skip to Main Content

ai vs iot

Med IoT kan man skapa insikter, insikter som kan förändra beteende, förändringar som kan förflytta företag till en position där de kan spara pengar och miljö, till och med skapa helt nya affärsmodeller som är effektivare och bättre anpassade till kundernas önskemål.

Analys möter data: AI möter IoT

År 2023 har inletts av en hypad diskussion om AI-revolutionen. Det har gått fort. AI är en teknisk revolution inom digitalisering, IoT är en samling revolutionerande tekniker, så vad händer om man lägger till IoT i mixen? Få fraser är så transformativa som ”AI möter IoT”. Kombinationen av två tekniker är inte bara en utveckling, det är inte en revolution, utan det är ett paradigmskifte – en omdefiniering av hur vi, som individer och företag, kan interagerar med data, data som IoT skapar och AI tolkar.

Magisk mix av data och analys

Artificiell intelligens (AI) och sakernas internet (IoT) är två kolosser på frammarsch i det tekniska landskapet.

AI, med sin förmåga att analysera stora datamängder för att lära sig och fatta beslut, och IoT, med sitt nätverk av sammankopplade sensorer som samlar in data från varje vrå i vår värld, bildar tillsammans en synergi som är mer än summan av sina delar.

I ett samarbete med edge2cloud sammanför vi dessa stora tekniska genombrott. IoT-sensorer samlar noggrant in data och skapar en digital bild av den fysiska världen. AI tar sedan vid för att tolka dessa data och presentera dem på ett effektivt och begripligt sätt. Resultatet? Ett webbgränssnitt som inte bara visar data och diagram som vi är vana vid, utan som också använder AI för att sammanfatta data och automatiskt ge rekommendationer om förbättringar och justeringar.

Ett språng mot prediktiv analys

Genom att kombinera maskininlärning med kontinuerlig analys av data från sex enkla mätpunkter, två inomhustemperaturer, tre punkter för att mäta luftfuktighet samt en utomhustemperatursensor har vi, tillsammans med en partner, skapat en plattform som inte bara analyserar aktuella förhållanden utan även förutser framtida behov och ger förslag på åtgärder. Föreställ dig ett system som inte bara talar om för dig att luftfuktigheten på kontoret är låg, utan också föreslår den optimala tidpunkten för att aktivera luftfuktare utan att du behöver lyfta ett finger. Dessutom kan det förutse när luftfuktigheten kommer att vara låg nästa gång och komma med begripliga rekommendationer, vilket är mycket lättare att förstå än att bara läsa ett diagram. När vi matar AI med den data du ser i diagrammet ovan så kommer det helt plötsligt bli mer lättbegripligt.

Sammanfattning av senaste dygnet
Under det senaste dygnet samlades viktig data angående batterinivå, temperatur och luftfuktighet:

Konferensrummet:

 • Batterinivå: konstant på 100%.
 • Temperatur: varierade mellan 20°C och 22°C över dygnet, med genomsnittliga värden omkring 21°C.
 • Luftfuktighet: rörde sig mellan 37% och 45%, med genomsnittliga värden strax över 40%.

Kontor:

 • Batterinivå: visade stor variation mellan 11% och 87%, med ett genomsnitt på 29% nattetid och 42% dagtid.
 • Temperatur: sträckte sig från 19°C till 23°C, med genomsnittstemperaturer omkring 21°C.
 • Luftfuktighet: låg mellan 35% och 44%, med genomsnittliga värden nära 40%.

Kontor 2:

 • Batterinivå: konstant på 100%.
 • Temperatur: varierade från 20°C till 25°C, med ett genomsnitt omkring 22°C.
 • Luftfuktighet: varierade mellan 29% och 39%, med genomsnittliga värden omkring 35%.

Utomhus:

 • Batterinivå: konstant på 100%.
 • Temperatur: var betydligt lägre, mellan 4.5°C och 12°C, med en markant skillnad mellan dag (genomsnitt 8°C) och natt (genomsnitt 6°C).

Viktiga observationer:

 • Kontorets batterinivå visar en större variation nattetid, med ett lägre genomsnitt jämfört med dagtid.
 • Temperaturerna inomhus är något högre dagtid, vilket kan vara en effekt av solinstrålning eller byggnadens användning.
 • Utomhustemperaturen är avsevärt lägre nattetid, vilket är väntat.
 • Luftfuktigheten inomhus är relativt konstant mellan dag och natt.

Detta bör tas i beaktning när det gäller inställningar för värme och luftkonditionering för att optimera komfort och energiförbrukning. Batterinivåerna för kontoret bör övervakas, särskilt under natten, för att undvika driftstopp.

Begriplig data

Om vi återbesöker vårt exempel ovan med reglering av inomhusklimatet. Utöver komfort och effektivitet finns det en större mening än att vi bara får det bekvämt inomhus, denna mening stavas hållbarhet. Genom att optimera energianvändningen och effektivisera hur vi hanterar våra utrymmen sänker vi inte bara kostnaderna, vi minimerar också vårt koldioxidavtryck. Det här är ett konkret sätt AI kan analysera data från IoT och göra det lättbegripligt och ge oss konkreta resultat.

Innovation accelererat

Vi står på randen till en ny era, där smarta saker inte bara är till för data – det kommer att tas till en ny nivå där vi kan få insikter analyserade och presenterade. Denna konvergens av AI och IoT kommer att revolutionera branscher, omdefiniera standarder för inomhusklimat och, naturligtvis, även gå bortom detta. AI och IoT kan optimera nästan alla verksamheter, oavsett bransch. I detta case har vi analyserat data från inomhussensorer, men detta går att applicera på snart sagt varje typ av sensor för att kunna optimera snart sagt alla typer av verksamheter. Det här är ett tidigt exempel på vad AI och IoT kan göra tillsammans, vi är sugna på mer, är inte du?

Tiden då AI möter IoT är här. Det här kan förändra värden och göra data mer lättbegripligt. När dessa tekniker flätas samman skapar vi en framtid där tekniken inte är en inkräktare utan en kraft som tyst och intelligent förbättrar viktiga aspekter av vår värld. Välkommen till en tid av intelligent responsivitet, där AI möter IoT, och ja, världen kommer aldrig att bli densamma igen. Sugen på att se själv? Följ länken nedan.

Boka expertmöteVi har många års erfarenhet av konkurrenskraftiga trådlösa lösningar för IoT och digitalisering. Vårt team av erfarna experter är redo att guida er bland olika lösningar så att ni snabbare kan nå era mål och maximera er konkurrenskraft. Om ni brinner för innovation och vill ligga i teknikens framkant är våra lösningar en nyckel till framgång.

Ta nästa steg

Är du redo att ta nästa steg i er digitaliseringsresa? Boka ett möte med någon av våra experter redan idag. Diskutera era utmaningar, utforska våra lösningar och få ett personligt skräddarsytt förslag efter era behov.

Vad du får med dig:

Insikter i hur de senaste tekniktrenderna praktiskt kan tillämpas i er bransch.

Ta del av vår erfarenhet där lösningar har transformerat företag liknande ert.

tips om rätt lösning som kan implementeras i er befintliga lösning.

Förstå de potentiella kostnadsbesparingarna, effektivitetsvinster och avkastning som våra lösningar kan erbjuda.

Boka tid här

AI möter IOT

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök