skip to Main Content
Det känns som att det går inte många dagar förrän det rapporteras något nytt om 5G. Länder skall vara först ut, tävlingen är i full gång. Och skulle man tro nyhetsflödet just nu så:

Jobbar merparten av alla länder med att vara först med 5G
Mer än ett 20-tal länder kommer att ha 5G innan året är slut
Att vara först med 5G är en bedrift stor som att vara först på månen

5G standarden klubbad

3GPP har officiellt klubbat den första specifikationen för 5G, kallad 5G NR standarden på ett möte i Portugal i december. Non-Standalone 5G NR (NSA) är en 5G-variant som bygger på dagens LTE teknik och som sjösätts redan i år. Detta innebär att det nu finns en enad bild runt hur 5G kommer se ut och att de kommersiella näten nu kan börja utvecklas.
Ett stort 5G steg väntar 2018
5G täcker ett brett spektrum, ända från 600-700 MHz till 50 GHz. Det finns också nya band som vi inte tidigare hört talas om som ligger på 3,4-3,8 GHz samt 26 GHz. Tyvärr är dessa band idag ett problem i Sverige, 3,4-3,8 GHz är inte helt tillgängligt för användning. I spektrat 3,4-3,6 GHz finns länsbaserade/kommunbaserade tillstånd tilldelade i 98 av Sveriges kommuner, dessutom ett nationellt tillstånd, de flesta av banden används dock inte enligt PTS inventering. Tillståndsläget i 3,6–3,8 GHz-bandet är emellertid enligt PTS ”mer komplext och därför inleder PTS med att tillgängliggöra 3,4–3,6 GHz-bandet”.
5g näten byggs upp

Vad händer nu då?

Att bara rapportera om alla operatörers 5G planer är omfattande. Koreanska telekomgiganten SK Telecom skall ha 5G igång 2019. Verizon menar att man redan i mitten av året kommer se kommersiell 5G i Sacramento, Kalifornien. Telecom Italia har som testbänk att bygga 5g-nät i San Marino som skall stå färdigt under året. Telias planer är att lansera 5g nästa år i Stockholm, Helsingfors och Tallinn då man vill bli först i Europa. Telia har sedan i höstas ett testnät för 5g i Tallinns hamn.

5g tidslinje

Vad kan vi förvänta oss av 5G näten

Vi arbetar ju primärt med att leverera uppkoppling till verksamhetskritiska processer med anslutning till fordon, vattenreningsverk, industriella styrsystem, autonoma fordon på marken och i luften. När kommer 5G-tekniken att finnas tillgänglig för vår typ av system?

5G kommer 20185G-näten kommer vara anpassade för maskiner redan från början, och till exempel så finns det självkörande fordon som man säger ska kunna ha en säkerhet på 99,999 procent i överföring

Vår gissning, baserat på tidigare systemlanseringar, är att vi ser hårdvara på marknaden runt 2021 för industriella system. Utbyggnaden kommer att pågå och fortgå under många år och även om 5G till skillnad från 4G är förberett för M2M och IoT från start kommer det att dröja ytterligare något år innan hårdvara börjar rullas ut.

Fördelarna med 5G kan sägas vara bland annat att
5G näten har mångt fler frekvensband
5G näten kommer att vara anpassade för maskiner
5G näten kommer att ha hög säkerhet från start
99,999 procent av data i 5G näten skall nå mottagaren i applikationer som är kritiska
5G nätens fördröjning minskar från dagens cirka 20-100 millisekunder till 5-10 millisekunder
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök