4G antenn med mimo

4G antenn med mimo

Vi vill fördjupa oss i bästa antennplacering för 4G-router för att få maximal MIMO-funktion, tiden har inte räckt till för ett uttömmande fälttest, men vi har hunnit diskutera och fundera, vi delar därför med oss av våra slutsatser här nedan:

Som du kanske vet så kräver i princip all kommunikation via 4G men även snabbare varianter av 3G MIMO. MIMO betyder att du installerar två antenner och signalen fångas upp av dessa två antenner för att sedan ge en högre datatakt i din överföring. Vad gäller antenner för 4G så är en variant att använda vår panelantenn som har dubbla antennelement och där antennkabel ingår, en annan variant är att använda två antenner monterade förskjutna i förhållande till varandra. Vår 4G router LR77 är ett exempel på router som har LTE och därmed dubbla antennportar. När du monterar dess medföljande antenner så kommer du kanske snabbt till tusenkronorsfrågan, skall du ställa bägge antennerna rakt upp, eller…?

Montera antennerna så här

Den slutsats vi har dragit, baserat på feedback från kunder och leverantörer är att om du befinner dig när en basstation, hela tiden, så är en montering med antennerna förskjutna ±45 grader från lodrät att rekommendera. Om du inte har fri sikt så rekommenderar vi 0° respektive 90° från lodrät till att börja testa med, men det är inte ett fast värde skrivet i sten, det är värt att testa med detta värde som utgångspunkt. Vi resonerar så här: 4G basstationer har antennerna förskjutna ±45 grader från en lodrät linje. Vid fri sikt prickar du då bäst med att montera antennerna på samma sätt, du får minimerade förluster på det sättet. Är det däremot hinder i vägen, då börjar signalen studsa runt direkt och ändra polarisation. Om du då vrider antennerna 0°/90° så är signalförlusten från utgångsläget ±45 grader 3dB. Det finns samtidigt en rad olika faktorer som får signalen att studsa, ett träd på vägen, en parkerad bil, grannens husbil och så vidare. Så även om ett värde verkar bra för stunden, så är det bättre om du mäter över tid. Och har du en 4G router från Conel, ja det är LR77 v2 vi tänker på igen, så kan du logga detta värde med gratisprogramvaran R-SeeNet (det är gratis i upp till fem routrar). Förmodligen är det det bästa sättet att över tid ta reda på hur uppkopplingen beter sig.

Ett annat alternativ till dubbla antenner för LTE är vår MIMO-antenn med två antennelement och dubbla antenningångar, levereras med 7 meter kabel till ett kanonpris!

Sök