skip to Main Content
Att rikta en 4G antenn rätt beror på vilken typ av antenn du har för det första. Riktantenner skall riktas och rundstrålande skall inte riktas. Ifall du känner dig osäker på skillnaden mellan en riktantenn och en rundstrålande antenn kommer här en snabbrepris.

Rundstrålande vs riktantenn

En rundstrålande eller omniantenn antenn har sändning och mottagning i alla riktningar medan en riktantenn strålar i en riktning som kan vara olika bred eller smal, man kallar det för antennens öppningsvinkel, det vill säga inom vilken vinkel signalen är starkare.
hitta din närmaste 4G-basstation
Den rundstrålande antennen kan ta emot och skicka signaler till och från basstationer i alla riktningar medan riktantennen alltid skall riktas till en enda mast för att få bästa signal. Du kan jämföra det med TV-antennen om du har en sådan på taket. Riktantenner ger högre prestanda eftersom de vanligtvis har högre förstärkning men de måste installeras korrekt och riktas rätt. Orientering och position är det två absolut viktigaste faktorerna för att få en 4G-antenn att fungera rätt.

Så här riktar du en 4G-antenn

Det första steget att säkerställa är att du valt en bra antenn av god kvalitet, men vi antar att du redan har en av våra enastående riktantenner. Andra steget är att du har en lågförlustantennkabel, och med dessa aspekter i åtanke så borde du har rätt förutsättningar för stabil anslutning och bra hastighet.

Innan du sätter igång. Tänk på att ibland är det lätt att få bra prestanda och ibland litet svårare. Varje situation är unik och det finns många aspekter som kan påverka. Generellt gäller att försöka hitta din antenns optimala placeringshöjd och riktning. Första steget är som du säkert förstår att du riktar antennen i riktningen mot närmaste basstation, men det är inte alltid det mest effektiva sättet att få bra prestanda.
Det lönar sig att vara noggrann vid installationen

Steg ett hitta basstationen

Det första steget för dig är att hitta platsen för din närmaste mobilbasstation. Inte alltid helt enkelt att hitta på nätet, och tittar du efter master i terrängen så är det en chansning eftersom varje operatör har egna basstationer så den du ser behöver inte vara den din operatör använder. Därför så rekommenderar vi varmt att kontaktar din operatör och ber dem hitta rätt bäring till närmaste basstation. Tänk också på att på en gång kontrollera om det är 3G eller 4G som stöds på basstationen samt se om det finns flera basstationer i samma område. Ta också reda på vilka frekvensband som stöds. Som riktlinje, har en basstation 700 eller 800 MHz kan sägas att hastigheten kan vara lägre än den basstation som har 1800 MHz men i gengäld så kan du lättare forcera hinder i terrängen till den basstation som har lägre frekvens.

Det finns också källor på nätet som exempelvis Open Signal som visar användargenererade täckningskartor.

Steg två hitta rätt höjd

Om du är långt ifrån en basstation kan höjden definitivt utgöra en skillnad. Vanligtvis är en högt placerad antenn den bästa placeringen, anledning är att du normalt får mer fri sikt ju högre du monterar, du kommer alltså över hinder som dämpar signalen mellan din antenn och basstationen. Signalstyrkan på ett tak är vanligtvis mycket bättre än på fasaden lägre ner.
hitta bästa tillgängliga basstation
Antennens höjd är mycket viktigt för att säkerställa en optimal installation och därmed ge systemet bästa prestanda. Den vanliga tumregeln är ju att installera antennen så högt som möjligt men det är ibland möjligt att antennen har svagare täckning vid den högsta höjden på grund av reflektioner eller hinder. I så fall kan höjden anpassas nedåt för att uppnå bästa möjliga prestanda även om det inte är normen.

Steg tre hur skall du mäta prestanda?

Signal och kvalitet kan fluktuera och signalen kan snabbt ändras med så mycket som upp till 12 dB. En mätning som tas kan några ögonblick senare skilja sig väsentligt något som beror på många radioaspekter, som fading, reflektioner, refraktioner men även störningar och kapacitetsvariationer i näten. Detta gör att prestanda kan förändras signifikant på kort tid.

När det gäller att hitta rätt riktning för antennen så rekommenderar vi alltid att testa med den hårdvara som du skall använda. De 4G-routrar vi jobbar med visar signalstyrkan och kvaliteten på mobilnätet, och för att du skall veta vad som är rätt så finns en utförlig guide till termer som RSRP, RSRQ mm att läsa här.

Det bästa sättet är att du genomför en mätning och sedan riktar om antennen, för säkerhets skull väntar du 30 sekunder eller varför inte starta om routern innan varje testmätning för att säkerställa att den låser kvar mot den tidigare basstationen något som en router kan göra även när den nya basstationen har en mycket bättre signalnivå och bättre kvalitet.

Du kan också genomföra prestandatester och hastighetstester men tänk på att resultatet beror mycket på belastningen i nätet för stunden, så kan du inte mäta över tid mellan varje gång du testar en ny placering så se detta test som ett indikativt mätvärde.

Steg fyra testa i olika riktningar

När du identifierat närmaste basstation kan du testa att rikta antennen mot denna plats, eller dessa platser beroende på svaret från din operatör rörande vilka basstationer som finns att tillgå.
hitta bästa riktning
Montera inte antennen, men anslut routern till antennkontakten för att kunna testa. Här kan du kan behöva ta hjälp av en andra person för att undvika klättrande. Montera routern nära strömuttag med antennen ansluten och försök att montera antennen provisoriskt på en planka eller rör så du kan testa i olika riktningar utan att hålla i antennen. Tänk på att inte hålla i antennen under mätningen då framförallt antenner av metall kan ge felaktiga mätresultat om de hålls i handen. För att kunna jämföra prestanda behöver du tillgång till routerns adminmeny. Om du inte har någon annan person vid testet så kan du också se routerns adminmeny via din webläsare i telefonen över routerns inbyggda wifi.

Skall du vara riktigt noggrann så testar du minst fyra men gärna fler riktningar. Vrid antennen i jämna steg, starta om routern (går ofta att göra i webgränssnittet). Vänta till routern startat om och mät igen. Täcka hela varvet och vänta tills signalen är stabil vid varje steg, anteckna gärna alla värden så du inte glömmer det. Om antennen har en smal öppningsvinkel, testa så många att du kan täcka ett helt varv för att se bästa riktning. Om möjligt test gärna från det högsta läge du kan montera antennen på.

Steg fem testa olika frekvensband

Om din router har stöd för det så låser du routern till den eller de frekvenser som operatörens sagt att de har stöd för där du befinner dig och gör om testet enligt ovanstående modell. Genom att testa med olika band så kan du faktiskt få bättre prestanda än om du bara låter routern välja själv.

Litet tips på vägen

Nätverksutnyttjandet i mobilnäten förändras dynamiskt hela tiden. Om du senare upplever dålig prestanda kan du göra om testerna ovan igen. Men kontakta först din operatör och kontrollera om de på något sätt gjort anpassningar eller förändringar i nätet. Det är möjligt att basstationen uppgraderats, nya frekvenser har tillkommit eller så är det en tillfällig service på en viss basstation.

Det är frestande att dra en lång antennkabel för att få routern så långt ned som möjligt i huset men vi tycker att du sim inte har nära till basstationen skall undvika kabellängder över 5 meter. 10 meter extra kabel dämpar signalen men kan vara okej om du får en lämpligare monteringsposition.

  • GPA02 -4G/5G-riktantenn · MIMO

    GPA02 -4G/5G-riktantenn · MIMO

    En 4G/5G-antenn med förstärkning på såväl GSM som 3G-banden. Antennen kan monteras på såväl vägg som antennmast för maximal frihet. Maströrsfästen i metall medföljer i paketet. För 5G fungerar...
    1 095,00kr Ex.moms
  • GPA24 -4G/5G-riktantenn · 5 M Kabel

    GPA24 -4G/5G-riktantenn · 5 m kabel

    En antenn för 4G/5G (ej 3,4-3,8 GHz) men även 3G som kan monteras på såväl vägg som antennmast. Maströrsfästen i metall medföljer i paketet. Diskret och smidig antenn med...
    1 290,00kr Ex.moms
  • GYA01 -riktantenn · 4G/5G/3G

    GYA01 -riktantenn · 4G/5G/3G

    Ett antennpaket med två antenner med hög förstärkning för 4G/5G (ej höga 5G-banden), en antenn som används när man har långt till basstationen och signalen är svag. Maströrsfästen i...
    1 499,00kr Ex.moms

antenner

Ladda ned vår antennintroduktion med nyttiga fakta om antenner. Det här är över 60 teknikladdade sidor för dig som vill veta mer om antenner och antennlära.



*obligatoriska fält

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök