skip to Main Content
Under de senaste veckorna har det varit fullt drag på rapporteringen om 5G, framförallt beroende på att årets Mobile World Congress, branschens sammankomst med stort S, gått av stapeln i Barcelona. I år var fokus på 5G stort och för dig som inte orkat sålla i nyhetsflödet, här kommer en sammanfattning av 5G trenderna.

5G-trend 1: utvecklingen sker med dubbel hastighet

Utvecklingen är forcerad. David Hammarwall, Ericssons chef för 5g-produkter, säger till NyTeknik att man accelererat standarden med 18 månader jämfört med den ursprungliga planen och man kommer att börja bygga kommersiella nät redan i år. Bell Labs forskningstopp Lauri Oksanen menar i en intervju i Dagens Industri att -5G blir lika omvälvande som internet, när 5G rullas ut blir förändringen lika stor som – eller större än – när internet nådde massorna. 5G har testats under vinter-OS och många operatörer skall lansera 5g redan i år, AT&T och Verizon är bara två av de operatörer som vill vara först.
höga hastigheter via 5g
Denna accelererade utveckling behövs sannolikt för hårdvaruleverantörerna som brottas med en haltande marknad där 5G är nästa stora tillväxtmotor och nuvarande affärsutveckling är långsam i slutet av 4G-eran. Att utveckligen kommer gå fort syns i bland annat spådomarna för hur antalet abonnenter kommer utvecklas under de kommande åren, man räknar med en miljard 5G-abonnenter 2023. Naturligtvis är inte detta bara personer utan även maskiner i stor utsträckning. En prognos är att det i framtidens fabriker kommer att finnas en uppkopplad sensor per kubikmeter vilket gör att vissa nuvarande tekniker för trådlösa sensorer kan få svårt att hantera närheten till närliggande sändare.

5G trend 2: i industrins tjänst

På mässan presenterades också vad 5G kan innebära för industrin. Genom ökad trådlöshet ökar flexibilitet och man ges möjligheten att bygga flexibla fabriker som kan anpassas snabbare efter tillfälliga toppar eller bygga tillfälliga produktionslinjer som kan hyras in under ett par månader. Med 5G kan svarstider förkortas och i verkligheten vara ner mot 1 millisekund och med 5G ges operatörerna för första gången möjligheten till SLA, det vill säga de kan garantera en viss prestanda. I telekomvärlden kallas det ”network slicing” och man får därmed en dedicerad kapacitet för en viss applikation. Detta skall också kunna medför att det trådlösa nätverket möter fabrikernas säkerhetskrav.
sensortätt i framtidens fabrik

Nya band och nya lösningar för pålitlig uppkoppling

En nyhet från en av våra leverantörer var en ny 60 GHz-länk från RADWIN, en självorganiserande trådlös nätlösning som använder teknik från Terragraph, ett trådlöst trådlöst system med 60 GHz introducerat av Facebook, som ger en billig lösning för trådlös höghastighetsaccess som kompletterar fiberanslutning. RADWINs nätlösning har utvecklats i nära samarbete med Intel och kommer att vara Terragraph-certifierad för att möjliggöra ett standardiserat och driftskompatibelt ekosystem baserat på 60 GHz-teknik.

På mässan presenterade även Huawei världens första 5G-router och den såg inte ut som vi trodde utan var en konsumenthistoria i plast som skall ge glimrande snabba hastigheter på landsbygden, upp till 600 Mbit/s säger Huaweis VD i Sverige, och därmed skall 5G vara en utmanare till fiber på sikt om man får till täckningen utanför tätort vill säga.

Månen får mobilnät men inte 5G

2019 skall Elon Musks rymdbolag Space X landa på månen och de första privatfinansierade månlandningarna skall frakta ett mobilnät till månen. Ett 4G-nät skall byggas för att kunna skicka tillbaka bilder till jorden och för att kunna kommunicera mellan fordon på månens yta. Projektet presenterades på Mobile World Congress och väljer 4G i stället för 5G eftersom 5G fortfarande är i utvecklingsstadiet. Nätet kommer baseras på master från Nokia och transporteras till månen via Space X-raketer från Cape Canaveral.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök