skip to Main Content

Att montera en 4G router i ett fordon är ett bra sätt att lösa uppkoppling av fordon i rörelse och det finns många anledningar att just titta på en fordonsrouter med 4G-uppkoppling. Vi har en lång erfarenhet av 4G-router installationer i fordon och här är några av våra bästa tips på vägen.

Att välja 4g router kan vara en utmaning. Behöver du verkligen den bästa 4G routern, eller är budget viktigare? Skall man välja en värstingrouter med dubbla SIM-kort och teoretisk hastighet på 600 Mbit/s eller skall man välja en enklare variant med några nätverksportar och litet klenare wifi?

Satsa på en rejäl fordonsrouter med 4G!

För närvarande är multifunktionsroutrar mycket populära på grund av att de är både platsbesparande, har många funktioner och erbjuder en oöverträffad kostnadseffektivitet. Fler och fler funktioner integreras i en dessa routrar. Till exempel kan routern erbjuda både Wi-Fi, LTE-uppkoppling, lagring, PoE för att driva externa enheter, Gateway för sensorer, GPS och en fullt managerbar switch. Genom att minska antalet enheter i ett nätverk kan du också minska kraven på drift och underhåll.

Det svenska mobilnätet är bra utbyggt längs de stora vägarna och även i många mindre orter är vägnätet prioriterat när operatörerna har byggt täckning. Genom att installera en fast 4G router med yttre antenn är det enkelt att koppla upp fordon även där täckningen är litet sämre, en antenn monterad på biltaket når helt enkelt längre.

När det gäller installation av router i fordon så kan det handla om att man vill:

Ansluta fordonsdator till överordnat system
Distribuera wifi till passagerare, ombordwifi

Och även om den gemensamma nämnaren är 4G uppkoppling ser kraven något annorlunda utan mellan de två kategorierna medan några är gemensamma, låt oss börja med gemensamma egenskaper att titta på för att sedan ge några rekommendationer på lösning

1. Hantera varierande inspänning

Den här typen av applikationer omfattar ett brett spektra av fordon och tjänster relaterade till dessa. De har alla olika strömförsörjning och inspänning. En idealisk trådlös router för fordon bör kunna fungera med en 12/24VDC-strömmatningsingång och bör också kunna hantera 48VDC för att leverera ström till PoE-enheter som IP-kameror.

Fordons spänningsmatning är kraftigt varierande beroende delvis på att det är batterier som laddas och delvis på grund av stora strömuttag som sker momentant under start av fordonet. Detta leder till transienter, oren ström och varierande spänning bland annat.

För att undvika det rekommenderar vi att routern är fast installerad för att undvika att det blir glapp i anslutningarna, dessutom behövs en router som har bra spänningsstabilitet trots bristande strömmatning. Tänk också på om du har 12 eller 24 V system i fordonet routern skall användas i så att du kan välja en router som klarar rätt inspänning. Ett annat förslag som blir vanligare är att titta på en router som har PoE-matning av andra enheter eller som kan matas via PoE för att minimera kabeldragningen. Dessa kräver ofta 48 VDC och att bara höja spänningen till denna nivå är dock inte det enda routern behöver kunna göra. Enheten behöver kunna ge ut en isolerad ström, utan de störningar som normalt finns vid strömförsörjning i fordon.

 

Dessutom måste den ha ett inbyggt överspänningsskydd, utan detta kan routern skadas på grund av den instabila strömförsörjningen från fordonets elsystem, särskilt under fordonets start, så småningom skulle detta leda till att hårdvaran skadas.

2. Vettig wifi

En, fem eller hundra klienter? Wifi-delen i 4G-routrar skiljer sig åt (läs gärna mer här), en del klarar några enstaka användare och andra klarar många användare. De som klarar få användare har ofta LTE-modulen och wifmodulen sammanbyggd.

Vissa produkter använder fortfarande den gamla IEEE 802.11n Wi-Fi-standarden medan IEEE 802.11ac ger snabbare och renare trådlöst tack vare dess förmåga att jobba på två band. 802.11ac-standarden har funnits i flera år och är väl etablerad i industriella applikationer.

Det kan också finnas behov av att erbjuda en lösenordsskyddad passagerarinloggning (kundportal, accessportal) eller välkomstsida för till exempel taxiåkeriet eller lokaltrafikföretaget när passageraren surfar. Andra önskemål brukar vara att kunna ha en trafikbegränsning per användare och session, en fördela trafikkapaciteten mellan olika användare samt möjligheten att spärra olika tjänster och sajter. Många av dessa önskemål går att lösa med en proffsrouter för fordonsmontage!

3. Aktivera med tändningen

I normala fall stängs en ansluten routern av direkt när ett fordon stängs av eller står stilla en viss tid. Detta innebär att alla dataöverföringar kommer att avbrytas och alla anslutna PoE-enheter tappar också ström. En proffsrouter för fordon har ofta separat aktivering av routern styrd av tändningen med ställbar timer om tändningen slås av vilket gör att routern har fördröjd avstängning. Tändningsavkänning tillåter användare att fördröja att stänga av routern med en angiven fördröjningstid.

Detta är en väldigt användbar funktion, framförallt i fordon som varutransporter där det är många till och frånslag av tändningen.

4. Lastbalansering och flera operatörer

I många fordonsapplikationer önskar man sig kontinuerlig täckning och hög tillgänglighet, i sådana applikationer rekommenderar vi routrar som har dubbla 4G-moduler som står i så kallad ”Hot Standby”, routern kan då växla mellan två aktiva operatörer och växla mellan de bästa operatörerna eller använda båda operatörerna parallellt för både högre hastighet och säkerhet.

Lastbalansering

Mobilnäten har en begränsad bandbredd och kapacitet. Det bästa sättet att undvika problem med tillgången på bandbredd är att välja en trådlös router med inbyggd lastbalansering där routern kan jobba med flera LTE-anslutningar parallellt. En router med två inbyggda 4G LTE-moduler (som totalt då kan ha upp till 4 SIM-kortplatser) ger denna redundans, på köpet får du också en snabb återhämtningstid för nätverket jämfört med en router med endast en 4G LTE-modul. Det gör det möjligt att välja olika 4G-operatörer för att minska risken att en operatör är nere för att säkerställa fortsatt drift.

I framförallt utryckningsfordon, bussar i linjetrafik och i myndighetsfordon är dessa viktiga funktioner. Med vissa av våra routrar finns möjlighet till två primära operatörer och två sekundära operatörer, alltså totalt fyra operatörer.

5. E-märkning

Vi rekommenderar att du i första hand väljer en e-märkt router för fast installation i fordon. En e-märkt router är anpassad och avsedd för fast installation i fordon och e-märkningen är ett kvitto på dess förmåga att ge stabil uppkoppling i alla lägen och som annan e-märkt elektronik i fordon är den säker att använda vid fast installation.

6. GPS

I kombination med ovanstående finns också ibland önskemål att man vill kunna se fordonets position och i många fordonsroutrar finns en GPS-mottagare integrerad i routern som kan användas för positionering lokalt i fordonet, för positionsrapportering till trafikledning när det gäller stora fordonsflottor eller för att få aktuell position via SMS. Våra routrar kan användas med färdiga positioneringslösningar eller integreras i tredjepartslösningar. Vi offererar gärna rätt lösning baserat på dina behov!

7. Alltid online

En router med inbyggd watchdog håller uppkopplingen igång och startar om routern om den tappar sin uppkoppling. En watchdog är en serie av funktioner som bevakar routerns status och startar om den utan att föraren bryter spänningen till routern.

8. Fjärrövervakning

En router kan fjärrövervakas via centrala plattformar som i stort sett alla tillverkare av proffsroutrar erbjuder för en mindre månadskostnad. Med fjärrövervakningsprogrammet kan allt från position till konfiguration utföras på distans. Även prestanda som tappade paket, latens i förbindelsen mm kan inhämtas via övervakningsprogrammen. En del av våra verktyg kan dessutom ha automatiska script som kan användas för automatiskt felavhjälpning. Det här är en stor tidsbesparare, se till att din router har stöd för det!

9. SIM-kort

eSIM är tillgängligt i vissa länder nu och det förväntas bli mer utbrett. Med eSIM är det inte längre nödvändigt att sätta in ett SIM-kort under installationen, det kommer inte heller att behöva tas ut ett SIM-kort när du byter operatör. Det minskar inte bara installationstiden utan minskar också risken för att SIM-kortet sätts in fel eller avlägsnas. Har du en installation i ett större antal enheter och önskar frihet, då kan eSIM vara ett alternativ.

10. Säkerhet, säkerhet, säkerhet

Ökade nätverksattacker har blivit en kritisk fråga, särskilt för samhällsviktiga nätverk. Sätt dig in i scenariot att någon lyckas hacka och ta kontroll över ett kollektivtrafiksystem. Det är därför säkerhet är mycket viktigt i fordonsapplikationer. Att välja en router med brandvägg är viktig och säkra, krypterade tunnlar som VPN hjälper till att skapa en isolerad och säker anslutning.

11. Andra ingångar

Förutom de nyckelfaktorer som nämns ovan finns det specialfunktioner som gör routrarna enklare att använda och ger extra fördelar. Seriella portar, USB eller analoga och digitala ingångar? Dessa kan användas för att ansluta givare av allt från närvarodetektering eller inbrottslarm, till larm från alkomätare eller temperaturlarm. Vi kan i princip lösa det mesta!

Mobilt bredband kan användas till mycket och innan du installerar en router i ett fordon rekommenderar vi att du också läser igenom vår guide för bästa fordonsantenn för 4G. Här är några tips på fordonsroutrar, observera att vissa av dem inte är e-märkta och därmed inte bör installeras fast i fordon men kan passa för tillfälliga installationer.

 • Teltonika RUT360

  Teltonika RUT360

  Teltonika RUT360 har utgått och ersatts av RUT361 är en 4G-router med grundläggande egenskaper. Routern hanterar säker uppkoppling via VPN. Den är kompakt och har en WAN-port och en...
 • Teltonika RUTX09

  Teltonika RUTX09

  Teltonika RUTX09 är en 4G router med god kapacitet och robust konstruktion. Routern erbjuder säkerhet och stabilitet samtidigt som den har bra prestanda. Routern har inbyggd nätverksswitch (gigabit). Routern...
  2 799,00kr Ex.moms
 • Advantech ICR-2734 Libratum

  Advantech ICR-2734 Libratum

  Advantech ICR-2734 Libratum är en 4G router med de mest efterfrågade egenskaperna. En router som erbjuder säkerhet, stabilitet och pålitlig uppkoppling. Advantech ICR-2734 Libratum är en 4G router med...
  4 398,00kr4 850,00kr Ex.moms
 • Teltonika RUTX14

  Teltonika RUTX14

  Teltonika RUTX14 är en 4G router med en LTE CAT12 modul, den har en mycket väl tilltagen processor och en robust konstruktion. Routern erbjuder både säker och stabil uppkoppling...
  3 981,00kr Ex.moms
 • Teltonika RUTX12

  Teltonika RUTX12

  Teltonika RUTX12 är en 4G router med dubbla LTE-moduler, den har en mycket väl tilltagen processor och en robust konstruktion. Routern erbjuder både säker och stabil uppkoppling i kombination...
  3 998,00kr Ex.moms
 • Advantech ICR-3231 LTE Router

  Advantech ICR-3231 LTE router

  Advantech ICR-3231 är en avancerad 4G router med en snabb processor. Routern har både ethernetportar, seriella dataportar samt I/O-port, wifi finns som tillval. Routern är helt metallkapslad och fungerar...
  6 283,00kr7 695,00kr Ex.moms

E-bok om routrarVill du ha snabbare och mer tillförlitlig uppkoppling via mobilnäten? Då är en 4G eller 5G router kanske lösningen för dig! Ladda ned vår kostnadsfria e-bok och lär dig allt du behöver veta om routrar för mobilnäten, inklusive hur de fungerar, deras fördelar och nackdelar, och hur du väljer den bästa routern för dina behov. Ladda ner vår e-bok idag och ta steget mot en snabbare, smidigare och mer pålitlig uppkoppling! Vi har därför satt ihop en 35-sidors e-bok om routrar. Du kan ladda ned den genom att ange mailadress och namn nedan, du får därefter ut ett mail med information om hur du laddar ned guiden.Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök