skip to Main Content

SMS-meddelande

Allt fler uppkopplingar sker med hjälp av molntjänster eller andra typer av tjänster som bygger på dataöverföring via 3G och framförallt 4G. Med den kommande Internet of Thingsrevolutionen pratar många om molntjänster, men innebär det per automatik att SMS är en död teknik för M2M?

De allra flesta vet ju vad SMS är så vi kommer inte att spendera mycket tid på det mer än att tipsa om detta inlägg om du vill veta mer om SMS.

Är SMS en bra teknik för M2M och IoT?

Först, låt oss backa bandet, M2M och IoT är termer som ofta används som en gemensam etikett men M2M är enligt vårt sätt att se på det inte samma sak. M2M är end to end system, det vill säga en applikation används för att lösa en hel kedja av ett problem. Men det innebär också att en applikation skapas för varje typ av problem. Tänker man på en fastighet till exempel blir det lätt flera parallella applikationer. Skall ventilationen övervakas och styras skapas en applikation. Säkerhetssystemet är en annan applikation som får en annan kommunikationslösning.

IoT å andra sidan är processer som publicerar data till en molntjänst utan att ta hänsyn till vilken eller vilka applikationer som kan dra nytta av informationen. Så för M2M är och kommer SMS att vara en tänkbar och användbar lösning. För IoT, enligt vårat sätt att se det, är inte SMS ett bra sätt att publicera data till en molntjänst

Så om vi istället fokuserar på M2M, när är SMS överlägset IP-trafik för M2M-lösningar?

1. Enkelheten, det är lätt att skicka SMS, det är svårt att komma ifrån det.
2. SMS har en annan kanal i mobilnäten än data och tal, denna tredje väg gör att det går att få kontakt med en utrustning om operatören har störningar i sin datatrafik.
3. Kostnaden för SMS går att förhandla ned hos operatören, även om du skall skicka många finns möjlighet till låg kostnad per styck.
4. SMS är bra för sällanrapporter, för täta meddelanden eller stora mängder data är dock IP överlägset i kostnad.
5. Låg hastighet i mobilnäten? SMS är en beprövad teknik och fungerar överallt där du har mobiltäckning oavsett om det är GSM, 3G eller 4G.
6. SMS är energisnålt. Med IP måste enheten registrera sig i mobilnäten och därefter registrera sig för att skicka data, detta är en energikrävande process. SMS sparar batteriet genom enklare process.
7. Många länder? SMS är enkelt att skicka till många olika länder, det fungerar med alla operatörer i de flesta länder. Har du få utrustningar i många länder är SMS sannolikt lättare att hantera.

Larm i stad via SMS
Det finns också saker med SMS som inte är lika bra. SMS är ofta dyrt jämfört med motsvarande mängd data som skulle behövas för att skicka samma information med hjälp av datapaket via mobilnäten. SMS buffras ofta av operatören och har därmed förseningar, detta var ett större problem tidigare men en viss fördröjning finns fortfarande. Det tredje är säkerheten med SMS, ett SMS skickas okrypterat och det finns som default inga VPN-tunnlar att ta till. Vissa operatörer på den internationella marknaden erbjuder detta men långt från alla.

Medelvägen om SMS känns osäkert

Det finns också en medelväg med en SMS-över-IP-lösning som konverterar SMS till data och sedan dekrypterar om det till SMS i andra änden. SMS över IP gör det därmed möjligt att skicka SMS utan att ens gå via mobilnäten, om man nu skulle vilja det.

Så har SMS en framtid inom M2M, ja absolut, trots att SMS i början hade ett rykte som ett osäkert sätt att leverera information så är det idag ett enkelt, snabbt och får vi gissa även en metod som passar i framtiden. För de mest affärskritiska M2M applikationerna där tid är viktig skall du kanske välja andra lösningar för överföring av dina meddelanden, men det finns fortfarande många ställen där SMS platsar och kommer att platsa.

Fjärrstyrning via SMS

Fjärrstyrningspaket S

Komplett paket för att styra en funktion med relä och nätaggregat inbyggt i en vattentät, robust låda. IP55-klassad med backupbatteri som tillval.

Fjärrstyrningspaket S

Styr och övervaka reläer

Fjärrstyrningspaket L

Ett komplett paket för fjärrstyrning via SMS och app, komplett i IP65 kapsling med backupbatteri och möjlighet att ansluta tempsensorer.

Fjärrstyrningspaket L

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök