skip to Main Content

Access Point Name, förkortat APN, är kärnan i trådlös anslutning via mobilnäten. Detta gäller så klart även för IoT och i synnerhet LPWAN (Low Power Wide Area Network). För dig som jobbar mot de svenska mobilnäten har vi satt ihop en . Som en vital del av uppkopplingen för smarta enheter behöver du ange rätt APN-inställningar för en effektiv och pålitlig IoT-anslutning. I detta inlägg dyker vi djupare in i hur APN-inställningarna skiljer sig mellan operatörerna och hur detta påverkar din IoT-uppkoppling.

APN för IoT och LPWAN i Sverige

Varje operatör i Sverige erbjuder specifika APN-inställningar för IoT och LPWAN. Dessa inställningar behöver du byta om du byter operatör eller installerar en ny enhet. Så rätt APN är avgörande för att säkerställa en obruten och säker dataöverföring.

För IoT och LPWAN, är det ofta inte samma APN som för de traditionella mobilnäten, och ibland skiljer det mellan operatörens, i förekommande fall, två tekniska lösningar. För LPWAN kan operatören välja att implementera LTE-M eller NB-IoT eller bägge, det gör att du måste ha koll på om APN skiljer mellan näten. Kort sagt, APN för IoT är mer komplext än för vanlig mobilanvändning, men det är lätt att göra rätt.

APN för IoT

APN spelar en central roll i hur dina IoT-enheter ansluter till nätverket. Genom att välja rätt APN garanterar du att dina enheter kommunicerar effektivt med rätt nätverk, antingen det är för att skicka kritiska data eller för att hålla enheter uppkopplade på avlägsna platser.

APN Inställningar
1NCE iot.1nce.net
Com4 public
Emnify emnify
Melita nbiot.melita.io (NB-IoT) iot.melita.io (för alla tekniker inkl NB efter 2203)
Netmore data.rewicom.net
Onomondo onomondo
Tele2 m2m.tele2.com eller iot.tele2.com
Telenor lpwa1.iot.telenor.se
Telia lpwa.telia.iot
ThingsMobile JTFIXEDPUBLIC
Tre 3lpwan.com eller m2m.tre.se eller 3iot.com

Fakta om APN

När en mobil enhet gör en dataanslutning måste rätt APN presenteras för operatören som då med utgångspunkt från APN-informationen avgör vilken typ av nätverksanslutning som skall skapas, till exempel: vilka IP-adresser ska tilldelas enheten, vilka säkerhetsmetoder ska användas och om routern hör till ett privat nätverk eller om det skall anslutas till ett publikt nätverk.

APN identifierar vilket paketdatanätverk (PDN) som användaren vill kommunicera med. Förutom att identifiera vilket datanätverk en enhet vill ansluta till kan det också vilket den typ av tjänst (exempelvis Multimedia Messaging Service, MMS) som avses. APN togs från början fram för användning i PDN-nätverket General Packet Radio Service (GPRS).

APN-strukturen består av två delar, Network Identifier och Operator Identifier.

Privat APN för IoT

För företag som hanterar känslig data eller som kräver en dedikerad nätverkslösning, erbjuder svenska operatörer privata APN-lösningar. Ett privat APN säkerställer att endast auktoriserade enheter har tillgång till nätverket, vilket ger en extra säkerhetsnivå för företagets data.

En privat APN kan också integreras med företagets befintliga IT-infrastruktur, vilket möjliggör sömlös kommunikation mellan stationära och mobila enheter. Detta är idealiskt för organisationer som strävar efter maximal produktivitet och effektivitet i sin dagliga verksamhet.

Slutligen

Att förstå och konfigurera rätt APN-inställningar för din IoT- och LPWAN-uppkoppling är avgörande för att säkerställa en pålitlig och säker kommunikation för dina smarta enheter. Med de rätta inställningarna kan dina enheter prestera optimalt. Söker du rätt inställningar för APN för vanligt mobilt bredband, då är detta guiden för dig.

Boka expertmöteVi har många års erfarenhet av konkurrenskraftiga trådlösa lösningar för IoT och digitalisering. Vårt team av erfarna experter är redo att guida er bland olika lösningar så att ni snabbare kan nå era mål och maximera er konkurrenskraft. Om ni brinner för innovation och vill ligga i teknikens framkant är våra lösningar en nyckel till framgång.

Ta nästa steg

Är du redo att ta nästa steg i er digitaliseringsresa? Boka ett möte med någon av våra experter redan idag. Diskutera era utmaningar, utforska våra lösningar och få ett personligt skräddarsytt förslag efter era behov.

Vad du får med dig:

Insikter i hur de senaste tekniktrenderna praktiskt kan tillämpas i er bransch.

Ta del av vår erfarenhet där lösningar har transformerat företag liknande ert.

tips om rätt lösning som kan implementeras i er befintliga lösning.

Förstå de potentiella kostnadsbesparingarna, effektivitetsvinster och avkastning som våra lösningar kan erbjuda.

Boka tid härInduos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök