skip to Main Content
Under utmanande förhållanden sätts hårdvara och system på prov, för autonoma farkoster som skall kunna styras på distans behövs pålitlig kommunikation med högsta möjliga säkerhet i dataöverföringen. Vi tittar närmare på två system från den internationella marina marknaden som tänjer på gränserna inom autonoma farkoster.

obemannade fartyg

Autonoma fartyg: måldrönare

En applikation som tänjer gränserna är en måldrönare från L3Harris ASV. Det centrala i lösningen är att tillgodose att lösningen fungerar under alla förutsättningar och kunna möta kundens behov i alla väder och miljöer. Tack vare att företaget använder radios från SATEL i sina C-Target marina höghastighetsdrönare för målövning har man en lösning som fungerar även under stora påfrestningar och en kommunikationslösning som fungerar i alla situationer.

C-målen är lätta och mycket manövrerbara marina mål som används i olika träningssammanhang, för att kunna testa nya vapen- och plattformar, för att träna både på vattnet och samverkande övningar mellan fartyg och flyg.

Säker, effektiv och pålitlig

C-Target-sortimentet finns i olika fartygsstorlekar och är en beprövad plattform med kapacitet för både test och träning. De kan användas som ett direkt mål eller för att bogsera uppblåsbara mål eller andra små farkoster. Farkosterna kan snabbt anpassas för olika situationer och för att efterlikna en viss typ av fartyg.
harris fartygsdrönare
Foton: L3Harris Technologies ‘C-Target’ Marine Target Drones
Utbudet utgörs av en mängd olika farkoster, från 1 till 13 meters längd. De kan användas för realistiska övningar och simulering av hot i höga hastigheter. De kan fjärrstyras direkt eller styra efter en förprogrammerad rutt och de kan användas i både bemannade och obemannade situationer. De kan dessutom fungera individuellt eller som en del av en grupp farkoster.

Måldrönarna drivs av ett system som kallas ASView-T Control System som består av många olika komponenter. SATELLINE-EASy Pro 35W UHF-radio används som kommunikationslänk från fartyg till land. SATEL-radion ger kontroll- och styrinformation till C-Targets och vidarebefordrar positions- och telemetridata till operatören. Räckvidden på öppet vatten överstiger med råge 10 kilometer.

Fjärrstyrt fartygsmål

Ett annat system till havs är det fjärrstyrda målet RCTB som används i utbildning inom flottan och för vapenutprovning. Dessa båtar är autonoma och fjärrstyrda, och deras användning eliminerar risker för skador på personal och utrustning.

Lotus Wireless Technologies har designat och implementerat fjärrkontrollsystemet för drift av autonoma mål. Den fjärrstyrda målbåten är ett realistiskt mål för skytteövningar och spelar en roll i utvärderingen av nya vapensystem. SATELLINE-EASy Pro-radiomodem används även i detta system för fjärrkontroll och styrning.

RCTB har en GPS och en fluxgate kompass (elektronisk kompass) för navigering. Den har också en programmerbar autopilot med möjlighet att ställa in 100 manöverpunkter. Detta gör det möjligt att styra båtarna via fasta förinlagda punkter och dessutom kan de återgå till startkoordinaterna om de tappar kontakten med basen. Dessutom går det att när som helst ta över farkosten och styra med kommandon från fjärrkontrollen.
Träning fartyg och mål
Foton: Lotus Wireless Technologies

Utmanande miljö

I detta projekt var utmaningarna att skapa en kommunikationslänk mellan målet och fartygets styrenhet, en länk som skulle klara fjärrkontroll, övervakning av driftsdata, navigeringskontroll och fjärrstyrning från fartyget. Radiolänken får inte störa andra trådlösa kommunikationslänkar eftersom dessa används på militära fartyg.

Många olika parametrar kan fjärrövervakas från fartyget där statusinformationen för RCTB:en finns tillgänglig via telemetri: det relativa läget i vattnet med bäring och kurs till fartyget som enheten styrs från, kursen och hastigheten på RCTB:en samt motorvarvtal och bränslestatus.

Styrenheten i RCTB är helt väderskyddad och båten kan styras både lokalt och på distans. Båten styrs via en radiolänk och man har nått avstånd upp till 25 km. Via en kontrollpanel kan man både sköta styrning, hastighet och start/stopp av motor. Överföringen är säker och påverkas inte av radar, radiosändningar eller fartyg stationerade inom dess driftsområde.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök