skip to Main Content

4g router med sim-kort

En 4G router med SIM-kort, även kallad 4G-router med inbyggt SIM-kort, kan ha en, två eller ända upp till fyra SIM-kortsplatser där du kan montera ett SIM-kort i routern. Till skillnad från 4G-routrar för separata USB-modem har 4G-routrar med simkort helt enkelt 4G-modemet inbyggt i en ”allt i ett”-enhet, detta gör att det blir mindre lösa saker att tänka på och att det går snabbare att komma igång. Som en bonus är routern enklare att installera.

Om du söker en simkortsrouter finns en rad olika modeller i olika prisklasser. I det här inlägget tänker vi inte beröra det lägre prissegmentet utan sikta in oss på routrar med en prislapp som börjar på 1 200 kr + moms, detta segment innefattar 4G-routrar med inbyggt modem och samtliga är 4g routers med extern antenn. Denna checklista är till för att dela med av vår kunskap om routrar och de saker som är bra att veta innan du lägger pengar på en router för mobilt bredband!

Stationära och mobila 4G-routrar

Det finns i huvudsak två typer av routrar, den stationära routern som du installerar på en plats och och den mobila routern som du tar med dig, och som ofta är batteridriven.

Stationär 4G router

En stationär router har en storlek som gör den svårt att flytta runt dagligen om du bara skall bära den med dig men en av dess fördelar är att den ofta har en starkare antenn och möjlighet att byta ut antennen till en som passar varje situation. Snabbare överföring och högre kapacitet kännetecknar också denna lösning. Detta beror på att överföringen i luften helt enkelt blir bättre med externa antenner och en stationär router har ofta en snabbare processor avsedd för högintensiv datakommunikation.

Mobil 4G router

Den mobila routern har inte lika bra antenn och kapacitet men den kan lätt tas med, en typisk reserouter med andra ord. Dess fördel är att den är batteridriven, lätt att ta med men det är i övrigt en kompromiss.

Checklista för dig som skall köpa 4G router med SIM-kort

Vi har här samlat 8 saker du bör tänka igenom innan du väljer router med inbyggt SIM-kort.

1. Stöd för samtliga band?

Det första du bör kontrollera är att routern stöder alla 3G/4G-band som din operatör använder. Du kan helt enkelt titta vidare i vår lista med förteckning över vilka tekniker och frekvenser operatörerna använder om du känner dig osäker.

Det kan också vara bra att kontrollera om operatörerna har stöd för fallback till snabb 3G om 4G-täckning saknas. 3G kommer i många varianter, HSPA+ är den 3G-standard som är snabbast, är du osäker så läs gärna mer om olika 3G-tekniker.

2. Router för USB-modem?

Vi skall vara helt ärliga, vi är inte fans av routrar för USB-modem i professionella applikationer, de är vid första anblick billiga men är de det om du räknar ihop inköpspriserna? (priser ex moms):

Router för 4G modem4G modem ”dongle”: 750 kr
Router för 4G modem: 550 kr
Antennadapter för 4G-modem (CRC-9 till SMA):
2 *110 kr
Enkla sprötantenner: 2 *130 kr
Komplett pris: 1 780 kr

Skillnad mot en komplett 4G router med allt sammanbyggt (en av våra kraftfullare instegsroutrar) är att det faktiskt är en dyrare lösning än exempelvis RUT950 från Teltonika.

En router för USB-modem duger bra till vardagssurfande någon timme per dag men de håller helt enkelt inte måttet om du har tänkt att använda den för professionell uppkoppling av videoövervakning, fastighetsautomationssystem, överföra betaltransaktioner eller koppla upp maskiner inom industrin.

3. Mobilt mobilt bredband

Router i en väskaOm huvudkriterier är om du ska kunna transportera routern kanske en batteridriven router med inbyggda antenner är att föredra, i alla fall när man ser till släpbarheten. Om man bortser från släpbarheten och istället fokuserar på kvaliteten i uppkoppling så är en 4G router med SIM-kort ofta enklare att montera antennerna på direkt, många batteridrivna routrar har inte ens det som feature utan förlitar sig på inbyggda antenner med klena prestanda.

Om du är mobil på allvar, du kanske bedriver din verksamhet från ett fordon eller har fordon i din verksamhet och vill montera en router i fordonet, då är en E-certifierad och fordonsanpassad 4g router det du söker, en router som klarar till exempel strömspikar och lite varierad inspänning.

Tre storsäljande 4G routrar:

 • Teltonika RUT950

  Teltonika RUT950

  Teltonika RUT950 är en snabb och robust router med inbyggd switch. Dubbla SIM-platser, wifi och en rad funktioner för att säkerställa att routern är online. Teltonika RUT950 är en...
  1 608,00kr Ex.moms
  Läs mer
 • Teltonika RUT240

  Teltonika RUT240

  Teltonika RUT240 är en 4G-router med grundläggande egenskaper. Routern hanterar säker uppkoppling via VPN. Den är kompakt och har en WAN-port och en LAN-port. En kompakt router som kan...
  1 198,00kr Ex.moms
  Läs mer
 • Schmidt Electronics MLiS MLB-G4202

  Schmidt Electronics MLiS MLB-G4202

  MLiS MLB-G4202 är en metallkapslad 4G router som stöder både höga temperaturer och fungerar i svåra miljöer. En robust router med genomtänkt design och de flesta funktioner du kan...
  3 778,00kr Ex.moms
  Läs mer

4. Köp med lokal support i ditt land

En bra tumregel för att undvika fel är att köpa en router från en leverantör som har koll och som har erfarenhet. Undvik att köpa från utlandet, många länder har andra LTE-band än vi har i Sverige. På så sätt säkerställer du att routern stödjer svenska LTE frekvenser, och att den fungerar med det/de mobila bredbandsabonnemang du har eller ska köpa. Tänk också på att 4G routrar har hastigheten specificerad enligt olika LTE kategorier, en del routrar som importeras har inte stöd för de LTE Categorier som erbjuder bästa prestanda.

5. Ett, två eller tre SIM?

Till och med vissa av våra instegs 4G-routrar har inbyggt SIM-kortsstöd för två operatörer och automatisk överkoppling till en sekundär operatör om den primära operatören slås ut. Menar du allvar med din 4G-uppkoppling? Då är det en router med två eller flera SIM-kortsplatser du söker. Vi har till och med routrar som har två samtidigt uppkopplade operatörer för blixtsnabb överkoppling vid fel.

6. Enkelheten

Titta på dessa två bilder och fundera över vilken silhuett du gillar mest, en konsument-4G router med USB-modem och antenner till vänster eller den så mycket mer kompetenta routern med allt i ett till höger? Det vi ser är att konsumentroutern har fler kablar, är pyssligare att koppla ihop då den har fler lösa saker och dessutom har den fler källor det kan bli fel på.

Router med USB-modem

Enklare router med externt USB-modem

Router med inbyggt SIM

4G router med inbyggt SIM-kort

7. Prestanda

prestandatest 4g-routerVid prestandatester av 4G routrar vi har genomfört där vi tusentals gånger mätt prestanda hos 4G routrar så har det visat sig att processor och internminne i en router verkligen är avgörande. Vi har sett att det kan vara den enskilt viktigaste faktor att titta på om du behöver en snabb router. Så söker du bra prestanda, titta på hur routerns tekniska specifikation ser ut.

Ladda ned vår routerguide

Vi har sammanställt en översikt med nyttiga fakta om allt du behöver veta för att kunna utvärdera 4G routrar. Det här är fjorton sidor för dig som vill veta mer om 4G routers. Genom att ange din epostadress och ditt namn får du tillgång till informationen. (Vi kommer inte att använda din e-post för reklamutskick om våra produkter.)8. LTE-kategori

Även om det inte har lika stor inverkan som minne och processor (se ovan) så är det bra att välja en 4G router med stöd för så snabb LTE-kategori som möjligt. Tänk dock på att även om många routrar har stöd för en snabb LTE-kategori har de inte en processor som är tillräckligt bra för att hantera prestandan. Dessutom behöver du ha en snabb nätverksport på din router om routrar med exempelvis Cat6 är intressant för dig.

Disclaimer

Okej, vi är partiska (vi jobbar bara med proffsroutrar) men vi återger egentligen mest fakta vem som helst kan klura ut. Vi testar också hårdvara löpande och när vi testade routrar med USB-modem för något år sedan så la till slut routern med USB-modem av efter bara några veckors kontinuerligt bruk, den router vi testade med inbyggt sim-kort, ja den fortsatte att fungera! Läs gärna mer i vårt test: 4G routrar i stort test .


Routrar för stabil uppkoppling

Vad är en 4G router?

En 4G router är en nätverksrouter som ansluter till en mobiloperatörs 4G-nät. En router har en eller flera nätverksportar (ethernet) till skillnad från modem som ofta har USB.

Vilka typer av 4G router finns?

I huvudsak kan 4G routrar delas in i konsument 4G-routrar, enklare proffs 4G-routrar och enterprise 4G-routrar.

Vad är fördelarna med 4G router?

En 4G router är stabilare än ett 4G modem med USB. Den är enklare att använda av flera användare och har bättre mekanismer för att hålla uppkopplingen igång.

När behöver man en proffs-4G router?

En 4G router för proffs erbjuder en pålitligare uppkoppling än en konsumentrouter. Den professionella routern har bredare temperaturomfång, bättre miljötålighet och kan dessutom starta om själv vid problem.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Back To Top
×Close search
Sök