skip to Main Content

M2M via 5G

De framtida mobilnäten kommer att innehålla en mix av nya tekniker för att kunna leverera den hastighet som vi hastighetstörstande mobilnätskonsumenter kan förväntas kräva. Första stoppet på resan in i framtiden kallas 5G en standard som sannolikt klubbas 2017. År 2020 räknar man med att det första nätet tas i drift.

Utbyggnaden av LTE i mobilnäten går snabbt framåt i Sverige, resten av Europa är också på gång även om operatörer i vissa länder som till Storbrittanien fortfarande kämpar med att färdigställa 3G-näten.

Från 4G till 5G och först i världen

För att vi skall ta oss från 4G till 5G, och dessutom helst göra det först i världen, har en rad nya initiativ dragit igång. Vinnova delfinansierar ett projekt där Ericsson, Acreo och KTH tillsammans skapat ett lab i Kista för att testa transportnätet för 5G. Projektet skall ta fram framtidens transportnät för 5G, en nät som måste kunna hantera en stor mängd data där en kombination av 5G, LTE Advanced och wifi bara är en del av trafiken. 5G PPP är ett annat initiativ, ett EU-partnerskap för 5G forskning, presenterades nyligen och består bland annat av Alcatel-Lucent, Ericsson, Nokia, Orange och SES.

Hur snabbt blir 5G?

Så hur snabbt kan vi räkna med att det går i de nya näten? Både Ericsson och Huawei anser att näten skall kunna ge uppkoppling med 10 Gbit/s. Kauro Kato CEO vid NTT Docomo, den japanska telekomgiganten, säger att målet är 100 gånger snabbare än 4G. Förutom hastighet spås 100 miljarder pratglada prylar fylla luften med trafik, en svettig ekvation får antas. En annan sak som vi som arbetar med maskin till maskin kommunikation har sett som en fördel med LTE är de korta svarstiderna. Med LTE går det snabbt, cirka 20 millisekunder, i framtiden kan vi förvänta oss 1 ms, imponerande snabbt.

De nya näten spås domineras av maskiner, därför är detta viktigt. Naturligtvis finns det alltjämt kommunicerande människor i 5G-näten också men siktet är inställt på ett nät som kan förverkliga M2M och sakernas internet. 5G PPP menar att det inte bara är hastighet och pris som är fokus (vilket man kan sammanfatta att vi mest pratar om idag) utan fokus ligger på ett intelligent nät som kan serva nya tjänster, M2M, Smart grid och de kommunicerande maskinerna.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök