skip to Main Content
Allt fler saker kopplas upp och vi tenderar kanske lite till mans att tänka mer på täckningsområden och datahastigheter än säkerhet mot angrepp utifrån. Vi vill gärna att uppkopplingen skall gå fort, vi vill gärna att hårdvaran skall vara billig, men till vilket pris kopplar vi upp våra maskiner, anläggningar och styrsystem? Vad är värdet på din uppkoppling och hur värdefull är de data du skickar via din uppkoppling? Med ett par extra insatser kan du maximera säkerheten i din 4G-router!

Säkrare 4G-router

Skydda din 4G-router med rätt lösenord

Ditt första steg är enkelt, riktigt enkelt. Många uppkopplade processer har en bristande säkerhet. Detta gäller framförallt om man väljer att använda en 4G-router ur konsumentsegmentet. För professionella installationer är säkerhetstänket mer naturligt en del av verksamheten men det är viktigt att inte slarva med till exempel lösenord. Världens vanligaste lösenord är sedan många år 123456. Att många tar olika lätt på lösenordsskydd är ingen nyhet tyvärr men eftersom många av våra produkter är uppkopplade mot omvärlden går de att nå via internet. Så därför rekommenderar vi starkt att byta lösenord.

Återanvänd inte lösenord, ett jättesäkert lösenord är inte säkert om någon hittar det
Ett lösenord som består av siffror för att ersätta bokstäver i ett ord du kan memorera används ofta och är därmed enkelt att knäcka M4dD0na (Maddona) är ett exempel
Att välja en användbar mening som är lång är avsevärt säkrare ”Det är Induo jag kontaktar om kommunikation på 08-6594300” är svårare att knäcka än ”Jag heter Per”

Data i mobilnäten sänds okrypterat

Andra metoder för att skydda sig

Att byta lösenord är en viktig säkerhetsåtgärd för att skydda sig mot intrång men du bör även tänka på att minimera antalet öppna portar i din router och som tredje alternativ titta på en säker uppkoppling via till exempel VPN-tunnel. VPN-tunnel ger ett ytterligare skyddslager men samtidigt lägger det till betydande komplexitet i installationsprocessen, men ta dig gärna tiden att sätta upp detta för alternativet, ett system exponerat mot omvärlden eller ett hackerintrång, det är inte att rekommendera.Tänk också på att data i mobilnäten går att avlyssna utan VPN-lagret.

Så hur gör man för säker uppkoppling?

Din åtgärdslista ser förslagsvis ut som följer:

1. Lösenordet. admin/admin och root/root är två av världens kanske vanligaste lösenordskombinationer för nätverksprodukter. Conels routers kommer med uppsättningen root/root från fabrik vilket är en vanlig kombination i produkter som baseras på Linux. Ta för vana att byta detta lösenord som första åtgärd när du idriftsätter en ny router.
2. Flera av de routrar som vi levererar har inga öppna portar, vill du ha möjlighet att logga in i routern över internet måste du öppna port 80. Tänk dock på att om du öppnar port 80 öppnas en väg mot omvärlden, viktigt att du då väljer en säker lösenordskombination som du förnyar med jämna mellanrum. Det har under vintern uppdagats att vissa routerfabrikat har port 32764 öppen för fjärradministration, detta är inte fallet med till exempel Conels routers.
3. Använd gärna en VPN-lösning för din uppkoppling, det kräver litet mer av dig vid installation men det blir en totalt sett säkrare lösning.
4. Om du använder en DNS-tjänst som OpenDNS se till att ditt lösenord är svårt att knäcka.

Läs mer om säkra 4G routrar

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök