Säg hej till Theremin
Theremin heter uppfinningen, och det visar sig faktiskt vara ett av de äldsta elektroniska instrumenten i historien. Thereminen spelas utan att fysiskt röra något, två antenner fastsatta på instrumentet avger elektromagnetiska fält och genom att avbryta eller störa dessa fält kan den som spelar påverka tonhöjd och volym.
Foto: Moog Music
Thereminens styrka är att den egentligen inte kräver någon form av förkunskaper för att kunna användas som instrument, den passar musikintresserade på alla utbildningsnivåer och gör det enkelt att experimentera med musik och geststyrning.
Thereminen uppfanns av den ryska fysikern Leon Theremin och patenterades i USA redan 1929. En som kom att älska Thereminen var Bob Moog, den amerikanska musikinstrumentmakaren som bland annat skapat sig ett namn för sina analoga synthesizers. Bob Moogs instrumenttillverkarkarriär började faktiskt med att han tillverkade och sålde Thereminer.
Thereminen har aldrig varit en storsäljare men den används framförallt för att för att skapa musik som anses kuslig och därför har den använts i en rad olika skräckfilmer. Även om det inte är en skräckfilm är ett exempel på musik där Thereminen använts ledmotivet till TV-serien Morden i Midsomer.
Thereminens uppbyggnad
Thereminen spelas utan fysisk kontakt med instrumentet. Thereministen flyttar sina händer i närheten av de två antennerna. Avståndet från den ena antenn bestämmer tonhöjden (frekvens) och avståndet från den andra antennen kontrollerar volymen (amplituden). Högre toner spelas genom att flytta handen närmare antennen som styr tonhöjden och starkare toner spelas genom att flytta bort handen från antennen som styr volymen. Oftast spelar man instrumentet så att den högra styr tonhöjden och den vänstra styr volymen.
Frekvenstillstånd?
Radiospektrum är ju hårt reglerat och så behöver man tillstånd för Thereminen, ett patent från 1929 kan ju knappast ha haft moderna tiders frekvensplanering i tankarna? I det här fallet behövs det inte, det som på instrumentet kallas antenner, används inte för att ta emot eller sända radiovågor utan fungerar istället som plattorna i en kondensator.
Under locket på en Theremin
Thereminen alstrar en ljudsignal som utnyttjar ett ljudfenomen som brukar kallas svävning, vilket betyder att två ungefär lika starka toner som ligger mycket nära varandra i frekvens når örat samtidigt.
Instrumentets tonhöjdskretsar innehåller två oscillatorer som arbetar på frekvenser under 500 kHz för att minimera radiostörningar. Den ena oscillatorn arbetar vid en fast frekvens, den andra oscillatorn styrs av utövarens avstånd från styrtonhöjdsantennen. Thereministens hand fungerar som en jordande platta av en variabel kondensator i en LC-krets, som är en del av det oscillatorpar som bestämmer dess frekvens. Om den fasta oscillatorn har den fasta frekvensen 500 kHz och den varierbara oscillatorn kan styras mellan 500 och 510 kHz blir resultatet alltså en signal som kan varieras mellan 0 och 10 kHz. Volymkontrollen på thereminen fungerar på litet likande sätt och påverkar ett annat oscillatorpar.
Theremin idag
Vill du idag börja spela Theremin så tillverkas den fortfarande av Moog och säljs över hela världen. Instrumentet engagerar och inspirerar fortfarande. Under 2013 sattes världsrekord då 272 människor tillsammans spelade Theremin i Hamamatsu, Japan, se mer i klippet nedan: