeta med standardlängder, vi har nämligen tagit fram en lågförlustkabel som ger avsevärt bättre prestanda än att tillverka antennkablar i speciallängder i Sverige. Vår 20 meters kabel har samma eller bättre prestanda jämfört med den mest populära 15 meters antennkabeln i Sverige, ett annat bra argument är att specialkablar har 2-3 veckors leveranstid, standard finns på hyllan för omgående leverans!

Stabilt internet ombord
Med en bra antenn och en lågförlustantennkabel säkerställs att du får högre datahastigheter, oavsett om du strömmar video från en olycksplats, arbetar online mot ett administrativt system eller bara skickar din position i realtid till ett digitalt positioneringssystem.

För att routern ska fungera krävs det åtminstone någon kontakt med basstationen. Om det inte finns någon signalstyrka, kommer inte uppkopplingen att fungera förrän fartyget närmar sig basstationen. För den som ofta är långt ute i havsbandet kan rekommenderas att välja en LTE-router som fungerar med LTE450 alternativt routrar som kombinerar LTE och satellitkommunikation.

E-bok om routrarVill du ha snabbare och mer tillförlitlig uppkoppling via mobilnäten? Då är en 4G eller 5G router kanske lösningen för dig! Ladda ned vår kostnadsfria e-bok och lär dig allt du behöver veta om routrar för mobilnäten, inklusive hur de fungerar, deras fördelar och nackdelar, och hur du väljer den bästa routern för dina behov. Ladda ner vår e-bok idag och ta steget mot en snabbare, smidigare och mer pålitlig uppkoppling! Vi har därför satt ihop en 35-sidors e-bok om routrar. Du kan ladda ned den genom att ange mailadress och namn nedan, du får därefter ut ett mail med information om hur du laddar ned guiden.Slutsats -router till sjöss?

4G-routrar kan ge större bekvämlighet för professionella användare till sjöss och större trygghet i nödsituationer för alla som är på sjön. Om du vill ha hjälp med att välja rätt router för dig, kontakta oss med dina frågor, vi arbetar dock inte med privatmarknaden. Om du är privatperson så rekommenderar vi att du vänder dig dit du normalt köper marinelektronik.

 • LFK SMA Hane/SMA Hona

  LFK SMA Hane/SMA Hona

  Förstklassig lågförlustantennkabel, håll din uppkoppling stabil! LFK antennkabel med SMA-Hane och SMA-Hona kontakt, en lågförlustantennkabel vi rekommenderar för anslutning av 5G router, 4G router eller GSM-modem. Denna modell är avsedd...
  167,00kr892,00kr Ex.moms
 • Out of Stock
  GOA01 Rundstrålande 4G MIMO-antenn

  GOA01 Rundstrålande 4G MIMO-antenn

  Utgår -ersätts av GOA21 Robust 3G/4G antenn med MIMO och två SMA-anslutningar. Rundstrålande antenn som täcker samtliga 4G-band. En populär antenn när du vill ha maximala prestanda i din LTE-uppkoppling,...
 • Out of Stock
  Teltonika RUT950

  Teltonika RUT950

  Teltonika RUT950 har utgått, välj RUT951 istället.  //. RUT951 är en snabb och robust router med inbyggd switch. Dubbla SIM-platser, wifi och en rad funktioner för att säkerställa att...
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök