skip to Main Content
Den första december i år startar auktionsförfarandet för frekvensauktionerna på 700 MHz, ett frekvensband för mobilt bredband som diskuterats kraftigt under det senaste året och där många aktörer, inklusive blåljusnätet Rakels intressenter önskat att en del av bandet skulle dediceras för mobilt bredband till ett privat nät.

PTS går dock emot detta och myndigheter som polis, räddningstjänst och akutsjukvård kommer inte att få ett privat LTE-nät på detta band utan PTS anser att säkert och robust mobilt bredband kan lösas på andra band. Myndighetsegna LTE-nät smäller inte högre än vårt nationella behov av mobilt bredband och bra yttäckning. PTS anser också att om vi skulle reservera 700-MHz till myndighetsnät skulle Sverige vara det enda landet i EU som avsatt detta block till detta ändamål.
Nya frekvenser på 700 Mhz

700 MHz är internationellt harmoniserat

Frekvensbandet 694–790 MHz är det band som omfattas, bandet är ett band som primärt är allokerat för att rymma marksänd tv men 2015 ändrades planen för bandet till att också omfatta allokering till trådlöst bredband. Det liggande förslaget till Europaparlamentet anger att medlemsstater i EU senast den 30 juni 2020 ska tillåta att 694–790 MHz används för trådlöst bredband.

frekvensband för EUPå internationell nivå har det fastställts en plan för 700 MHz-bandet och man har beslutat om att bandet skall utgöras av FDD-segment om 2×30 MHz (703–733/758–788 MHz). FDD betyder Frequency Division Duplex där kommunikationen till och från terminalerna går på skilda frekvenser. Kommunikation i nedlänk (basstation till terminal) och upplänk (terminal till basstation) är på olika frekvensband.

700 MHz har goda utbredningsegenskaper och detta skapar bra förutsättningar för utbyggnad av nät med god täckning och gör det möjligt att tillhandahålla tjänster med hög kapacitet och hastighet. Eftersom det är ett internationellt harmoniserat band är det också lätt att hitta prisvärd hårdvara eftersom den potentiella marknaden för tillverkare är stor.

700 MHz klubbas i december

Eftersom närliggande länder kan störas har PTS upprättat ett så kallat koordineringsavtal med närliggande länder vilket nu gör det möjligt att starta auktionen av de fem blocken. Tillstånd för block 1 till 4 kommer att tilldelas till den sökande som lämnar högsta pris medan PTS säger att block 5 ska tilldelas genom en ”kombination av ett jämförande urvalsförfarande och en auktion.” I princip innebär detta att den som kan bygga bäst täckning för pengarna sannolikt kommer vinna auktionen.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök