skip to Main Content

5G i skogen

I den tysta svenska skogen ekar nya ljud av innovation och teknisk utveckling. Skogforsk, med sin forskning kring hur 5G-teknik kan appliceras på skogsmaskiner, står i centrum för denna omvandling. Nyligen besökte Ulf och Björn från Induo Tobias Semberg och hans kollegor på Skogforsk för att se de senaste framstegen – fjärrstyrning av skogsmaskiner via det publika 5G-nätet.

5G är framtiden för skogen

5G-teknikens möjlighet att fjärrstyra skogsmaskiner revolutionerar arbetsmetoderna och förbättrar arbetsmiljön avsevärt. Detta är en milstolpe för branschen som innebär att maskinerna kan styras med högre precision och effektivitet, samtidigt som förarnas fysiska belastning minimeras genom att flytta föraren ur hytten och in till en kontorsmiljö.

Teknologisk innovation möter miljöhänsyn

Vi har tidigare sett hur Skogforsk använt det privata 5G-nätet, men genom att använda det publika 5G-nätet öppnar Skogforsk upp för en ny era inom skogsbruket.

Denna utveckling är inte bara tekniskt imponerande, den bär även med sig ett betydande affärsvärde och bidrar till en hållbarare miljö. Fjärrstyrningen innebär reducerad miljöpåverkan och går helt i linje med branschens hållbarhetstänkande. Genom att använda allmänt tillgängliga nät så kan insteget för att använda 5G i skogen minskas ytterligare.

Att köra en maskin via 5G

Under besöket hos Skogforsk kunde Ulf och Björn bevittna hur maskinen själv kunde stapla vedklabbar i ett högt torn, och lyfta stockar utan att styras av en människa. Därefter kördes maskinen av en operatör via 5G till en avskärmad plats där både Ulf och Björn fick testa på att styra kranen via mobilnätet.

-Det var en spännande upplevelse att se hur bra det fungerar i realtid, det var första gången jag testade på att styra en sådan här maskin, men jag märkte inte att den gick via mobilnätet utan man upplevde det som om man hade direktkontakt, säger Björn Moberg, Induo.

En vision av framtidens arbetsmiljö

Skogforsks arbete med 5G illustrerar potentialen i att digitalisera och modernisera traditionella industrier. Förarna kan nu fjärrstyra maskiner från en bekväm plats, vilket öppnar dörren till en ny arbetsmiljö som är både säkrare och mer ergonomisk. Med realtidsöverföring och exakt styrning kan arbetsuppgifter utföras med större noggrannhet och mindre risk för olyckor.

Det vi ser hos Skogforsk är början på en ny era inom skogsbruket. En era där teknik och tradition möts för att skapa en mer hållbar, effektiv och säker arbetsmiljö. Tack vare 5G-teknologin omformas branschen för att möta framtidens utmaningar.

Boka expertmöteVi har många års erfarenhet av konkurrenskraftiga trådlösa lösningar för IoT och digitalisering. Vårt team av erfarna experter är redo att guida er bland olika lösningar så att ni snabbare kan nå era mål och maximera er konkurrenskraft. Om ni brinner för innovation och vill ligga i teknikens framkant är våra lösningar en nyckel till framgång.

Ta nästa steg

Är du redo att ta nästa steg i er digitaliseringsresa? Boka ett möte med någon av våra experter redan idag. Diskutera era utmaningar, utforska våra lösningar och få ett personligt skräddarsytt förslag efter era behov.

Vad du får med dig:

Insikter i hur de senaste tekniktrenderna praktiskt kan tillämpas i er bransch.

Ta del av vår erfarenhet där lösningar har transformerat företag liknande ert.

tips om rätt lösning som kan implementeras i er befintliga lösning.

Förstå de potentiella kostnadsbesparingarna, effektivitetsvinster och avkastning som våra lösningar kan erbjuda.

Boka tid här

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök