skip to Main Content
En 4G router med wifi erbjuder möjligheter att koppla upp enheter trådlöst i närheten av en 4G router, den trådlösa uppkopplingen kan användas antingen för att dela ut en anslutning till internet (hotspot), för koppla upp sensorer eller andra enheter mot omvärlden eller för att konfigurera routern eller nätverksenheter vid installation och drift. Men vad är skillnaden mellan olika 4G routers med wifi och när skall du tänka till litet extra vad du investerar i? Låt oss förklara närmare!

Kapacitet i wifi

4G router med wifi-trådlöst och smidigt

En 4G router med wifi, som vår router EN-2000, är idealisk för att skapa en lokal anslutning där det inte finns någon fast linje eller till enheter som inte kan ansluta till det lokala fasta nätverket. En 4G router kan användas för att tillhandahålla både tillfällig eller stadigvarande trådlös internetuppkoppling på platser som inte kan ta emot konventionellt bredband men tack vare hastigheterna i mobilnäten kan de i en del fall erbjuda både högre hastigheter än fast uppkoppling och dessutom ha en både snabbare installationstid och lägre installationskostnad. Dessutom finns ju alla de installationer som inte kan fungera med en fast internetuppkoppling. Fordon, maskiner som flyttas runt. Byggbodar, bygghissar och andra liknande mobila anläggningar. 4G kan även fungera som backuplösning för fast internet om förbindelsen bryts, som i dessa butiker som har 4G som reservuppkoppling.

Så hur väljer man rätt router med wifi?

För att välja rätt router så måste du tänka igenom ett par saker:

Logotype för wifi1. Hur många användare skall kunna använda wifi samtidigt?
2. Vad skall wifi-nätet användas för, lokal konfiguration eller som en hotspot? Olika trafikmängder kräver olika lösningar.
3. RADIUS-kompatibilitet? Ett protokoll där access till nätet styrs av en RADIUS-server, vanligt i större wifi-nät.
4. Robusthet, vad är det typ av stabilitet du behöver? Är det okej om routerns wifi inte alltid är tillgängligt eller är prestanda och stabilitet viktigt?

Router som klarar många användare

1. Hur många enheter som ska anslutas åt gången

Detta är en central fråga att ha i bakhuvudet, hur många enheter som kan anslutas till routerns wifi? Low-end routers (och även en del av de dyrare) som har ett enklare wifi-chip som har en limit på 5 eller 10 samtidiga wifi-anslutningar. Det kan låta litet förvånande, men vi har själva sett det ganska ofta. Om du har behov av ett något större antal enheter då måste du säkerställa att din router faktiskt kan hantera det.
Många samtidiga enheter

2. Vad skall nätet användas till?

Skall du surfa litet lokalt för konfiguration eller erbjuda trådlös uppkoppling på en buss? En av de viktigaste sakerna att beakta med wifi i en 4G-router är kontrollera vilka trådlösa standarder de fyller och vilka frekvensband som används. 2,4 GHz är det vanligaste bandet och som varit med längst, det är en bra frekvens som erbjuder bättre täckning än 5 GHz men lägre prestanda. Wifi är en kompromiss. 2,4 GHz konkurrerar med mikrovågsugnar, Bluetooth, trådlösa högtalare och trådlösa tangentbord. I teorin är det bara möjligt att använda tre wifi-nätverk på 2,4 GHz utan att de stör varandra. För bättre prestanda, överföringshastigheter på upp till 300 MBit/s, så är 5 GHz och gärna 802.11N standarden att sikta på.

Slutsats: Skall routern användas för lokal konfiguration av routern, ja då räcker 2,4 GHz och 802.11G-standarden säkert till, likaså behöver inte routern ett avancerat wifi-chip. Ser din användning annorlunda ut, ja då behöver du fundera igenom om du skall välja en router med mer avancerad accesspunkt som öppnar upp för flera användare och konfigurerbar bandbredd för varje användare. Som ett exempel kan vår instegs-4G-router EN-2000 hantera upp till 128 samtidiga användare med stora möjligheter att konfigurera varje uppkoppling.Enkel administration av routerns funktioner

3. RADIUS kompatibel?

RADIUS är ett centraliserat system för administration av bland annat autentisering och auktorisering. Autentiseringsprocessen verifierar att rätt användaruppgifter har angetts för åtkomst till nätverket. Auktoriseringen anger vilka typer av tjänster användaren och uppkopplingsvägar respektive användare kan få tillgång till. En 4G router kan fungera utan RADIUS eller som RADIUS-klient eller RADIUS-server. RADIUS erbjuder en riktigt bra säkerhet, därför skall du överväga att använda det om du kan! Behöver du dessa funktioner, i kombination med fler än fem samtidiga uppkopplingar, ja då bör du överväga en proffsrouter.

4. Stabilitet och prestanda?

Videostreaming över det lokala nätverket, USB-portar och liknande är reserverat för konsumentroutrar. När om du söker robusthet; QoS (garanterad servicekvalitet och förmåga att prioritera olika typer av datatrafik), fjärradministration och prestanda du kan räkna med ja då skall du prioritera bort de rena konsumentenheterna. En proffsrouter ger starkare säkerhetsfunktioner, större flexibilitet att på ett säkert sätt administrera ditt nätverk från avlägsna platser och möjligheten att skala upp och ned. En router som erbjuder bra wifi-uppkoppling och driftskontinuitet genom prestanda du kan räkna med kommer därmed att vara en bra investering.

Många routrar erbjuder wifi och här nedan är fyra tips på 4G router med wifi, vi rekommenderar att du tittar på EN-2000 eller EN-4000 om du vill ha ut litet mer av din wifi-router utöver grundläggande uppkoppling på 2,4 GHz.

Encore EN-2000 med wifi

EN-2000 router med wifi från Encore Wifi på 2,4 och 5 GHz
128 samtidiga wifi-användare
Två ehternetportar
Plastkapsling

EN-2000 är en proffsrouter till instegspris, en router med stabilt wifi för dig som värdesätter prestanda.

EN-2000 med wifi

Teltonika RUT850

Teltonika RUT850 router 2,4 GHz
För fordonsmontage
Grundläggande kryptering
Plastkapsling

Teltonika RUT850 är en 4G router för fordonsmontage, ett enkelt sätt att skapa en wifihotspot med grundläggande egenskaper.

Fordonsrouter RUT850

EN-4000 robust med möjligheter

EN-4000 från Encore Wifi på 2,4 och 5 GHz
128 wifianvändare
Anslut till koppar-/fibernätverk
Metallkapslad

EN-4000 är 4G-router med wifi och många tillval. Kan utrustas med dubbla 4G-moduler kan omvandla de flesta industriprotokoll i realtid.

ENCORE EN-4000

RUT950 4G-router med wifi

RUT-550 4G router Wifi på 2,4 GHz
Dubbla SIM-platser
Switch med fyra portar
Metallkapsling

Teltonika RUT950 är en 4G-router till instegspris som erbjuder en grundläggande wifi-uppkoppling.

RUT950 LTE-router

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök