skip to Main Content

Tips för antenninstallation

Antenner är viktiga för att du skall få ditt trådlösa nät att fungera tillfredsställande. Oavsett om du bygger ett trådlöst nät baserat på ett operatörsknutet GSM, 3G eller 4G nät eller om du är din egen operatör med ett radiomodemsnät eller radiolänksnät så är antennen en ofta förbisedd men viktig komponent. Med system som fungerat problemfritt i över 20 år har vi koll på vad som fungerar i praktiken och delar därför med oss av våra bästa antenninstallationstips.

Antenner för bättre täckning

Om du bygger ett nät baserat på radiokommunikation så kan vi räkna ut vilka antenner du kan behöva för att få en stabil kommunikation med hjälp av datorbaserade beräkningsmodeller. Vi tar då fram ett förslag med antenntyper, antennhöjder och var du skall placera eventuella repeaterstationer. En teoretisk uträkning är ett snabbt och kostnadseffektivt sätt att ta reda på vilka möjligheter som finns till kommunikation på en viss plats. Så vårt första antenninstallationstips är helt enkelt, gör efterforskningar innan du beger dig ut i verkligheten.

Glöm inte antennkabeln

Det finns alla möjliga former av antennkablar på marknaden, att kablarna är tunna eller tjocka spelar mindre roll i sammanhanget, det som är det viktiga är att du väljer en antennkabel som inte dämpar för mycket för din applikation. Det finns naturligtvis en rad faktorer som påverkar dämpning som är relaterade till kabelns konstruktion, men det finns ett par ”bra-att-veta” faktorer att ta hänsyn till:

Antennkontakter av bra typ dämpar upp till 1 dB, sämre antennkontakter dämpar mer. Använder du många övergångar, adaptrar, mellan olika kontakttyper så påverkar det också signalstyrkan.

Du skall alltid stäva efter att hålla antennkabeln kort, kan du istället flytta ditt radiomodem närmare antennen och förlänga kommunikationskabeln så är det alltid den bästa lösningen.

Lågförlustkabel Snåla inte med en billig antennkabel, var hellre på den säkra sidan och investera i en bra antennkabel, skillnaden i pris äts snabbt upp om du måste åka ut till platsen och felsöka. Dessutom är antennkabelrelaterade problem svåra att identifiera, ofta märks det genom att en station slutar fungera när det regnar då funkt tränger in i kabeln.

Grova lågförlustkablar skall med fördel böjas med försiktighet. Skarpa böjar kan förstöra antennkabeln.

Skall din antennkabel monteras utomhus ser du till att redan från början få en antennkabel där övergångarna mellan kontakt och kabel förseglats med limfylld krympslang. Vid installation ser du till att även kontaktövergångarna förseglas, med krympslang eller med vulktejp.

5 antenninstallationstips:

Om du använder antennkabel tänk på att hålla den så kort som möjligt och använd en högkvalitativ antennkabel. Varje frekvensband har olika egenskaper och olika rekommendationer.

Ju högre upp i frekvens desto mer ökar behovet av fri sikt, dvs att inga hinder finns mellan mottagarantennen och sändarantennen. På VHF bandet är detta behov litet och på 868 MHz bandet är behovet större. Är du osäker går det att räkna ut förväntade täckningsområden och rekommenderade antenner när du använder radio.

Årstidsskiftningar påverkar kommunikationen till viss del. Om du använder en dämpsats vid installation kan du testa ditt system med en marginal som motsvarar de förändringar som sker över året. Då vet du att det fungerar i alla lägen.

En riktantenn har bättre förstärkningsgrad, radiosignalen förstärks mer, än en runtomstrålande antenn. Dessa förhållanden gäller vid sändning och men även vid mottagning. Antennen förstärker alltså både den sända och den mottagna signalen.

Snabba tips för antenninstallation
Var noga med att använda en antenn som är avsedd för din frekvens och för rätt användningsområde. TV antenner har 75 Ω, antenner för GSM, 3G och radio har 50 Ω.

Antennkabel

En kraftig antennkabel med låg förlustAntennkablar finns i många olika utföranden, vi har hårdtestat olika kablar och har bara antennkablar i sortimentet som vi vet fungerar riktigt bra.

Antenkablar

Antenner

AntennerVarje antennmodell vi introducerar testas i olika miljöer för att säkerställa att de håller hög kvalitet. Med över 20 år i branschen släpper vi bara in modeller vi vet fungerar över tid.

Antenner för GSM, 3G och 4G

antenner

Ladda ned vår antennintroduktion med nyttiga fakta om antenner. Det här är över 60 teknikladdade sidor för dig som vill veta mer om antenner och antennlära.*obligatoriska fält

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök